Firește că o îmbunătățire a cadrului legislativ poate să conducă, de asemenea, la o bună gestionare a acestei profesii

24 apr. 2019
Vizualizari: 1112

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl președinte Aurel Andrei, președintele Filialei București a CECCAR România. Dle președinte, un eveniment important pentru UNPIR Filiala București, Adunarea Generală. Care a fost și care este mesajul dumneavoastră pentru membrii acestei comunități profesionale?

Aurel Andrei: În primul rând este o onoare pentru mine să fiu alături de dl președinte Cătălin Dascăl la acest eveniment important din viața acestei organizații profesionale și alături de membrii săi, mare parte din aceștia fiind și membri ai CECCAR Filiala București, ceea ce este iarăși o bucurie, vizavi de faptul că am considerat tot timpul că aceste două profesii liberale sunt înrudite; oarecum sunt și complementare, pentru că în cadrul insolvenței și activității de organizare a falimentului, ne ducem în zona în care partea de contabilitate și organizare a documentelor în acest scop este pe umerii experților contabili și ai contabililor autorizați care sunt în acest domeniu. Mesajul este de unitate, având în vedere că împreună trebuie să ducem înainte, pentru mediul de afaceri, această activitate care să îmbunătățească ceea ce înseamnă economia românească. Pentru că o gestiune bună a acestor societăți care ajung în acest stadiu poate să fie făcută de o manieră în care să privim pozitiv, și nu într-un mod negativ.

Noi, ca membri CECCAR, nu putem să fim decât alături de colegii noștri și împreună să ducem (această activitate) acolo unde-i este locul; undeva sus.

Nicolae Cîrstea: Cât de importantă este activitatea colegilor dumneavoastră contabili, experți contabili, directori economici, financiari ș.a.m.d., în acest proces al insolvenței, pe care-l derulează colegii practicieni în insolvență?

Aurel Andrei: Dacă ținem cont de faptul că tot ce înseamnă o activitate economică este bazată, în gestionarea ei, pe documente justificative, iar acestea trebuie bine reflectate într-o evidență contabilă, eu cred că este definitorie, pentru că numai în felul acesta colegii noștri de la UNPIR au o imagine și mai clară față de ceea ce se întâmplă într-o societate care a ajuns într-o astfel de situație. Deci documentele, așa cum sunt ele gestionate, pot să reflecte o imagine corectă, pe care dânșii s-o gestioneze mai departe.

Nicolae Cîrstea: Spuneți-ne câteva lucruri despre comunitatea dumneavoastră – Filiala București a CECCAR este cea mai importantă din România –, ce ați reușit în interiorul acestui mandat; ce vă propuneți pentru anii următori?

Aurel Andrei: Mulțumesc pentru această întrebare, fiind la acest eveniment UNPIR, să pot să spun câteva cuvinte și despre organizația noastră. Într-adevăr, este cea mai mare organizație din cadrul CECCAR, filiala numărând peste 12.000 de membri în totalul lor, existând, firește, membri activi, dar și membri inactivi. În această perioadă de doi ani de zile, de când eu sunt și președinte al CECCAR Filiala București, fiind membru al acestei filiale din 1995, deci de peste 24 de ani, am reușit în primul rând, consider, o bună comunicare cu membrii. Prin preluarea informațiilor și a necesităților pe care dânșii le-au avut în această perioadă, am considerat că este foarte important să mă aplec asupra problemelor lor și, împreună cu colegii mei de la filială, să rezolvăm, pentru fiecare în parte, câte o problemă care apare. Deoarece o problemă a unui coleg poate să însemne, de fapt – rezolvarea ei –, o rezolvare pentru mulți alți colegi care au întâmpinat sau pot întâmpina astfel de situații. Ulterior, firește că o îmbunătățire a cadrului legislativ poate să conducă, de asemenea, la o bună gestionare a acestei profesii; toate, cum spuneam un pic mai devreme, în ceea ce înseamnă o bună colaborare cu mediul de afaceri, noi încercând să arătăm acestei comunități că, de fapt, nu suntem doar simplul contabil de care se știa pe vremuri, ci, de fapt, să fim cei care pot să ajute cu o informație în managementul financiar. Deci noi să aducem o informație managementului, astfel încât acea informație, bine gestionată, să conducă la un plus de valoare, plecând de la micro, până la macro. Deci acel consultant al afacerii prin prisma a ceea ce înseamnă expertul contabil și contabilul autorizat, să conducă la o mai bună gestionare a mediului de afaceri și, bineînțeles, pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a României.

Nicolae Cîrstea: UNPIR România acordă o atenție specială pregătirii profesionale continue. Cum sunt lucrurile în interiorul CECCAR? Reușiți să aveți un standard al acestei pregătiri profesionale continue? S-au schimbat niște lucruri față de acum câțiva ani în mandatul dumneavoastră?

Aurel Andrei: Eu consider că de doi ani am reușit să îmbunătățim puțin programa de pregătire profesională continuă; prin îmbunătățirea temelor, prin îmbunătățirea calității informațiilor, actualizarea lor; prin aducerea de lectori inclusiv din partea de practică – pentru că aici am întâmpinat ideea în care toți colegii au spus: ne trebuie cineva care să fie și din zona practică; atunci când noi ridicăm o speță, să ne poată fi transpusă din teorie în practică. Și tot ce înseamnă întrebările din practică, să le putem regăsi și în soluționări din teorie. Bineînțeles că în fiecare moment ne gândim la orice îmbunătățire ar însemna, pentru membrii noștri, o ridicare a calității profesionale. Și bineînțeles că lucrurile acestea nu se pot face peste noapte, dar ne gândim întotdeauna că, plecând de la ceea ce înseamnă pregătirea la sală, să ajungem, pentru anumite cazuri, inclusiv la pregătiri online, dar toate acestea reprezintă pași. Momentan, primul pas a însemnat ridicarea calității pregătirii la sală, pentru ca oamenii să recâștige încrederea în relația cu colaboratorul, să poată să pună întrebări, să ridice spețe. Am început să facem un lucru bun în această direcție.

Nicolae Cîrstea: Dle președinte, vă mulțumesc și sper că vom putea aprofunda, în perioada următoare, multe dintre activitățile și inițiativele, ideile dumneavoastră.

Aurel Andrei: Vă mulțumesc. Mi-ați ridicat câteva mingi la fileu; firește că toate aceste lucruri se vor putea concretiza într-o colaborare viitoare. Mulțumesc încă o dată colegilor UNPIR că mi-au dat această ocazie, dlui președinte Dascăl, că mi-a acordat această onoare, să fiu alături de dânșii și le urez succes. Vă mulțumesc!

Firește că o îmbunătățire a cadrului legislativ poate să conducă, de asemenea, la o bună gestionare a acestei profesii was last modified: mai 2nd, 2019 by Aurel Andrei

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice