Festivitate [CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2019
[CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2019
Data 21 octombrie 2020
Locația Online
Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității din București, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Asociația „Henri Capitant” – România, au organizat, în seara zilei de 21 octombrie 2020, LIVE ONLINE, festivitatea de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019.
Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat a devenit un eveniment recunoscut, care celebrează știința în domeniul dreptului privat, răsplătind autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie.
Conform tradiției împământenite începând cu anul 2007, când a avut loc prima festivitate, nominalizările pentru Premiile Revistei Române de Drept Privat au vizat anul 2019, pentru că distincțiile se acordă, în mod tradițional, pentru lucrările apărute cu un an în urmă, timp suficient pentru ca acestea să fi ajuns în atenția cititorilor.
Juriul care a deliberat și a stabilit premiile RRDP în acest an a fost constituit din personalități de prim rang ale comunității juridice din România: prof. univ. dr. Flavius Baias (Facultatea de Drept, Universitatea din București), prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan (fost judecător la CEDO), prof. univ. dr. Liviu Pop (membru corespondent al Academiei Române), prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa (Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și prof. univ. dr. Sevastian Cercel (Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova).
Premiul „Octavian Căpățînă”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile revistei în cursul anului 2019, a fost anunțat de către dna prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu și a fost decernat câștigătorului de către dl Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședintele UNPIR. Laureatul acestui premiu a fost dl Ioan Ilieș Neamț, pentru articolul Acțiunea oblică: o formă atipică de reprezentare?, publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 2/2019.
Premiul „Henri Capitant”, acordat împreună cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și cu Asociația „Henri Capitant” – România pentru cea mai bună teză sau monografie juridică a anului 2019 pe teme de drept privat, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica și a fost decernat câștigătorului de către dl prof. Bogdan Ciucă, membru al Biroului Executiv al UNNPR. Laureatul acestui premiu a fost dl Cristian Paziuc, pentru lucrarea Răspunderea contractuală. O analiză juridică și economică, apărută la Editura Universul Juridic, București, 2019.
Premiul „Traian Ionașcu”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România pentru cea mai bună carte a anului 2019 pe teme de drept privat, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica și a fost decernat câștigătorilor de către dl conf. univ. dr. Eugen Hurubă, Directorul Centrului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești. Premiul a fost acordat colectivului constituit din autorii Gheorghe Piperea, Cătălin Antonache, Petre Piperea, Alexandru Dimitriu, Irina Sorescu, Mirela Piperea, Alexandru Rățoi, pentru lucrarea Codul de procedură civilă. Comentarii și explicații, apărută la Editura C.H. Beck, București, 2019.
Premiul „Matei Barbu Cantacuzino”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia –, a fost anunțat de dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fiind însoțit de Laudationes rostite de către dna prof. univ. dr. Călina Jugastru, dl prof. univ. dr. Lucian Bercea și de către dl prof. univ. dr., av. Traian Briciu, președintele UNBR, care a și decernat distincția. Laureatul acestei importante distincții a fost, în acest an, dl prof. univ. dr. Ion Lulă (la festivitate fiind prezentă dna prof. univ. dr. Irina Sferdian, fiica dlui prof. Ion Lulă).
Festivitatea a fost închisă de alocuțiunile de final ale dlui prof. univ. dr. Valeriu Stoica și președintelui Grupului Universul Juridic, dl Nicolae Cîrstea.
Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat a devenit un eveniment recunoscut, care celebrează știința în domeniul dreptului privat, omagiind autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie.
Nominalizările pentru Premiile Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019, conform tradiției implementate începând cu anul 2007, când a avut loc prima festivitate, presupun ca distincțiile să fie acordate pentru anul anterior, pentru ca lucrările și articolele propuse spre premiere să fi avut suficient timp pentru a ajunge pe masa cititorilor, să fi fost deja parcurse și aprofundate.
În acest an se vor decerna următoarele premii:
Premiul „Matei B. Cantacuzino” se va acorda în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România unei personalități de marcă din domeniul dreptului privat, pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat, OPERA OMNIA.
Premiul „Traian Ionașcu” – pentru cea mai bună carte a anului 2019 din domeniul dreptului privat – se va acorda în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România. Nominalizările sunt:
- Răzvan Anghel, Georgiana Anghel-Tudor, Daniel Nicola-Gheorghiu, Ionela-Diana Pătrașc-Bălan, Alin Văsonan, Sănătatea și securitatea în muncă, Editura C.H. Beck
- Smaranda Angheni, Drept comercial. Tratat, Editura C.H. Beck
- Alexandru Cristian Ștrenc, Bucura Ionescu, Gheorghe Gheorghiu, Dreptul brevetului. Tratat, Editura Universul Juridic
- Alexandru Țiclea, Tratat privind răspunderea pentru daune în raporturile de muncă, Editura Universul Juridic
- Gheorghe Piperea, Cătălin Antonache, Petre Piperea, Alexandru Dimitriu, Irina Sorescu, Mirela Piperea, Alexandru Rățoi, Codul de procedură civilă. Comentarii și explicații, Editura C.H. Beck
Premiul „Henri Capitant” – pentru cea mai bună teză sau monografie juridică a anului 2019 pe teme de drept privat – va fi acordat în colaborare cu Asociația „Henri Capitant” – România și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Nominalizările sunt:
- Iulia Alexandra Bosneanu, Dreptul de retenție în reglementarea noului Cod civil, Editura Universul Juridic
- Cristian Paziuc, Răspunderea contractuală. O analiză juridică și economică, Editura Universul Juridic
- Roxana Maria Chirieac, Societățile comerciale offshore, Editura Hamangiu
- Gabriela Cristina Frențiu, Instanța de executare, Editura Universul Juridic
- Ion Rebeca, Drept internațional privat european, Editura Hamangiu
- Tiberiu-Vlad Patancius, Accesul la justiție în procesul civil, Editura Universul Juridic
- Lotus Gherghină, Tratamentul creditorilor și regimul juridic al creanțelor în procedura insolvenței, Editura Universul Juridic
- Andreea Deli-Diaconescu, Problema de compatibilitate dintre procedura insolvenței și Codul de procedură civilă, Editura Universul Juridic
Premiul „Octavian Căpățînă”, pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile Revistei în cursul anului 2019, va fi acordat de Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, pe baza voturilor membrilor Consiliului științific – partea română.
Suntem onorați să fim parteneri în acest demers cu uniunile profesionale care s-au implicat și susțin această manifestare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat de doisprezece ani. Astfel, mulțumirile noastre se îndreaptă către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și domnul președinte Viorel Mănescu, Uniunea Națională a Barourilor din România și domnul președinte Traian Briciu, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România și domnul președinte Niculae Bălan, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și domnul președinte Marius Iacob Morari.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag la festivitatea noastră miercuri, 21 octombrie 2020, începând cu ora 17.00, online pe https://www.universuljuridic.ro/ și pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/portaluj/.
Participarea este liberă.