FJR, MASP și AIJ solicită desființarea Inspecției Judiciare și crearea a două structuri cu personalitate juridică distinctă, una pentru judecători și una pentru procurori

31 aug. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 168

Potrivit paginii oficiale (www.forumuljudecatorilor.ro), Forumul Judecătorilor din România (FJR), Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (MASP) și Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) au publicat un comunicat prin care solicită desființarea Inspecției Judiciare și crearea a două structuri de inspecție judiciară cu personalitate juridică distinctă, una pentru judecători, iar cealaltă, pentru procurori.

Astfel, FRJ, MASP și AIJ amintesc faptul că Inspecția Judiciară joacă un rol esențial în cadrul procedurii disciplinare, deoarece efectuează ancheta preliminară și decide dacă este necesar să inițieze o cercetare disciplinară. Cu toate acestea, autorii comunicatului subliniază faptul că, în urma modificărilor legislative din anul 2018, atribuțiile conducătorului Inspecției Judiciare au fost mult lărgite și concentrarea puterii de decizie în persoana unui singur reprezentant ar putea avea consecințe negative asupra independenței magistraților.

Totodată, în comunicat se precizează faptul că, în hotărârea sa din 18 mai 2021, CJUE a statuat că o reglementare națională nu poate să dea naștere unor îndoieli cu privire la faptul că prerogativele unui organ judiciar însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare și cu exercitarea acțiunii disciplinare împotriva judecătorilor și a procurorilor ar putea fi utilizate ca instrument de presiune asupra activității respectivilor judecători și procurori sau de control politic al acestei activități.

Din aceste considerente, se propune în comunicat desființarea Inspecției Judiciare și crearea a două structuri de inspecție judiciară cu personalitate juridică distinctă, una pentru judecători și alta pentru procurori, cu înlăturarea funcționării pe sistem ierarhic subordonat.

De asemenea, se subliniază necesitatea ca fiecare inspector judiciar să fie independent în emiterea soluțiilor, cauzele să fie repartizate aleatoriu, iar accederea pe posturile de inspector judiciar (procuror sau judecător) să opereze pe bază de examen susținut pe criterii obiective și meritocratice.

Nu în ultimul rând, o astfel de soluție a fost salutată de Comisia de la Veneția în cazul Bulgariei (Avizul nr.1002/2020 din 20 noiembrie 2020) și ar corespunde principiului separării carierelor, introdus expres în legislația organizării judecătorești și a statutului magistraților în anul 2018 (art. 1 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 care prevede: „(2) Cariera judecătorului este separată de carieră procurorului, judecătorii neputând interfera în carieră procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor”).

Campanie Craciun UJmag 2020

Pentru comunicatul integral, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și FJR și AIJ își exprimă solidaritatea față de judecătorii și procurorii din Afganistan

FJR, MASP și AIJ solicită desființarea Inspecției Judiciare și crearea a două structuri cu personalitate juridică distinctă, una pentru judecători și una pentru procurori was last modified: august 31st, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter