Fondurile speciale. Fondul de mediu

4 iul. 2019
Vizualizari: 2041

O.U.G. nr. 50/2019 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul de mediu și pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje (M. Of. nr. 543/02.07.2019; intrare in vigoare: 2 iulie 2019)

O.U.G. nr. 50/2019 modifică O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu și Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje. O.U.G. nr. 50/2019 transpune prevederile Directivei (UE) 2018/852 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

1. O.U.G. nr. 196/2005

Principalele modificări se referă la următoarele:

1.1. Se modifică unele dintre contribuțiile care constituie venituri ale Fondului pentru Mediu:

a) se reduce contribuția la 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor obținute de deținătorul acestora, persoană fizică sau juridică (anterior, 3% pentru veniturile obținute din deșeuri feroase și neferoase);

b) se majorează ecotaxa la 0,15 lei/bucată (0,10 lei/bucată în reglementarea anterioară) aplicată asupra pungilor de transport, cu excepția celor fabricate din materiale care respectă anumite cerințe (SR EN 13432 2002).

Caracteristicile tehnice de identificare a pungilor de transport care respectă aceste cerințe se vor aproba prin ordin al ministrului autorității publice centrale pentru protecția mediului în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 50/2019 (până la 1 august 2019).

1.2. Se adaugă o nouă contribuție:

a) contribuția de 2 lei/kg datorată de operatorii economici pentru activități de colectare/valorificare/salubrizare deșeuri, și care raportează deșeuri pentru contribuabilii prevăzuți la art. 9 alin. (1) lit. v) și y) din O.U.G. nr. 196/2005. Taxa se aplică la diferența dintre cantitățile de deșeuri (ambalaje, echipamente electrice și electronice, anvelope uzate, baterii) declarate ca fiind gestionate de operatorii economici și cantitățile constatate de AFM.

Cantitățile de deșeuri se raportează semestrial de către operatorii economici, până la data de 25 a lunii următoare semestrului de raportare.

1.3. Se introduce Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD) care este pus la dispoziție de AFM în vederea monitorizării și verificării corectitudinii tranzacțiilor cu deșeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului.

Acest sistem este utilizat de către organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) și de persoanele juridice care gestionează deșeuri de ambalaje ale căror costuri nete și/sau costuri de colectare/valorificare/sortare/raportare sunt finanțate de OIREP.

Instrucțiunile de utilizare a SIATD se aprobă prin ordin al ministrului autorității publice centrale pentru protecția mediului în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 50/2019. SIATD se va utiliza de la data intrării în vigoare a acestui ordin.

1.4. Se modifică sau se adaugă atribuții ale AFM, se stabilesc veniturile proprii ale AFM și se completează destinațiile pentru Fondul de mediu.

 

2. Legea nr. 249/2015

2.1. Se completează atribuțiile OIREP, cât și ale operatorilor economici care comercializează către consumatorii finali produse ambalate în structuri de vânzare cu suprafață medie și mare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

2.2. Se stabilesc obligațiile persoanelor juridice din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, în special unitățile care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi care generează ambalaje folosite și/sau deșeuri de ambalaje similare celor provenite din gospodării.

 

OMM nr. 572/2019 pentru depunerea declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanță (M. Of. nr. 544/03.07.2019; intrare in vigoare: 3 iulie 2019)

Prin acest ordin se aprobă depunerea declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanță, ca metodă alternativă de depunere a declarațiilor.

Tot prin acest ordin se aprobă modelul și conținutul următoarelor formulare:

– Solicitare deschidere cont de acces în serviciul „Depunere declarații on-line”

– Cerere de înrolare.

Pentru depunerea declarațiilor prin mijloace electronice se va utiliza serviciul „Depunere declarații on-line” de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro). Pentru accesarea acestui serviciu, este necesară generarea unui cont de acces care se realizează în baza solicitării scrise a reprezentantului legal/împuternicitului reprezentantului legal al contribuabilului, depusă la sediul AFM.

Declarația depusă prin mijloace electronice va avea atașată o semnătură electronică calificată.

Nu se utilizează simultan mai multe mai multe metode de depunere a declarațiilor, pentru aceeași perioadă de raportare. În caz contrar, se va înregistra prima declarație depusă.

Contribuabilul care a folosit ambele metode de transmitere a declarațiilor pe parcursul unui an fiscal este obligat să depună declarația aferentă lunii decembrie prin intermediul serviciului „Depunere declarații on-line”, altfel declarația se va considera necomunicată.

Fondurile speciale. Fondul de mediu was last modified: iulie 4th, 2019 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: