Formulare fiscale (205 și 207)

18 ian. 2019
Vizualizari: 1984
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

OPANAF nr. 48/2019 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit’’ și 207 „Declarație informativă privind impozitul reșinut la sursă/veniturile scutote, pe beneficiari de venit nerezidenți’’ (*intrare in vigoare: 15 ianuarie 2019, M. Of. nr. 38 din 15 ianuarie 2019)

Prin acest ordin se aprobă modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a formularelor:

– 205 – „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit’’;

– 207 – „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți’’.

Aceste formulare se utilizează pentru declararea veniturilor realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

 

Formularul 205

Acest formular se completează de către plătitorii de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pentru veniturile din: (i) dividende, (ii) dobânzi, (iii) lichidarea unei persoane juridice, (iv) pensii, (v) premii, (vi) jocuri de noroc, (vii) alte surse.

Declarația se depune și pentru câștiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare și alte operațiuni cu instrumente financiare, precum și din transferul aurului financiar.

Față de formularul anterior, noul formular conține o secțiune distinctă cu date informative privind impozitul pe veniturile din dividende.

În cazul în care au fost efectuate mai multe plăți, la nivelul aceluiași plătitor, pentru diferite tipuri de venituri, se va completa un singur exemplar.

Formularul 205 se depune:

– până la data de 31 ianuarie a anului curent, pentru anul expirat;

– când se constată erori în formularul depus anterior, caz în care se depune declarație rectificativă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență (www.anaf.ro) și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

 

Formularul 207

Formularul se completează și se depune de către plătitorii de venituri sau de către persoana desemnată din cadrul asocierii/entității transparente fiscal pentru impozitul datorat de nerezidenți pentru următoarele categorii de venituri:

1. Venituri pentru care plătitorul de venituri are obligația calculării, reținerii și plății impozitului pe veniturile cu reținere la sursă (conform Titlului VI C. fisc. sau convențiilor de evitare a dublei impuneri) din: (i) dividende, (ii) dobânzi, (iii) redevențe, (iv) comisioane, (v) activități sportive și de divertisment, (vi) remunerații primite de persoane juridice străine care acționează în calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administrație al unei persoane juridice române, (vii) servicii prestate de persoane nerezidente (servicii de management sau consultanță, servicii prestate în România, mai puțin transport internațional și accesorii, profesii independente), (viii) premii acordate la concursuri organizate în România, (ix) lichidarea unei persoane juridice române, (x) transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.

2. Venituri scutite de impozitul pe veniturile obținute din România (art. 229 C. fisc. sau convenții de evitare a dublei impuneri). Se includ venituri din: (i) dobânzi, (ii) tranzacțiile cu instrumente financiare derivate pentru administrarea riscurilor asociate obligațiilor de natura datoriei publice guvernamentale, tranzacționarea titlurilor de stat, tranzacționarea valorilor mobiliare emise de BNR, (iii) premii, (iv) redevențe, (v) dividende, (vi) activități de consultanță, (vii) ca urmare a participării în alt stat la un joc de noroc ale cărui fonduri de câștiguri provin din România.

Formularul 207 se depune:

– până la data de 31 ianuarie a anului curent, pentru anul expirat;

– când se constată erori în formularul depus anterior, caz în care se depune declarație rectificativă.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență (www.anaf.ro) și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Formulare fiscale (205 și 207) was last modified: ianuarie 18th, 2019 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: