Fiecare picătură în această „luptă” patronală reprezintă un câștig

26 dec. 2018
Vizualizari: 801

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Liviu Rogojinaru, secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii – dle secretar general, discuții intense, concluzii, aici, la Sinaia, astăzi, 13 decembrie 2018.

Liviu Rogojinaru: Da, sunt discuții foarte serioase, intense, într-adevăr, pline de substanță, foarte importante, în primul rând pentru mediul antreprenorial și pentru colegii mei, și pentru noi, IMM-iștii din țara asta. Din ce cauză – știm bine problemele pe care le avem, trebuie să ni le spunem, trebuie să vedem cum putem să le și rezolvăm, că, până la urmă și la coadă, ăsta e cel mai important lucru – să reușim să ne rezolvăm cât mai multe dintre problemele pe care le avem.

Nicolae Cîrstea: Este cea mai importantă confederație patronală, consiliu, multe idei, multe proiecte, iată, o viziune nouă pe care dl președinte a impus-o la nivelul Consiliului. Cum se vede, la acest sfârșit de an, din perspectiva dumneavoastră, activitatea consiliului, proiectele și ideile implementate?

Liviu Rogojinaru: Sunt idei noi, este un nou suflu, credeți-ne că nu este ușor deloc. Încerc, alături de președinte, să facem – fiind cel care stau în București și sunt cel mai alergat – să spun așa dar încercăm să facem lucrurile să se miște cât mai bine, încercăm să aducem un suflu nou în Consiliu, pentru că este foarte important să reușim să facem și un schimb de generații, fără sincope, să creăm o plus-valoare foarte importantă pentru noi, o plus-valoare și la nivel antreprenorial, dar și la nivel economic și, de ce nu, și politic. Nu vrem să ne băgăm în politică, dar ne interesează foarte mult ce se întâmplă cu politicul, pentru că e cel care dirijează mult din activitatea noastră. Vă pot spune mai mult decât atât, că, în calitate de vicepreședinte al Consiliului economic și social, ca delegat, reprezentant al patronatelor din România, încercăm să avem o reprezentare cât mai clară, cât mai corectă și ne batem acolo pentru punctele de vedere ale patronatelor, în cadrul CES-ului României – ne batem cu ghilimelele de rigoare, la modul democratic și corect, pozitiv. Încercăm să fim cât mai constructivi, să facem lucruri cât mai bune, și, de ce nu, cât mai bune pentru mediul antreprenorial și pentru IMM-urile din România.

Nicolae Cîrstea: Care dintre inițiativele Consiliului se evidențiază în anul 2018?

Liviu Rogojinaru: O, am avut multe inițiative și, să știți, multă lume – și noi suntem nemulțumiți, spre exemplu, încep cu Codul Fiscal, pentru că acolo e o chestie care doare foarte tare, dar credeți-ne că ne-am bătut pe foarte multe puncte și la unele dintre ele am și reușit să avem niște lucruri pozitive. De ce vă spun asta – dacă lăsam așa cum era, era mult mai rău. Este comparabil între rău și mai puțin rău. Ei, noi am reușit să facem măcar să fie mai puțin rău.

Nicolae Cîrstea: Mai puțin rău pentru mediul de afaceri.

Liviu Rogojinaru: Sigur că da. Pe de o parte; pe de altă parte, sunt tot felul de inițiative pe care le avem la nivel parlamentar, cu care încercăm să creăm un mediu de afaceri mai destins și mai bun, mai propice, în România. Și aici am făcut niște pași, nu foarte mari, dar foarte importanți. Mai țineți minte aia cu „un pas mic pentru mine, un pas mare pentru omenire”. Să știți că ăștia sunt pași mici pentru fiecare, dar sunt pași foarte importanți, pentru că fiecare picătură în această „luptă” patronală reprezintă un câștig, și un câștig de cauză, important în primul rând pentru România și important pentru oamenii care desfășoară activitate economică în România.

Nicolae Cîrstea: Pentru anul 2019 care sunt proiectele pe care sperați să reușiți să le implementați?

Liviu Rogojinaru: În primul rând, ne interesează să avem o președinție europeană corectă și benefică României – și Europei, e firesc, așa este normal. Ne interesează să avem un mediu de afaceri predictibil, ne batem foarte tare, în continuare, cum facem de multă vreme, să avem o cât mai mare predictibilitate pentru afacerile noastre, pentru oamenii noștri. Multă lume spune: De ce? Și pentru angajați e foarte important, cred că pentru oricine e important să știe: Domnule, pentru 2-3 ani am siguranța unui loc de muncă, am siguranța unui salariu onest, am siguranța unui salariu bun – trebuie și așa privite lucrurile. Ne batem pentru această predictibilitate a mediului de afaceri, încercăm să avem o activitate cât mai corectă vizavi de sindicate, pe care îi considerăm partenerii noștri și cu care încercăm să avem o relație corectă și normală și, zicem noi, pozitivă; încercăm să avem o relație corectă cu Guvernul, să nu-l lăsăm să facă – nu știu dacă greșeli sau prostii – pași care nu sunt potriviți, care ar deranja și ar stingheri mediul de afaceri. Din contră, încercăm să explicăm: Domnule, faceți-le normale, pentru că de la noi vă aprovizionați. Aici este un lucru pe care ne batem de multă vreme și ne vom bate în continuare: ca politicienii să înțeleagă că cei aproape 65% pe care le dau IMM-urile la PIB-ul României sunt bani care le rămân lor în țară și cu care reușesc să facă activitate și să desfășoare activitatea acestei țări.

Nicolae Cîrstea: Suntem și în anul Centenarului, antreprenoriatul românesc a reușit o consolidare în acești 30 de ani de după revoluție. Care este perspectiva dumneavoastră?

Liviu Rogojinaru: Eu sunt în mișcarea antreprenorială de 20 de ani și știu, am trecut multe din etape și știu bine ce se întâmplă, sunt antreprenor de peste 25 de ani – cea mai veche firmă a mea are 25 de ani. Deci am parcurs, pot spune, etapele, aproape așa, bucățică cu bucățică. Să știți că, în ciuda aparențelor, se simte evoluția. A fost, există o evoluție, s-a întâmplat o evoluție în mediul antreprenorial românesc, oamenii au evoluat, firmele s-au dezvoltat, au crescut… Este cumva normal și firesc ceea ce s-a întâmplat. Avem probleme foarte mari, trebuie să le recunoaștem și să le spunem, să le analizăm și să încercăm să le rezolvăm. Dar, dacă vreți ca cuvânt de ordine, mediul antreprenorial românesc a crescut de la an la an.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle secretar general, și vă doresc succes pe viitor, cel puțin la fel de mare cum ați avut în 2018.

Liviu Rogojinaru: Mulțumim mult, la mulți ani, un an fericit tuturor!

Fiecare picătură în această „luptă” patronală reprezintă un câștig was last modified: decembrie 25th, 2018 by Liviu Rogojinaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu Rogojinaru

Liviu Rogojinaru

Este secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.
A mai scris: