Formarea profesională a cadrului didactic se realizează atât în mediul preuniversitar, cât și în mediul universitar

11 iun. 2019
Vizualizari: 1198

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Arad, cu dl profesor Ovidiu Florin Toderici. Dle profesor, sunteți organizator, cea de-a doua ediție a unei conferințe extrem de interesante, o conferință internațională – spuneți-ne mai mult despre ideea organizării acestei conferințe, cum a fost ediția anterioară și ce vă așteptați de la această a doua ediție.

Ovidiu Florin Toderici: Bună ziua, bine ați venit la Arad. În cadrul primei ediții am avut invitați atât din România, cât și din afară – este vorba de invitați din Portugalia, din Turcia, Italia, Belgia… Din România pot să spun că a fost dl profesor Gherguț de la Iași, dl profesor Oșanu de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și am încercat ca la această ediție să aducem alte personalități din domeniul consilierii școlare și a terapiei logopedice. Astfel, în acest moment este prezent la Arad dl doctor Hasmann, de mâine va fi dl Bob Van Depute din Belgia; din Moldova avem oaspeți, în acest moment se desfășoară un work-shop cu invitați din Ungaria, în total undeva la 10 persoane venite din afara României, inclusiv din China.

Nicolae Cîrstea: Ce v-ați propus atunci când v-ați gândit să organizați o asemenea conferință aici, la Arad?

Ovidiu Florin Toderici: Ideea conferinței a venit în momentul în care, la o întâlnire în cadrul Ministerului Educației, ni s-a spus că noi nu suntem prea semnificativi.

Nicolae Cîrstea: Noi, România, sau noi, Aradul?

Ovidiu Florin Toderici: Noi, centrele județene de resurse. Și pentru că de foarte multe ori se întâmplă ca să întâlnim tot felul de colegi de-ai noștri care spun că nu suntem importanți, noi vrem să demonstrăm că suntem importanți și că acest segment, al profesorului consilier și al profesorului logoped, este deosebit de important în cadrul activităților educaționale. De aici a pornit ideea acestei conferințe, pentru a deveni cât mai vizibili, de a ajunge la un moment în care să schimbăm impresii, de a ne cunoaște, pentru că, din păcate, aceste centre de resurse , deși au fost înființate în anul 2007, prima întâlnire a directorilor și a celor care-și desfășoară activitatea în centrele județene de resurse a avut loc anul trecut la prima ediție a conferinței, la Arad. Până atunci, nu a avut loc o întâlnire oficială cu toți directorii centrelor județene de resurse.

Nicolae Cîrstea: Un motiv în plus pentru necesitatea unei asemenea conferințe.

Ovidiu Florin Toderici: Anul acesta sunt prezenți doar trei directori de centre județene, pentru că, vă spuneam la început, mergem pe ideea de a veni cu ceva nou și de a modifica, să nu mergem pe același tipic, să spun așa, ca și la prima conferință. Iar dorința noastră în acest moment este de a împărtăși din experiența celor de afară și să încercăm, prin ceea ce se întâmplă aici, să modificăm partea de programe. Vă dau un exemplu: Am avut o discuție cu dl dr. Hasmann, care, uitându-se pe programa de Geografie pentru copiii de la școlile speciale, ne-a întrebat cât din această programă facem ceva practic. Răspunsul colegilor mei a fost că, în mare măsură, totul se întâmplă din punct de vedere teoretic.

Nicolae Cîrstea: Iată că experiența internațională este foarte importantă pentru a aduce experiența locală la un nivel superior. Ați resimțit această influență a colegilor care au venit din alte țări în ceea ce se întâmplă, practic, la nivel local sau poate chiar în România, prin intermediul colegilor? Au influențat practicile internaționale ceea ce se întâmplă la clasă, până la urmă, și ceea ce se întâmplă în pregătirea copiilor cu aceste nevoi speciale?

Ovidiu Florin Toderici: Eu zic că da și nu numai că ne-au influențat foarte mult, ci aș putea să mă raportez, în acest moment, la aplicațiile Erasmus. Suntem unul dintre județele care au aplicat pentru participarea la diverse mobilități cu cea mai mare – aș putea spune, pentru numărul de cadre didactice din județ raportându-ne la numărul de aplicații pentru a participa la programele Erasmus, suntem județe fruntașe. În sensul că de la Arad s-au și câștigat foarte multe proiecte pe formare profesională a cadrelor didactice, dar și devenim din ce în ce mai mult oarecum organizații de primire. Chiar și în acest moment avem veniți, prin intermediul unui partener ONG, din Turcia, studenți de la Facultatea de Psihologie din Ankara, care își desfășoară activitățile la noi. Consider că este necesar atât ca noi să intrăm în contact cu tot ceea ce înseamnă spațiul european, dar trebuie să vină și cei din Europa să vadă, pentru că sunt lucruri bune și aspecte bune pe care noi le derulăm în cadrul activităților noastre zilnice.

Nicolae Cîrstea: Să spunem că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad este partener al acestei conferințe, care se desfășoară aici, în locația universității. Cât de importantă este și această experiență universitară în acest domeniu?

Ovidiu Florin Toderici: Formarea profesională a cadrului didactic se realizează atât în mediul preuniversitar, cât și în mediul universitar. Relațiile la nivelul județului Arad și a colegilor mei din învățământul preuniversitar cu cei din învățământul universitar sunt foarte, foarte apropiate. La majoritatea activităților sunt parte și cadre didactice din învățământul universitar. Cum și noi, cei din învățământul preuniversitar suntem prezenți la activitățile din mediul universitar. Avem tot timpul de învățat. Plus că tot ce se formează în mediul universitar, forța de muncă, se va transpune și va ajunge să desfășoare activități în mediul preuniversitar. Și de foarte multe ori partea de practică, poate și din învățământul preuniversitar , dar și din cel universitar, este foarte important să se realizeze. Și oarecum suntem legați unii de alții.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Vă mulțumesc , de asemenea, și pentru invitația pe care ați adresat-o Edituri Pro Universitaria, de a fi prezenți aici, alături de dumneavoastră și sper ca măcar unele dintre lucrările care sunt susținute la această conferință să se regăsească pe portalul proniversitaria.ro, pentru ca cei interesați, specialiștii, cei care lucrează în domeniu, să aibă un acces facil la cercetările participanților și ale celor care susțin teme în cadrul conferinței dumneavoastră.

Ovidiu Florin Toderici: Vă mulțumim frumos că ați dorit să dezvoltăm o colaborare. Este o primă colaborare de acest gen, poate am fost puțin stingheri în ceea ce noi doream să realizăm alături de dumneavoastră. Vă mulțumim pentru că ne-ați primit – aș putea spune – în familia dumneavoastră și ne-ați dat cele mai bune sfaturi pentru a derula activitățile și de a ne prezenta cu tot ceea ce înseamnă documente oficiale în cadrul acestei conferințe. Vreau să vă spun că vin de afară acum, de la colegi, care au venit și mi-au spus cât de frumoase sunt mapele pe care le-ați realizat și programul pe care l-ați realizat. Cu siguranță că se datorează în totalitate dumneavoastră și bunei colaborări cu dna Căpriceru.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, sunteți foarte amabil.

Formarea profesională a cadrului didactic se realizează atât în mediul preuniversitar, cât și în mediul universitar was last modified: iulie 4th, 2019 by Ovidiu Florin Toderici

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice