Formular 101

18 dec. 2020
Vizualizari: 1035

Ordinul președintelui ANAF nr. 4.072/2020 privind modificarea Ordinului președintelui ANAF nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și 120 „Decont privind accizele” (M. Of. nr. 1246/17 decembrie 2020)

Intrare în vigoare: 17 decembrie 2020

Prin acest ordin se modifică Formularul 101 și Instrucțiunile de completare ale acestuia prin introducerea unor rubrici și informații cu privire la:

1. Sumele asimilate cheltuielilor nedeductibile. La această rubrică se înscriu sumele asimilate cheltuielilor nedeductibile conform art. II alin. (1) și (2) din Legea nr. 153/2020. Costul de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, 2019 și 2020 înainte de 27 iulie 2020 se scade din impozitul pe profit. Acest cost de achiziție reprezintă sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit aferent anului 2020.

2. Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale. La această rubrică se înscriu sume reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, conform Legii nr. 153/2020. Suma înscrisă este cel mult egală cu impozitul pe profit din care se scad în prealabil: (i) total credit fiscal, (ii) sumele reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, (iii) reducerea de 5% a impozitului pe profit conform O.G. nr. 23/2017.

3. Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare. La această rubrică se scad, de exemplu, cheltuieli privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sume achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie, conform art. 25 alin. (4) lit. i1) și i2) C.fisc. Suma înscrisă este cel mult egală cu impozitul pe profit din care se scad în prealabil: (i) total credit fiscal, (ii) sumele reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, (iii) reducerea de 5% a impozitului pe profit conform O.G. nr. 23/2017, (iv) costul de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale.

4. Bonificația aplicată conform O.U.G. nr. 33/2020. La această rubrică se înscrie suma declarată trimestrial în formularul 100. Dacă bonificația depășește valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, valoarea bonificației care se ia în calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv.
Bonificația care se înscrie pe acest rând este cel mult egală cu impozitul pe profit anual.

5. Bonificația acordată conform art. II alin. (8) din O.U.G. nr. 153/2020, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat. Această rubrică se completează de către contribuabilii care au optat pentru anul fiscal modificat și care aplică sistemul trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit și de către contribuabilii care au anul fiscal modificat conform art. 41 alin. (1) C. fisc. Suma care se înscrie pe acest rând se determină prin aplicarea procentului aferent bonificației din O.U.G. nr. 33/2020 asupra diferenței de impozit pe profit anual.

Acest ordin se aplică începând cu declararea obligațiilor anuale aferente anului fiscal 2020.

Formular 101 was last modified: decembrie 18th, 2020 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: