Fotoreportaj: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro

1808       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Pe 23 octombrie, Antonio Di Pietro a fost oaspete de onoare în România, unde a susținut o conferință din seria McCann/Thiess Conferences. A vorbit în Aula Facultății de Drept din București, alături de experți din sistemul juridic, despre lupta anticorupție din Italia și despre perspectivele României.

Adrian Thiess:
„România traversează în ultima perioadă o revoluție în ceea ce privește mișcarea anticorupție. Este un moment foarte important din istoria noastră și este nevoie de oameni vizionari și pasionați pentru a merge mai departe. Pentru ei ne-am dorit să-l aducem la București pe omul din spatele faimoasei operațiuni «Mani Pulite»”.

Domnul decan al Facultății de Drept a Universității din București, dl. Flavius A. Baias, a anunțat deschiderea evenimentului, printr-o paralelă între lupta dintre eroii din basme și forțele răului cu lupta împotriva corupției:
„Avem astăzi bucuria de a întâlni un om care a avut îndrăzneala de a înfrunta nu zmei și balauri, ci un sistem întreg”.

Antonio Di Pietro: „Corupția e ca o căsnicie, nu poate rezista dacă nu sunt implicate ambele persoane. Dacă vrei să o descoperi, ori vezi cine a dat mită ori cine a primit. Spre deosebire de o căsătorie, corupția nu e o uniune de afecțiune, ci de interese. Cercetările noastre nu au vizat administrația publică, ci s-au îndreptat către firme, către mediul de afaceri, pentru a vedea dacă au făcut bani negri, cine și cum i-a făcut”.

Cunoscut pentru operațiunea „Mani Pulite” (mâini curate), care a dus la decimarea scenei politice italiene la începutul anilor `90, Antonio Di Pietro este considerat unul dintre pionierii metodelor moderne de investigație, după ce a început să folosească, în anii `80, computere pentru a stoca date. Această abordare a permis descoperirea unei scheme uriașe de corupție, care implică guvernanți, politicieni și oameni de afaceri.

Până la 5.000 de persoane au fost audiate ca suspecți în seria de investigații și procese cunoscută acum drept Mani Pulite. La un moment dat în timpul anchetei, mai bine de jumătate dintre membrii Parlamentului Italiei erau puși sub acuzare.

Operațiunea i s-a datorat procurorului Antonio Di Pietro, devenit un simbol al luptei anticorupție din Italia.

Di Pietro a început să folosească, în anii `80, un computer pentru a stoca și procesa informațiile pe care le strângea despre oficiali corupți și oamenii de afaceri care îi mituiau pentru a primi contracte publice, această metodă a permis observarea unei scheme-mamut de corupție sistematică, care a dus la procesele „Mani Pulite”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Amenințările la adresa lui Di Pietro au ajuns la un asemenea nivel încât procurorul nu mai ieșea din casă fără escorta poliției și se deplasa doar într-un automobil blindat.

În 1994, Di Pietro a renunțat la procuratură și a intrat în politică. A fost, mai întâi, ministru în Guvernul condus de Romano Prodi, după care a fost membru al Parlamentului European.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici să vă rostesc povestea mea profesională și să subliniez faptul că, dacă justiția nu face nimic împotriva corupției, ea va măcina întregul stat de drept” marturisește Di Pietro.

Fotoreportaj: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro was last modified: octombrie 26th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: