Conferință [CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”

2682       0

[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România” 📅 26 noiembrie 2019 București [CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”

Data 26 noiembrie 2019
Locația Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, din b-dul Mihail Kogălniceanu 36-46, sector 5

Universul Juridic, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor (ARB), Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR) și al Facultății de Drept, Universitatea din București, au organizat pe 26 noiembrie 2019 prima ediție  a Forumului Național de Drept Bancar, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”. Evenimentul a avut loc în Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București.

Partenerii evenimentului au fost Centrul de Soluționare a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB), Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), Peli Partners, Vodafone România, și easyLaw.

 Prima ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR a reprezentat un test, un demers ambițios al grupului editorial Universul Juridic prin care s-a dorit extinderea inițiativei Facultății de Drept din Timișoara la nivel național de a organiza evenimente pe teme de drept bancar.

Evenimentul a urmărit să itereze și să faciliteze înțelegerea și aprofundarea principalelor provocări cu care se confruntă sistemul bancar din România în domeniul legislativ. Miza evenimentului a fost dialogul deschis și argumentat între cei mai reputați specialiști ai pieței  de profil: bănci,  instituții de execuție și supraveghere, „arbitri”, juriști de elită, asociații profesionale și patronale de profil, consultanți și jurnaliști din domeniu.

Prima parte a conferinței a fost moderată de dl prof. univ. dr. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara.

În intervenția sa, președintele executive al ARB, dl. Forin Dănescu, a amendat cu accente ironic amare o realitate nefastă: aceea de Impredictibilitate legislative, cu care se confruntă sistemul bancar din România. Băncile comerciale din România se văd obligate să răspundă și să se conformeze unor eventuale  viitoare modificări legislative care vor afecta serios viitorul relației client-bancă comercială, comportamentul clienților, dar și rezultatele financiare ale instituțiilor de credit. Domnia sa a depâns încrederea limitată a cetățenilor în bănci, cultura financiar-bancară și gradul redus de intermediere bancară din România.

„Instituțiile de credit sunt poziționate „în ochiul furtunii”, încolțite de o clientelă tot mai exigentă și mai volatilă, de legi, norme și directive interne și europene costisitoare și cronofage, de un asalt fără precedent al noilor tehnologii. Există, desigur, o sumedenie de aspecte de ordin legislativ, juridic, fiscal și procedural care trebuie limpezite pe parcurs”, a opinat Florin Dănescu.

Dl. Alexandru Berea, Directorul Direcției Juridice din BCR, a insistat pe marginea nevoii de transparență a procesului legislativ. Domnia sa a reevaluat conceptul de „proces”, „Un proces riguros induce obiectivitate, iar aceasta conduce la o corectitudine sociala a rezultatului și la satisfacția subiecților de drept, adică generează instituții puternice, capabile să modernizeze statul.

Dna Marieta Avram, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București s-a referit la titlurile executorii: ce să fie și ce nu fie in sine, insistând pe claritatea noțiunilor din legi și pe claritatea termenilor care le alăctuiesc.

Dl. conf. univ. dr., Radu Rizoiu, Partener al SCP  „Rizoiu & Poenaru”, a ridicat public o întrebare interesantă: (Mai) este dreptul civil util în activitatea bancară? Domnia sa a vorbit despre dreptul civil ca drept comun, dar și despre dreptul civil și dreptul administrativ (capacitatea instituțiilor publice, Domeniul public și garanțiile reale).

Dna Carmen Peli, Managing Partner, Peli Partners, a trecut în revistă provocările directivei de plăți PSD2, parcurgând o expunere cu o temă de stringent interes: ” Despre PSD2 și (alți) demoni”. După calendarul de intrare în vigoare și conformare la noua directivă, domnia sa enumerat provocările și oportunitățile induse de apariția în lanțul de plăți a terților (Third Party Service Providers). Oficialul Peli Partners a discutat despre Prestatorii de Servicii de Inițiere a Plăților (PSIP) și Prestatorii de Servicii de Informare cu privire la cont (PSIC), despre riscurile asociate cu privire la accesul la informații și despre cum se împarte răspunderea conform PSD2. Au mai fost amintite provocările PSD2 în contextual normelor de combatere și prevenire a spălării banilor și despre conformarea la legea concurenței.

 Lucian Bercea, prof. univ. dr., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara, a sintetizat intervenția domniei sale într-un titlu lămuritor: ”Fine tuning sau trial and error: despre coerența jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene privind transparența contractelor de credit încheiate cu consumatorii”, o prezentare care a stârnit aplauzele audinței.

 Invitatul special al Forumului a fost economistul-șef al Băncii Naționale a României, dl. Valentin Lazea, care a avut o dizertație pe tema: „De ce România nu este Danemarca?”.   Intervenția domniei sale a fost urmărită cu mare interes de asistență și aplaudată la final. S-a formulat o întrebare gravă, mai degrabă retorică: De ce este importantă pentru economiști o justiție puternică și independentă? Dl Lazea a vorbit despre modelul extractiv versus modelul inclusiv, despre elite prădătoare versus elite benevolente, despre justiție aservită vs. justiție independentă, despre creștere bazată pe imitație vs. creștere bazată pe inovare.

„Pentru a deveni compatibilă cu valorile vest-europene, România trebuie să-și întărească sistemul de justiție, adică o evoluție contrară celei care s-a încercat în ultimii trei ani de guvernare a PSD. Numai cu o justiție puternică și imparțială se poate asigura o conducere dezinteresată și o stimulare a inovării (…)”, a subliniat economistul-șef al BNR.

În cea de-a doua parte a zilei, moderată de dna Rodica Tuchilă, director executiv în cadrul Asociației Române a Băncilor, temele au fost mai eterogene și mai dinamice, având o legătură directă cu normele și reglementările la nivel european, dar și cu noile tehnologii disruptoare.

Dan Rodica Tuchilă a vorbit concis despre provocările și oportunitățile pentru sistemul bancar generate de implementarea noilor standarde și directive europene (SEPA, PSD2, MIFID II, Basel III etc.).

 Dl. Răzvan Faer, președinte APERO și Head of Marketing & Strategy al Transfond, a încercat să explice asistenței care sunt efectele și beneficiile aderării la sistemul de plăți instant, pus la punct de Transfond și ce implicații derivă din acest nou și foarte modern serviciu pe care îl oferă deja trei dintre băncile comerciale din România.

Dl. Mihai Rotaru, Director Adjunct, Direcția JuridicăBanca Transilvania, dar și vicepreședinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România, a vorbit despre relansarea ACJSFBR și despre planurile de viitor ale asociației, dar și despre derularea contractelor de credit bancar încheiate cu consumatorii în contextul propunerilor legislative actuale care amenință serios buna desfășurare a activității din sistemul bancar.

Dna Mihaela Corina Bouleanu, Director, Compliance Directorate în cadrul OTP Bank România  s-a referit pe larg la noile reglementări privind prevenirea si combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, dar și la eEfectele Directivei a 4 – a AML asupra sistemului bancar.

În fine, Bogdan Pătru. Public Policy Director în cadrul Mastercard România a vorbit invitaților despre rolul schemelor de plată în circuitul non-cash, preocupările pe linie tehnologică a industriei cardurilor, rolul de asanare a economiei subterane și de securizare a tranzacțiilor, ca premiză pentru ordinea juridică de ansamblu din sistem

 Din audiență au făcut parte directori juridici și directori financiari din bănci, societăți de leasing, societăți de asigurări, IFN-uri, fonduri de pensii; avocați; reprezentanți ai companiilor care oferă soluții tehnologice pentru industria financiar-bancară; mass-media (Hotnews, Mediafax, Agrepres, Bursa).

 


Universul Juridic, cu sprijinul ARB, CPBR, CSALB și al Facultății de Drept, Universitatea din București, organizează Forumul național de drept bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”.

Evenimentul se va desfășura pe 26 noiembrie 2019 în Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, din b-dul Mihail Kogălniceanu 36-46, sector 5, începând cu ora 9.00.

Partenerii evenimentului sunt: Centrul de Soluționare a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB), Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), Peli Partners, Vodafone România, și easyLaw.

Prezentare:

Prima ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR este un demers ambițios al grupului editorial Universul Juridic prin care se dorește înțelegerea și aprofundarea principalelor provocări cu care se confruntă sistemul bancar din România în domeniul legislativ și fiscal. Miza esențială a evenimentului este simplă: din dialogul deschis și argumentat între cei mai reputați specialiști ai dreptului bancar și reprezentanții celor mai importanți jucători din piața de profil se vor extrage concluzii, recomandări și direcții de acțiune care pot sprijini băncile să performeze.

Universul Juridic reunește în acest eveniment specializat principalii factori decizionali din instituțiile de execuție și supraveghere, „arbitri”, juriști de elită, asociații profesionale și patronale de profil, consultanți și jurnaliști din domeniu.

Care sunt problemele de stringentă actualitate ale instituțiilor de credit?

Băncile comerciale din România se văd obligate să răspundă și să se conformeze unor eventuale  viitoare modificări legislative care vor afecta serios viitorul relației client-bancă comercială, comportamentul clienților, dar și rezultatele financiare ale instituțiilor de credit.

Instituțiile de credit sunt poziționate „în ochiul furtunii”, încolțite de o clientelă tot mai exigentă și mai volatilă, de legi, norme și directive interne și europene costisitoare și cronofage, de un asalt fără precedent al noilor tehnologii. Există, desigur, o sumedenie de aspecte de ordin legislativ, juridic, fiscal și procedural care trebuie limpezite pe parcurs.

Prin temele propuse, anvergura vorbitorilor și soluțiile pe care le vor indica aceștia, conferința își propune să lămurească instituțiile din piața financiar-bancară, dar finalmente și pe clienții acestora (persoane fizice și juridice), cu privire la prefacerile și impactul tuturor noilor măsuri și provocări cu care se confruntă sistemul.

Agenda evenimentului:

09.00-09.30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09.30-11.30: Sesiunea I

 

Moderator: Lucian Bercea, prof. univ. dr., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara

 

Speakeri confirmați:

Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor

Impredictibilitatea legislativă în sistemul bancar

Alexandru Berea, Director, Direcția Juridică, BCR

Nevoia de transparență în procesul legislativ

Marieta Avram, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București

Titlurile executorii: ce să fie și ce nu fie in sine?

Radu Rizoiu, conf. univ. dr., Partener, SCP  ”Rizoiu & Poenaru”

(Mai) Este dreptul civil util în activitatea bancară?

Carmen Peli, Managing Partner, Peli Partners

Despre PSD2 și (alți) demoni

 Lucian Bercea, prof. univ. dr., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara

Fine tuning sau trial and error: despre coerența jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene privind transparența contractelor de credit încheiate cu consumatorii

11.30-12.00  Dizertație

 Invitat special: „De ce România nu este Danemarca?” – prezentare a dlui Valentin Lazea, economist-șef, Banca Națională a României

De ce este importantă pentru economiști o justiție puternică și independentă? Despre modelul extractiv versus modelul inclusiv, despre elite prădătoare versus elite benevolente, despre justiție aservită vs. justiție independentă, despre creștere bazată pe imitație vs. creștere bazată pe inovare.

12.00 -12.30 Pauză de cafea

 12.30 – 14.30 Secțiunea a II-a

 Moderator: Rodica Tuchilă, director executiv, Asociația Română a Băncilor

 Speakeri confirmați:

 Rodica Tuchilă, director executiv, Asociația Română a Băncilor

Provocări și oportunități pentru sistemul bancar – implementarea noilor standarde și directive europene (SEPA, PSD2, MIFID II, Basel III etc.)

 Răzvan Faer, președinte APERO, Head of Marketing & Strategy, Transfond

Efectele și beneficiile aderării la sistemul de plăți instant

Mihai Rotaru, Director Adjunct, Direcția Juridică, Banca Transilvania, vicepreședinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România

Derularea contractelor de credit bancar încheiate cu consumatorii în contextul propunerilor legislative actuale

 Mihaela Corina Bouleanu, Director, Compliance Directorate, OTP Bank România  

Noi reglementari privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului – Efectele Directivei a 4 – a AML asupra sistemului bancar

Bogdan Pătru. Public Policy Director,  Mastercard România

Rolul schemelor de plată în circuitul non-cash, preocupările pe linie tehnologică a industriei cardurilor, rolul de asanare a economiei subterane și de securizare a tranzacțiilor, ca premiză pentru ordinea juridică de ansamblu din sistem

14.30-14.45 Sesiune de întrebări și răspunsuri. Concluzii

14.40-15.30 Networking lunch

 Audiență:

Directori juridici și directori financiari din bănci, societăți de leasing, societăți de asigurări, IFN-uri, fonduri de pensii; avocați; reprezentanți ai companiilor care oferă soluții tehnologice pentru industria financiar-bancară; mass-media.

Intrarea este liberă, pe baza înscrierii din formularul de mai jos, în limitele locurilor disponibile.

 

 


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România” was last modified: noiembrie 28th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: