Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Ministrului Justiției să sesizeze Comisia de la Veneția privind proiectele de modificare a „legilor justiției”

18 nov. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 106

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina oficială (www.forumuljudecatorilor.ro), Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Ministrului Justiției să sesizeze Comisia de la Veneția privind proiectele de modificare a „legilor justiției”, prezentate la data de 30 septembrie 2020.

În acest sens, Comisia Europeană a solicitat „punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția, recomandând inclusiv revizuirea prevederilor art. 132 alin.(1) din Constituția României și modificarea Legii nr.303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu”.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Dar procedurile de numire a procurorilor de rang înalt propuse prin noile proiecte de lege nu respectă recomandările formulate prin rapoartele Comisiei Europene, rapoartele Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) privind România și avizele Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE).

Totodată, situația faptică este de natură a crea în imaginea publică aparența unui conflict de interese la numirea în funcții de management în parchete, în lipsa unor garanții de imparțialitate și a implicării reale a sistemului judiciar în aceste proceduri.

În acest context, se solicită revizuirea sistemului de numire și revocare a procurorilor-șefi, procurorilor șefi-adjuncți și limitarea rolul ministrului justiției în aceste proceduri, simultan cu creșterea atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, se subliniază necesitatea sesizării Comisiei de la Veneția pentru a aprecia asupra proiectelor de modificare a „legilor justiției” prezentate la 30 septembrie 2020 de Ministrul Justiției.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Forumul Judecătorilor din România solicită restrângerea activității de judecată la soluționarea cauzelor urgente

Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Ministrului Justiției să sesizeze Comisia de la Veneția privind proiectele de modificare a „legilor justiției” was last modified: noiembrie 18th, 2020 by Universul Juridic

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter