FJR, MASP și AIJ. Avizul Comisiei de la Veneția reține că așa-numitele „garanții” care însoțesc Proiectul Legii de desființare a SIIJ sunt inacceptabile într-un stat de drept

6 iul. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 119

Conform paginii oficiale (www.forumuljudecatorilor.ro), Forumul Judecătorilor din România (FJR), alături de Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (MASP) și de Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ), au informat că Avizul  Comisiei de la Veneția reține că așa-numitele „garanții” care însoțesc Proiectul Legii de desființare a SIIJ, conform proiectului adoptat de Camera Deputaților, sunt inacceptabile într-un stat de drept.

Astfel, condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor și a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracțiuni, în special cele de corupție, de încuviințarea secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), constituie un „filtru” neconstituțional și este contrară principiului independenței justiției.

De asemenea, în mod nepermis, CSM a deformat aspecte reținute într-un aviz anterior al Comisiei de la Veneția, conferindu-le o interpretare eronată, justificând astfel susținerea unor intervenții legislative asupra cărora Comisia își prezintă îngrijorarea arătând că sunt contrare Constituției României și statului de drept.

Mai exact, în Avizul nr.924/2018 al Comisiei de la Veneția, „garanțiile” procedurale se refereau exclusiv la existența procurorilor specializați și a controlului judiciar, cu implicarea  CSM în numirea procurorilor în funcții înalte în structurile de parchet, în raport cu factorul politic, iar nu la „filtre” extrajudiciare.

Totodată, este de remarcat faptul că și Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT, și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai amplă este desființarea SIIJ.

Nu în ultimul rând, având în vedere recentul Aviz, este necesară înlăturarea din Proiectul de Lege privind desființarea SIIJ a prevederilor care instituie obligativitatea încuviințării trimiterii în judecată a magistraților pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție de secțiile corespunzătoare al CSM.

Campanie Craciun UJmag 2020

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și FJR, MASP și AIJ: „În principiu, implicarea unor organe administrative de tipul Inspecției Judiciare în ceea ce privește verificarea aplicării dreptului Uniunii Europene în cazuri concrete de instanțele judecătorești nu poate fi acceptată”

FJR, MASP și AIJ. Avizul Comisiei de la Veneția reține că așa-numitele „garanții” care însoțesc Proiectul Legii de desființare a SIIJ sunt inacceptabile într-un stat de drept was last modified: iulie 6th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter