Fostul europarlamentar ALDE, Renate Weber, este noul Avocat al Poporului

27 iun. 2019
Vizualizari: 734

Fostul europarlamentar ALDE, Renate Weber, a fost aleasă Avocat al Poporului, conform deciziei luate miercuri de plenul Camerelor reunite.

„Comisiile juridice ale Parlamentului i-au validat, miercuri, pe cei trei candidați pentru funcția de Avocat al Poporului, decizia fiind luată de plen, prin vot, cu 208 voturi «pentru». Weber îl înlocuiește pe Victor Ciorbea, al cărui mandat s-a încheiat. USR l-a propus pe Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, susținut și de PNL și UDMR. PMP a avut propriul candidat pentru funcția de Avocat al Poporului, Constantin Cătălin Voinea-Mic”, scrie News.ro.

„Renate Weber a activat în societatea civilă din anii ’90, militând pentru respectarea drepturilor omului și fiind inclusiv președintele Fundației pentru o Societate Deschisă. În decembrie 2004, a devenit consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu, demisionând după un an. A devenit europarlamentar în anul 2007, candidând pe lista PNL, partid din partea căruia a obținut și următoarele două mandate, în 2009 și 2014. Deși PNL a trecut de la liberalii europeni la PPE, Renate Weber a decis la sfârșitul anului 2014 să revină în grupul ALDE din Parlamentul European. Ulterior, ea a fost exclusă din PNL, iar de atunci a activat ca eurodeputat independent în grupul ALDE”, amintește News.ro.

„Renate Weber a declarat, miercuri, la Parlament, că în privința atacării ordonanțelor de urgență trebuie făcută o analiză în fiecare caz, dar că ea dorește ca instituția să devină mai activă și mai prezentă în societate în legătură cu respectarea drepturilor și libertăților”, mai scrie News.ro.

Tot în plenul reunit al Parlamentului a fost ales și vicepreședintele ANRE.

„Fostul secretar general al PSD Marian Neacșu, membru al Pro România, a fost votat miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea în domeniul Energiei (ANRE). În plenul reunit 262 de deputați și senatori au votat în favoarea numirii lui Neacșu în această funcție. Pentru această funcție s-au mai înscris doi candidați: Gabriela Moroianu și Costin Mihai Păun, care au fost respinși prin vot de comisii”, scrie Mediafax.

Presa mai scrie azi despre un nou termen la CCR pe un subiect de interes pentru opinia publică.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, miercuri, sesizările depuse de către PNL, USR și de către președintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul penal și Codul de procedură penală. Este a patra oară când Curtea amână decizia pe aceste sesizări. Curtea a stabilit pentru 4 iulie noul termen”, scrie News.ro.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au solicitat Direcției Naționale Anticorupție (DNA) o serie de informații publice referitoare la înființarea și funcționarea Serviciului de combatere a infracțiunilor din justiție din cadrul acestei unități de parchet.

„Potrivit magistraților, serviciul a fost înființat în 2014, «în secret», și a fost desființat la apariția Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). UNJR și AMR susțin menținerea Secției speciale, apreciind că există «probleme incontestabile privind anchetarea în trecut a judecătorilor și procurorilor»”, scrie News.ro.

„Includerea în lege a unor garanții suplimentare, ce se regăsesc în modul în care SIIJ este reglementată – criterii de selecție foarte ridicate, în cazul îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor competență revocării procurorilor aparține Plenului CSM, mandat pe termen limitat de 3 ani, obligația prezentării anuale a unui raport către Plenul CSM etc. –, reprezintă argumente serioase pentru menținerea secției. Acestor argumente trebuie să li se răspundă cu contra-argumente, deopotrivă de puternice, bazate pe fapte și date concrete, nu pe slogane. Din acest motiv, AMR și UNJR au demarat o serie de cereri de acces la informații de interes public, pentru a afla cum a funcționat serviciul similar existent în cadrul DNA, cum a fost înființat și de ce, precum și cine erau procurorii care funcționau în cadrul acestuia”, au mai transmis organizațiile magistraților, notează News.ro.

Corina Crețu și Mihai Tudose vor face parte din grupul social-democraților din Parlamentul European, anunță liderul Pro România, Victor Ponta.

„Totul este bine când se termină cu bine / Corina Crețu și Mihai Tudose sunt adevărați social-democrați și locul lor natural era în Grupul Social Democrat din Parlamentul European-mai ales că au fost acceptați fără să fie obligați să intre în Delegația PSD! Totul în regulă, totul conform cu ceea ce au promis celor 600.000 de oameni care i-au votat!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Fostul europarlamentar ALDE, Renate Weber, este noul Avocat al Poporului was last modified: iunie 27th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: