Conferință Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”

468       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România” 📅 26 noiembrie 2019 București Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”

Data 26 noiembrie 2019
Locația Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, din b-dul Mihail Kogălniceanu 36-46, sector 5

Recomandări

Universul Juridic, cu sprijinul ARB, CPBR, CSALB și al Facultății de Drept, Universitatea din București, organizează Forumul național de drept bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”.

Evenimentul se va desfășura pe 26 noiembrie 2019 în Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, din b-dul Mihail Kogălniceanu 36-46, sector 5, începând cu ora 9.00.

Prezentare:

Prima ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR este un demers ambițios al grupului editorial Universul Juridic prin care se dorește înțelegerea și aprofundarea principalelor provocări cu care se confruntă sistemul bancar din România în domeniul legislativ și fiscal. Miza esențială a evenimentului este simplă: din dialogul deschis și argumentat între cei mai reputați specialiști ai dreptului bancar și reprezentanții celor mai importanți jucători din piața de profil se vor extrage concluzii, recomandări și direcții de acțiune care pot sprijini băncile să performeze.

Universul Juridic reunește în acest eveniment specializat principalii factori decizionali din instituțiile de execuție și supraveghere, „arbitri”, juriști de elită, asociații profesionale și patronale de profil, consultanți și jurnaliști din domeniu.

Care sunt problemele de stringentă actualitate ale instituțiilor de credit?

Băncile comerciale din România se văd obligate să răspundă și să se conformeze unor eventuale  viitoare modificări legislative care vor afecta serios viitorul relației client-bancă comercială, comportamentul clienților, dar și rezultatele financiare ale instituțiilor de credit.

Instituțiile de credit sunt poziționate „în ochiul furtunii”, încolțite de o clientelă tot mai exigentă și mai volatilă, de legi, norme și directive interne și europene costisitoare și cronofage, de un asalt fără precedent al noilor tehnologii. Există, desigur, o sumedenie de aspecte de ordin legislativ, juridic, fiscal și procedural care trebuie limpezite pe parcurs.

Prin temele propuse, anvergura vorbitorilor și soluțiile pe care le vor indica aceștia, conferința își propune să lămurească instituțiile din piața financiar-bancară, dar finalmente și pe clienții acestora (persoane fizice și juridice), cu privire la prefacerile și impactul tuturor noilor măsuri și provocări cu care se confruntă sistemul.

Agendă preliminară:

09.00-09.30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09.30-11.30: Sesiunea I

Tema: Impactul noilor propuneri legislative care vizează sistemul bancar din România

 – Jurisprudența națională și a CJUE în litigiile dintre bănci și consumatori

– Noul proiect de Regulament privind autorizarea instituțiilor de credit și Regulamentul privind instituțiile emitente de monedă electronică

– Noul sistem de taxare a activelor financiare bancare și noul indice de referință pentru creditele în moneda națională

– Codul de conduită al industriei bancare și principiile eticii profesionale, ca instrument pentru sprijinirea clienților bancari cu probleme financiare

Moderator: prof. univ. dr. Lucian Bercea – decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara

 11.30-12.00 

 Invitat special: „De ce România nu este Danemarca?” – prezentare a dlui Valentin Lazea, economist-șef, Banca Națională a României

De ce este importantă pentru economiști o justiție puternică și independentă? Despre modelul extractiv versus modelul inclusiv, despre elite prădătoare versus elite benevolente, despre justiție aservită vs. justiție independentă, despre creștere bazată pe imitație vs. creștere bazată pe inovare.

12.00-12.30: Business networking/coffee break

12.30-14.30: Sesiunea a II-a

Tema:  Stadiul reglementărilor europene în contextul noilor tehnologii

– Urgențe ale sistemului bancar românesc privind conformarea la noile standarde și directive europene (SEPA, PSD2, MIFID II, Basel III etc.)

– Beneficiile aderării la sistemul de plăți instant

– Evoluția procedurilor de conciliere și arbitraj pe piața românească

– Noi reglementări legate de spălarea banilor; obligația de înregistrare în Registrul Beneficiarilor Reali ai societăților până în iulie 2020

– Noua propunere legislativă privind semnătura electronică, propunere care prevede o semnătură avansată, necalificată, pentru semnarea unor acte juridice între părți și posibilitatea identificării persoanei la distanță

Moderator: Rodica Tuchilă, director executiv, ARB

 14.30-15.30: Business lunch & networking

 

Vorbitori confirmați:

Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor

Valentin Lazea, economist-șef, Banca Națională a României

 Alexandru Păunescu, Director Direcția Juridică, Banca Națională a României

Alexandru Berea, Director, Direcția Juridică, BCR

Liviu Vladimir Fenoghen, Director General, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar

Lucian Bercea, prof. univ. dr., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara

Marieta Avram, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București

Radu Rizoiu, conf. univ. dr., Partener, SCP ”Rizoiu & Poenaru”

Rodica Tuchilă, director executiv, Asociația Română a Băncilor

 

Audiență:

Directori juridici și directori financiari din bănci, societăți de leasing, societăți de asigurări, IFN-uri, fonduri de pensii; avocați; reprezentanți ai companiilor care oferă soluții tehnologice pentru industria financiar-bancară; mass-media.

Intrarea este liberă, pe baza înscrierii din formularul de mai jos, în limitele locurilor disponibile.

 


 

 


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România” was last modified: noiembrie 12th, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter