Fenomenul „Vestelor Galbene” se extinde

14 dec. 2018
Vizualizari: 1032

Fenomenul „Vestelor Galbene” din Franța și Belgia se extinde și în alte state europene.

„Mai mulți protestari polonezi au preluat modelul francez al mișcării «Vestele Galbene» și au blocat una dintre cele mai importante autostrăzi din Polonia, purtând veste reflectorizante, astfel de manifestații fiind anunțate și în Croația, relatează Naaju.com și Ansa”, notează Cotidianul.

„Manifestanții din Polonia cer autorităților să găsească soluții la problemele existente, în special pentru pesta porcină africană. Fermierii polonezi cer despăgubiri pentru animalele care au murit afectate de pesta porcină africană. Aceștia au mai propus Guvernului să stabilească reguli pentru catalogarea produselor agricole după steagul din țara în care au fost produse și să efectueze controale privind calitatea. Manifestații similare au fost anunțate și în Croația, unde un grup de activiști a informat că vor avea loc proteste sâmbătă, în mai multe orașe din țară. Grupul «Vestele Galbene – Croația» a îndemnat croații care nu sunt mulțumiți de situația economică și socială să iasă pe stradă în Capitală, Zagreb și în alte orașe croate”, mai arată Cotidianul.

Rămânem pe pagina externă a presei de azi și notăm că autorul atacului armat din Strasbourg a fost împușcat.

„Presupusul autor al atacului armat comis în orașul francez Strasbourg a fost împușcat mortal de poliție joi seară, afirmă surse citate de cotidianul Le Figaro. Chérif Chekatt, în vârstă de 29 de ani, a fost împușcat mortal de poliție joi seară, în cursul unei operațiuni desfășurate în zona Lazaret din Strasbourg”, scrie Mediafax.

Presa din România scrie azi despre ordonanța de urgență pregătită de Executiv și despre reacțiile oficialilor europeni și români legate de acest subiect.

„«Consiliul UE salută rapoartele elaborate de Comisia Europeană privind progresele înregistrate de Bulgaria și România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Consiliul UE laudă activitatea Comisiei Europene, inclusiv metodologia folosită, și împărtășește obiectivul și analiza echilibrată asupra progreselor înregistrate. Consiliul UE reiterează atașamentul față de valorile și principiile UE, inclusiv pentru normele statului de drept și independența justiției. În acest context, Consiliul UE reiterează apelul ca progresele înregistrate în cadrul MCV să fie ireversibile, astfel încât Bulgaria și România să îndeplinească, în mod satisfăcător, sarcinile etapizate și obiectivele finale. Acest lucru ar asigura funcționarea adecvată a politicilor UE și a instituțiilor, astfel încât toți cetățenii să beneficieze în totalitate de oportunitățile oferite de apartenența la Uniunea Europeană. În acest scop, progresele convingătoare, implementarea efectivă, precum și susținerea largă și fără echivoc a reformelor continuă să aibă o importanță foarte mare», transmite Secretariatul general al Consiliului UE într-un document oficial”, notează Mediafax.

Președintele României susține că demersul PSD și al Guvernului de a modifica legislația penală prin ordonanță de urgență nu este posibil.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la intenția PSD de a modifica prin ordonanță de urgență codurile penale, că acest lucru nu este posibil, întrucât există o decizie a Curții Constituționale conform căreia Guvernul nu poate modifica o lege aflată în procedură parlamentară, concluzia sa fiind că «nu se poate»”, scrie News.ro.

Președintele este contrazis de ministrul justiției, Tudorel Toader.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că o eventuală ordonanță de urgență pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situațiile nefiind similare, iar concluzia sa a fost că unii spun ce știu, iar alții știu ce spun. În ceea ce privește justificarea urgenței unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgența era de anul trecut și este «și mai urgentă astăzi»”, mai notează News.ro.

Procurorul-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Anca Jurma, a spus ieri că un act normativ de o importanță atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament.

„Nu e competența noastră să discutăm despre modul în care legile sunt adoptate în România, doar pot să-mi exprim opinia personală, în sensul că un act normativ de o importanță atât de mare, cum este un cod penal, ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă, decât adoptat printr-o ordonanță de urgență […], repet, nu sunt constituționalist și noi va trebui să aplicăm legea așa cum se va adopta”, a spus procurorul-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Anca Jurma, arată Agerpres.

Și UDMR se pronunță împotriva modificării codurilor prin ordonanță de urgență.

„UDMR nu susține modificarea legislației penale prin ordonanță de urgență, declară la RFI liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul ia în calcul o ordonanță de urgență pentru articolele declarate constituționale din Codul penal și cel de procedură penală”, arată News.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție a desemnat ieri, prin tragere la sorți, componența noilor completuri de cinci judecători, valabile pentru anul 2018.

„Potrivit deciziei CSM, au fost trase la sorți trei completuri în materie penală și trei completuri în materie civilă:

● Complet 1 penal – Simona Cristina Neniță, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoș, Ionuț Matei;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

● Complet 2 penal – Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa;

● Complet 3 penal – Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu;

● Complet 1 civil – Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

● Complet 2 civil – Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

● Complet 3 civil – Bianca Țăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu”, scrie Agerpres.

„Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a precizat că, pentru anul 2019, urmează ca CSM să dea o nouă hotărâre privind tragerea la sorți a completurilor de cinci judecători”, mai arată Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre vacanțele care se apropie pentru administrație.

„Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că bugetarii vor avea zile libere și 24 și 31 decembrie, ceea ce înseamnă câte o minivacanță de 5 zile pentru Crăciun și Revelion. Prin urmare, perioada de vacanță ar fi între 22 și 26 decembrie și o alta între 29 decembrie și 2 ianuarie”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Fenomenul „Vestelor Galbene” se extinde was last modified: decembrie 14th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: