Frumusețea avocaturii ține de conștiința fiecăruia

12 sept. 2016
Vizualizari: 2420
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, îi spunem de această dată d-nei prof. av. Lacrima Rodica Boilă, profesor reprezentativ al Facultatea de Drept a Universității Petru Maior și deopotrivă avocat reprezentativ pentru lumea avocațială târgumureșeană. Bine v-am găsit, d-na profesor.

Lacrima Rodica Boilă: Bine ați venit la Târgu Mureș, d-le director, și ne bucură prezența dumneavoastră în rândul executorilor, dar și al tuturor juriștilor și cadrelor didactice.

Nicolae Cîrstea: Din ceea ce știm, dumneavoastră predați studenților din anii 2 și 3. Practic, după impactul studenților cu facultatea de Drept în anul 1, îi primiți în anul 2 un pic mai așezați. Cum îi simțiți pe studenții dumneavoastră când vă vin la cursuri în anul 2, cât de pregătiți sunt ei pentru această alegere, pentru greutățile profesiilor spre care vor să se îndrepte?

Lacrima Rodica Boilă: Spre bucuria noastră, eu constat, ajungând în anul 2, faptul că studenții noștri sunt interesați de pregătirea în domeniul juridic. Vin din anul 1 cu cunoștințe generale despre teoria generală a Dreptului, au noțiunile formate și înțelese, iar noi trecem mai departe, pe specializarea acestor informații. În anul 2 predau Teoria generală a obligațiilor, iar în anul 3 Contracte civile speciale. Practic, programa universitară este concepută într-un sistem concentric, în sensul că pentru anii cei mici sunt noțiunile cu caracter general și treptat acestea se specializează pe ramuri de Drept. Dar toate domeniile în care predau sunt reglementate în actualul cod civil. Deci avem o reglementare unitară, cu foarte strânse conexiuni între ele, ceea ce este un lucru foarte bun. În anul 3 predăm și Dreptul familiei, care este în cartea despre familie, tot în codul civil. Iar eu încerc să fac conexiuni între aceste 3 discipline, în așa fel încât studenții să înțeleagă că în materia Dreptului civil există o reglementare unitară a tuturor instituțiilor, între care există o foarte strânsă legătură. Este o experiență inedită și marea noastră șansă este de a preda după noul cod civil sau, potrivit d-lui director Rădeanu la revista Dreptul, care spunea „actualul cod civil” – ceea ce este un lucru foarte bun și ne bucurăm. Chiar cu unele imperfecțiuni sau cu probleme de formulare, dar apreciem faptul că materia didactică este fundamentată pe dispozițiile actualului cod civil

Nicolae Cîrstea: Pentru că ați adus vorba despre aceste modificări legislative prin care a trecut lumea juridică românească în ultimii 5 ani – iată, mai este puțin până la împlinirea a 5 ani de la intrarea în vigoare a noului cod civil atunci, actualul cod civil acum, după cum spuneați. Cât de greu vă este dumneavoastră, de la catedră, sau cât de greu v-a fost în această perioadă să faceți să fie asimilate cât mai bine de către studenți noile reglementări în contextul în care, totuși, se aplică și vechile reglementări? Cât de greu a fost acest proces de tranziție, practic, către noile reglementări și către modul de predare al acestora?

Lacrima Rodica Boilă: Nu pot să spun că a fost greu. A fost o experiență inedită, dar nu a fost greu, pentru că actuala reglementare nu este decât o sinteză sau un sumum axiologic al celor mai importante orientări doctrinare și jurisprudențiale până la data adoptării noului cod civil. Deci regăsim în noul cod civil definiții doctrinare, regăsim dispoziții care izvorăsc din practica judiciară pe care am avut-o și până la momentul adoptării noului cod civil. În plus, faptul că este un act normativ laborios, deci cu multe reglementări, ne ajută în detalierea tuturor problemelor. Deci din acest punct de vedere putem spune că actualul cod civil reprezintă, practic, transpunerea într-un cadru legal a celor mai importante reglementări din domeniul juridic, respectiv din domeniul civil, dar și a celor mai importante experiențe din jurisprudență. Vă dau un exemplu: Contractul de întreținere nu-l aveam reglementat. Și noi spuneam studenților că acest contract este nenumit pentru că nu are o reglementare și încercăm să-l aplicăm în practică făcând conexiuni cu alte contracte sau mergând până la teoria generală a contractului civil. La acest moment avem o reglementare specială a contractului de întreținere, ceea ce este un lucru benefic.

Deci, revenind la întrebarea dumneavoastră: Nu a fost o problemă dificilă, nu a fost un impas, tocmai pe ideea că actuala reglementare exista și înainte, o aveam și în practica judecătorească, iar acum este mult mai laborioasă. Sau un alt exemplu ar fi răspunderea civilă delictuală, pe care o aveam în 5 articole. Acum o avem în 49 de articole. Or, aceste articole redau ceea ce a existat, detaliază ceea ce era în practică și aduc, într-adevăr, și elemente de noutate, care ne bucură, în ideea preluării din experiențele jurisprudențelor occidentale – mă refer în special la jurisprudența franceză – și traducerea lor în codul civil. Deci este o experiență extraordinar de plăcută, nu este dificilă. Iar pentru studenți este, iarăși, un lucru benefic că au tot timpul textul legal și interpretarea doctrinară o regăsesc în actualul cod civil.

Nicolae Cîrstea: Din cealaltă perspectivă aș vrea să ne vorbiți acum, și anume perspectiva de avocat. Care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un student la terminarea celor 4 ani de studii pentru a fi un bun avocat?

Lacrima Rodica Boilă: Mă bucură această întrebare și trebuie să vă spun că am fericita ocazie de a avea colegi avocați dintre foștii mei studenți. Suntem chiar adversari în anumite procese și sunt momente de nostalgie și melancolie în care îmi aduc aminte de răspunsurile lor la disciplinele pe care le predam. Mă bucură reușita lor în cariera profesională, faptul că au intrat în barou, iar din punct de vedere al calităților, remarc faptul că cea mai importantă este temeinica pregătire profesională. Pe lângă această calitate, care ține de perseverență, de modul de pregătire a tânărului, se adaugă perseverența, ambiția, tenacitatea, spiritul de fairplay, loialitatea. Vedeți, în profesia noastră juridică poate este percepută din exterior ca fiind o profesie cu veșnică contradicție, cu veșnică dispută, care însă trebuie să înceteze în momentul în care ieși din sala de judecată și să lăsăm disputele doar în plan juridic. Deci să nu existe o dispută cu adresă la persoană sau cu lucruri mai puțin onorabile. Și atunci, eu spun că și loialitatea, spiritul de fairplay trebuie să fie o calitate pentru avocat, care trebuie să-și facă profesia mizând pe toate mijloacele, dar în special pe pregătirea temeinică.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întreb acum care ar fi provocările avocaturii în afara Bucureștiului.

Lacrima Rodica Boilă: Suntem o avocatură de provincie; avem cauze în care ne intersectăm și cu avocați care vin din Capitală. Putem spune că specificul avocaturii în municipiul Târgu-Mureș ține oarecum de necesitatea pregătirii și preluării unor cauze din mai multe ramuri de Drept. Deci este foarte greu să faci o specializare pe anumite categorii de cauze, dar este și o parte bună, o parte benefică, în sensul că ești obligat tot timpul să fii la curent cu toate noutățile și să te implici într-o pregătire temeinică. Cu toate acestea, ajungând la o anumită experiență, cum este și cazul meu, pot face o selecție a cazurilor și a clienților pentru care lucrez. Specializarea mea, dacă inițial, ca fost procuror, a fost Dreptul penal, pentru că aveam nostalgia perioadei de tinerețe în care am fost procuror de anchetă, treptat m-am specializat în ramurile Dreptului privat – Dreptul civil și Dreptul comercial – și pot spune că aceasta este marea pondere a cauzelor în care lucrez. Dar, cu toate astea, când apare câte o cauză penală, este ca o gură de oxigen și mă simt foarte bine și în materia Dreptului penal, dar sunt foarte puține cauzele în care mă implic.

Nicolae Cîrstea: În încheiere, aș vrea să vă întreb care este din punctul dumneavoastră de vedere frumusețea avocaturii.

Lacrima Rodica Boilă: Frumusețea avocaturii ține de conștiința fiecăruia. Deci ideea de a fi în permanență în actualitate juridică, socială, politică; ideea de a fi apropiat de oameni, de a face tot ceea ce este bine pentru oameni, de a fi în ajutorul lor. Și această profesie liberală te obligă permanent la o temeinică pregătire, dar și o bună organizare. Să nu uităm, aceste cabinete individuale de avocatură reprezintă o mică afacere, pe care o clădești și trebuie să o continui. Poate fi și o afacere de familie sau în parteneriat cu altă persoană, și atunci te obligă permanent să fii un bun organizator, la curent cu noutăți fiscale, cu probleme de jurisdicție – deci tot ceea ce ține de o mică afacere. Ceea ce mi se pare foarte bine, pentru că eu am experiență și ca magistrat, când lucram ca procuror. Era o zi de salariu, aveai un șef, te subordonai ierarhic, îți desfășurai activitatea într-un anumit program. Faptul că nu am un program nu este adevărat, pentru că programul există, este mult mai riguros și adesea eu și spun că este mult mai greu să ai un client care să fie dificil, decât un șef foarte sever. Deci practic te autoeduci și-ți impui niște reguli de disciplină care sunt mult mai severe decât dacă ai fi angajat sau magistrat. Este foarte frumoasă și eu tuturor recomand în primul rând facultatea de Drept, ca orientarea profesională, iar dintre profesii, ca profesie liberală avocatura este foarte frumoasă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: D-na profesor vă mulțumesc. Suntem convinși că pe cele două paliere – cea didactică și cea avocațială – succesele și satisfacțiile vor veni și în continuare.

Lacrima Rodica Boilă: Vă mulțumesc frumos. Și să mai veniți pe la Târgu-Mureș.

Frumusețea avocaturii ține de conștiința fiecăruia was last modified: septembrie 8th, 2016 by Lacrima Rodica Boilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice