Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității din București, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Asociația Henri Capitant – România, au organizat în seara zilei de 23 octombrie 2019, în Sala „Constantin Stoicescu” a Facultății de Drept, Universitatea din București, festivitatea de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2018.
Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat a devenit un eveniment recunoscut, care celebrează știința în domeniul dreptului privat, răsplătind formal autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie într-un cadru sărbătoresc.
Conform tradiției împământenite începând cu anul 2007, când a avut loc prima festivitate, nominalizările pentru Premiile Revistei Române de Drept Privat au vizat anul 2018, pentru că distincțiile se acordă, în mod tradițional, pentru lucrările apărute cu un an în urmă, timp suficient pentru ca acestea să fi ajuns în atenția cititorilor, adunând comentarii și aprecieri binemeritate.
Juriul care a deliberat și a stabilit premiile RRDP – ediția 2018 a fost constituit din personalități de prim rang ale comunității juridice din România: prof. univ. dr. Flavius Baias (decanul Facultății de Drept, Universitatea din București), prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan (fost judecător la CEDO), prof. univ. dr. Liviu Pop (membru corespondent al Academiei Române), prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa (Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și prof. univ. dr. Sevastian Cercel (decanul Facultății de Drept, Universitatea din Craiova).
Cei peste 50 de invitați prezenți la ceremonie au fost întâmpinați de amfitrionul serii, prof. univ. dr. Valeriu Stoica, cel care s-a adresat asistenței cu un mesaj mobilizator și plin de spirit.
Premiul „Octavian Căpățînă”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile revistei în cursul anului 2018, a fost anunțat de către dna prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu și a fost decernat câștigătorului de către dl Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședintele UNPIR. Laureatul acestui premiu a fost dl Mihai David, pentru articolul „Acțiunile de carte funciară în interferență cu acțiunile de drept comun”, publicat în RRDP nr. 2/2018.
Premiul „Henri Capitant”, acordat împreună cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România pentru cea mai bună teză sau monografie juridică a anului 2018 pe teme de drept privat, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Mircea Dan Bob și a fost decernat câștigătoarei de către dl prof. Bogdan Ciucă, membru al Biroului Executiv al UNNPR. Laureata acestui premiu a fost dna Patricia-Oana Vanca, pentru lucrarea „Acțiunea civilă în procesul penal”, apărută la Editura Universul Juridic, București.
Premiul „Traian Ionașcu”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România pentru cea mai bună carte a anului 2018 pe teme de drept privat, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Flavius Baias și a fost înmânat câștigătorilor de către dl Marius Morari, președintele UNEJ. Premiul a fost decernat colectivului constituit din domnii Francisc Deak (la festivitate fiind prezenți dna Elisabeta Deak, soția, și dl Otto Deak, fiul dlui prof. Francisc Deak), Lucian Mihai și Romeo Popescu, pentru lucrarea „Tratat de drept civil. Contracte speciale”, ediția a V-a, apărută la Editura Universul Juridic.
În fine, Premiul „Matei Barbu Cantacuzino”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fiind însoțit de Laudationes rostite de către dna prof. univ. dr. Călina Jugastru și de către dl prof. univ. dr., av. Traian Briciu, președintele UNBR, care a și înmânat distincția. Laureatul acestei importante distincții a fost, în acest an, dl prof. univ. dr. Ioan Leș.
Festivitatea a fost închisă de alocuțiunile de final ale dlui prof. univ. dr. Valeriu Stoica și președintelui Grupului Universul Juridic, dl Nicolae Cîrstea.