Foamea de bani

Viitorul guvern are nevoie de bani, iar aceștia pot veni prin restructurarea unor posturi, ministere şi agenții, prin introducerea de noi taxe şi impozite. Ilie Bolojan, care ar putea deveni premierul României, propune reintroducerea contribuției de sănătate pentru pensiile mari. Ideea a fost confirmată și de actualul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna.

„Ilie Bolojan, dorit de președintele Nicușor Dan pentru funcția de prim-ministru, a readus în atenția publică posibilitatea ca pensionarii cu venituri considerabile, să contribuie la bugetul de sănătate. Deși nu a oferit detalii concrete privind pragurile de venit sau mecanismul exact, ideea a fost confirmată și de actualul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, care a subliniat că măsura este analizată ca parte a unui pachet mai amplu de soluții fiscale. Ministrul a declarat că există interes pentru o formulă care să respecte deciziile Curții Constituționale, astfel încât impozitarea să poată fi implementată fără riscul de a fi anulată”, arată România liberă.

USR anunță că, din 12 candidaturi pentru funcția de președinte al USR, nouă dintre ele au fost validate de comisia electorală a USR, în baza procedurilor interne.

„Potrivit unui comunicat al USR, cei nouă membri înscriși pentru funcția de președinte al USR sunt: Violeta Alexandru – USR Sector 5, Vasile-Gabriel Filip – USR Constanța, Dominic-Samuel Fritz – USR Timiș,Constantin Gheorghiță – USR Italia, Mihai Mihăilă – USR Bacău, Luiza Elena Oancea – USR UK, Eduard Răducan – USR Argeș, George Ungureanu – USR Tulcea, Horea Zaha – USR Bihor. Conform statutului USR, președintele este ales prin vot direct și secret, pe o platformă electronică securizată, de către toți membrii de partid”, scrie Gândul.

Cotat cu mari șanse să câștige președinția USR, Dominic Fritz, nu a primit cetățenia română, dar a susținut marți, 3 iunie, că legea partidelor politice îi dă dreptul să fie membru de partid și, drept urmare, poate candida la șefia partidului.

„Sunt cetățean european cu domiciliu în România și am dreptul, potrivit legii partidelor politice, să fiu membru al unui partid politic, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Sunt și președinte al USR Timiș de 4 ani și vicepreședinte USR de un an, am trecut prin alegerile locale unde candidatura mea a fost contestată cu nenumărate argumente. Am câștigat și în instanță și Primăria Timișoara”, a spus Dominic Fritz pentru g4media.ro, scrie Libertatea.

„Decizia ICCJ pe care o văd folosită în spațiul public asimilează funcția de președinte de partid cu cea de funcționar public, într-un caz penal pentru cazurile penale. Adică dacă un președinte de partid fură, el va fi anchetat și judecat ca funcționar public. Atât, această nu este o normă generală care m-ar împiedica să candidez”, a mai adăugat Dominic Fritz, mai notează Libertatea.

Executivul anunță ajutoare de peste 300 milioane de lei pentru companiile din Praid afectate de dezastrul de la mina Praid.

„Executivul a instituit și o schemă de ajutor de stat dedicată celor peste 200 de companii locale care depindeau de fluxul turistic generat de salină. Acestea includ unități de cazare, restaurante, centre de wellness și alte servicii conexe, afectate de oprirea bruscă a sezonului estival. Schema prevede acordarea unui sprijin de până la 300.000 de euro per companie, în funcție de pierderile raportate în 2024.(…) În paralel, evaluările de impact continuă, iar Guvernul este pregătit să suplimenteze fondurile, în funcție de concluziile din teren. Măsurile vizează nu doar relansarea activității economice din zonă, ci și păstrarea locurilor de muncă și evitarea unei crize sociale, într-o comunitate dependentă de salină”, relatează România liberă.

Compozitorul și academicianul Eugen Doga a încetat din viață marți. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook. Maia Sandu a transmis sincere condoleanțe familiei, apropiaților și tuturor celor care l-au cunoscut pe compozitor şi a anunțat doliu național în Republica Moldova.

„Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul «Maria Mirabela» și am plâns ascultând muzica din «Lăutarii». Purtăm cu noi pretutindeni celebrul vals «Gingașa și tandra mea fiară» (din filmul lui Emil Loteanu) și recunoaștem compozițiile maestrului de la primele note”, a spus Președintele Maia Sandu, scrie România liberă.

„Pentru a-i aduce un omagiu maestrului, ziua funeraliilor sale va fi declarată zi de doliu național în Republica Moldova. În această zi, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar instituțiile publice și cetățenii sunt îndemnați să păstreze un moment de reculegere în memoria marelui compozitor”, mai arată România liberă, citând un comunicat transmis de președinția Moldovei.

După atacul distrugător cu drone ucrainene asupra bazelor aeriene din adâncul Rusiei, lansat în cadrul Operațiunii „Pânza de Păianjen”, apar şi primele reacții a unor oficiali americani, consemnate de presa din SUA.

„Atacul, cunoscut sub numele de Operațiunea «Pânză de Păianjen», a afectat capacitățile strategice prețioase ale Moscovei. Dar, la fel de important, a demonstrat capacitatea Ucrainei de a ataca aproape oriunde în Rusia și de a distruge avioane de război în valoare de 100 de milioane de dolari, sau chiar mai mult, cu drone simple care costă doar 600 de dolari”, a spus un oficial american al apărării, citat de New York Times, scrie Spotmedia.

„Serviciile americane de informații nu au stabilit încă ce ținte vor viza rușii, dar oficialii cred că Moscova ar putea relua atacurile cu drone asupra infrastructurii civile, ar putea ataca rețeaua electrică ucraineană sau ar putea lansa noi valuri de rachete balistice cu rază medie de acțiune asupra Ucrainei”, mai arată Spotmedia.

Şi de parcă operaţiunea „Pânza de Păianjen”, nu ar fi fost suficientă, Ucraina a aruncat în aer pilonii podului Kerci din Crimeea.
„Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lovit Podul Kerci dn Crimeea, a treia oară de la începutul războiului în 2022, minând și aruncând în aer pilonii de susținere”, relatează The Kyiv Independent și Meduza, scrie Libertatea.

„Construit după ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, Podul Kerci este o rută critică de aprovizionare și transport pentru forțele ruse către teritoriile ucrainene ocupate. (…) Suporturile subacvatice ale pilonilor podului au fost grav avariate la bază, în urma detonării a 1.100 kilograme de exploziv echivalent TNT. Operațiunea, care urmează atacului masiv cu drone al SBU împotriva aviației strategice ruse din 1 iunie, a fost supravegheată personal de șeful agenției, Vasil Maliuk. Explozia a avariat părțile subacvatice ale suporturilor podului, susține SBU”, arată Libertatea.

„Construcția podului, cunoscut și sub numele de Podul Kerci, are o valoare semnificativă pentru Rusia. Proiectul în valoare de 4 miliarde de dolari a fost o declarație politică menită să afirme anexarea ilegală a Crimeei de către Kremlin în 2014, întrucât peninsula nu este conectată terestru de Rusia”, mai notează Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 „Îngrijorarea privind dominaţia Chinei asupra mineralelor critice a crescut marţi, după ce producătorii auto globali s-au alăturat omologilor americani pentru a avertiza că restricţiile Beijingului asupra exporturilor de aliaje, amestecuri şi magneţi de pământuri rare ar putea provoca întârzieri şi chiar opriri de producţie dacă nu se găseşte rapid o soluţie”, transmite Reuters, scrie News.ro.

„Producătorii auto germani au devenit cei mai recenţi dintre cei care avertizează că noile restricţii impuse de China riscă să oprească producţia şi să zguduie economiile locale, urmând avertismentului transmis săptămâna trecută de un producător de vehicule electrice din India”, mai arată News.ro.

Seară liniştită!