Formularea în aceeaşi cauză, succesiv, a mai multor căi de atac, respectiv revizuire, contestaţie în anulare şi contestaţie. Respingerea recursului ca inadmisibil (NCPP)

15 oct. 2021
Vizualizari: 577
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 441/2021

NCPP: art. 50 alin. (4), art. 275 alin. (2), art. 425^1

Potrivit dispozițiilor C. proc. pen., admisibilitatea căilor de atac este condiționată de exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac și ierarhia acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

Obiectul prezentei căi de atac îl constituie Încheierea penală nr. 38 din 16 martie 2021, pronunțate de completul de doi judecători de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, prin care s-a respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de A. împotriva Încheierii nr. 399 din 22.12.2020 a Tribunalului Suceava, secția penală, în Dosarul nr. x/2020.

Din actele dosarul rezultă că, prin Încheierea nr. 399 din 22.12.2020, Tribunalul Suceava a respins, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de același contestator împotriva Încheierii penale nr. 266 din 09.09.2020 pronunțată de Tribunalul Suceava în Dosarul nr. x/2020, prin care s-a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. cu privire la Sentința penală nr. 7 din 07.01.2020 a Tribunalului Suceava, pronunțată în Dosarul nr. x/2019.

Prin această din urmă sentință, Tribunalul Suceava și-a declinat competența de soluționare a contestației formulate de contestatorul A. împotriva încheierii de ședința din 21.10.2019 pronunțate de Judecătoria Vatra Dornei.

Se observă, așadar, că urmare a unei soluții de declinare a competenței (Sentința penală nr. 7 din 07.01.2020 a Tribunalului Suceava), contestatorul A. a formulat în aceeași cauză, succesiv, mai multe căi de atac, respectiv, revizuire, contestație în anulare și contestație.

Potrivit art. 50 alin. (4) din C. proc. pen., hotărârea de declinare a competenței nu este supusă căilor de atac.

Deopotrivă, conform art. 425^1 C. proc. pen., calea ordinară de atac a contestației se poate exercita numai atunci când legea prevede expres această cale de atac, prevederile acestui articol fiind aplicabile când legea nu prevede altfel.

Raportat la dispozițiile legale invocate anterior, se constată că A. a declarat o cale de atac împotriva unei soluții nesusceptibile de reformare, astfel că, prin promovarea acesteia, contestatorul a încălcat principiul unicității căii de atac prevăzut de lege.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Prin urmare, contestatorului A. nu îi este recunoscută calea de atac împotriva Încheierii penale nr. 38 din 16 martie 2021 pronunțate de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, întrucât aceasta a fost formulată împotriva unei încheieri definitive.

Pe de altă parte, Înalta Curte constată că, cererea contestatorului este informă și lipsită de claritate. Astfel, enumerarea unor texte de lege și indicarea în numeroase dosare, a acelorași solicitări lipsite de precizie și claritate, în condițiile pronunțării unor soluții de respingere anterioare, precum și insistența contestatorului de a reitera solicitările într-un alt cadru procesual nu sunt apte a învesti în mod legal instanța cu soluționarea noilor cereri.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de contestatorul A. împotriva Încheierii penale nr. 38 din 16 martie 2021 pronunțate de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În baza art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Formularea în aceeași cauză, succesiv, a mai multor căi de atac, respectiv revizuire, contestație în anulare și contestație. Respingerea recursului ca inadmisibil (NCPP) was last modified: octombrie 15th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.