Fenomenul Trump

10 nov. 2016
Vizualizari: 1521

Trump a câștigat alegerile din SUA.

Pentru unele dintre cancelariile europene, victoria lui Trump a fost un veritabil duș rece.

Totuși, majoritatea s-au înghesuit să-l felicite pentru victorie.

E un moment zero pentru noi politici și strategii în întreaga lume. Este un moment zero pentru marile corporații, pentru organizațiile internaționale.

Discursul lui Trump, categoric și tăios, din campania electorală probabil se va estompa în lunile următoare. Trump și poporul american sunt singurii în măsură să hotărască ce anume va pune în aplicare din tot ceea ce a declarat în campania electorală.

Ce este clar, pentru întreaga lume, e faptul că SUA a ales să-și rezolve problemele interne, să se preocupe mai mult de soarta propriilor cetățeni și mai puțin de problemele planetei.

Vestea victoriei lui Trump a bulversat americanii din marile orașe, acolo unde democrații aveau scoruri mai bune. Numeroase persoane au ieșit în stradă în mai multe orașe din vestul Statelor Unite, miercuri dimineața, pentru a protesta împotriva victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, relatează DPA, citată de Agerpres.

Reuters, citată de aceeași agenție Agerpres, scrie că în SUA, marți noapte, după ce candidatul republican a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite, în zona Golfului California au izbucnit proteste împotriva lui Donald Trump.

Probabil, în curând, protestele se vor încheia și americanii își vor vedea liniștiți de viețile lor. Marile probleme apar în economie, acolo unde unele corporații nu privesc cu ochi buni venirea lui Trump la putere în America.

Reprezentanții grupului Volkswagen AG și-au exprimat temerile că alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA ar putea submina negocierile menite să ducă la un acord cu autoritățile de la Washington în scandalul emisiilor (Dieselgate), transmit Reuters și Bloomberg.

Peste ocean, Marea Britanie jubilează, în timp ce Europa îl felicită politicos.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat miercuri dimineață că așteaptă cu nerăbdarea să lucreze cu noul președinte american pentru a construi noi relații, după ce l-a felicitat pentru victorie pe republicanul Donald Trump. Liderul britanic a spus că cele două state vor menține relații „puternice și vor continua să fie parteneri în comerț, securitate și apărare”, transmite Reuters.

Lumea arabă este și ea anesteziată de victoria lui Trump. Liderii ISIS par să se bucure, dar este posibil să fie o bucurie de scurtă durată, dacă Rusia și SUA ajung la un acord pe tema viitorului Stat Islamic.

Rusia a pariat pe Trump și a câștigat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis miercuri dimineață o telegramă prin care l-a felicitat pe miliardarul republican Donald Trump pentru victoria surprinzătoare din cursa pentru Casa Albă, transmite Reuters.

Putin și-a exprimat speranța că vor colabora pentru a restabili relațiile bilaterale ruso-americane și pentru a le scoate din starea de criză. De asemenea, acesta dorește să răspundă împreună la problemele internaționale presante și să caute soluții reale pentru amenințările la adresa securității globale”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Declarațiile lui Trump din timpul campaniei referitoare la viitorul relațiilor ruso-americane aduc primăvara la Moscova, dar dau și aripi peste Prut, în Moldova.

Candidatul socialist la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a salutat miercuri dimineață alegerea unui președinte puternic, conservator și adept al valorilor creștine” și l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump. De asemenea, acesta s-a declarat mulțumit că noul președinte american a pledat pentru relații de prietenie între Moscova și Washington, transmite Agora.md. „Victoria lui Trump este o victorie a cetățenilor americani asupra dezmățului liberal, care a erodat temelia societății și în Statele Unite”, a declarat Dodon.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Victoria lui Trump este și o victorie a premierul Ungariei, Viktor Orbán. Acesta l-a felicitat miercuri dimineață pe republicanul Donald Trump pentru victoria înregistrată în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Liderul populist a susținut că victoria președintelui republican este o veste minunată, care demonstrează că democrația este încă în viață”, informează Reuters.

La capătul Europei, turcii sunt mai sceptici și așteaptă prima faptă bună de la Trump: extrădarea clericului islamist Fethullah Gülen.

Premierul turc și-a transmis miercuri dimineață felicitările pentru victoria republicanului Donald Trump și a susținut că o nouă pagină” ar putea să fie deschisă în relațiile bilaterale turco-americane, odată ce Washington permite extrădarea clericului islamist Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eșuate din noaptea de 15-16 iulie, relatează Reuters.

O nouă pagină în istoria relațiilor bilaterale cu SUA va deschide și România. Deocamdată, potrivit DC News, Guvernul României adresează felicitări președintelui ales al SUA, iar premierul Dacian Cioloș va transmite și o scrisoare în acest sens vicepreședintelui ales al Statelor Unite.

Dincolo de schimburile economice cu SUA și de prezența unor firme americane în România, țara noastră privește cu interes spre America, gândindu-se la viitorul NATO, la noul climat geopolitic din zonă. Capital redă o opinie a analistului economic Aurelian Dochia despre viitorul acestei organizații: Trump a făcut unele declarații care sunt îngrijorătoare și cu privire la NATO și probabil că sub influența lui Trump rolul NATO s-ar putea diminua foarte mult. Practic, fără poziția americană în NATO, acesta nici nu știu dacă va mai rezista ca organizație de apărare internațională și asta evident că în Europa ar avea niște consecințe extrem de mari, în momentul în care Europa nu este pregătită pentru o alternativă de apărare în afara NATO”.

Trump a învins, ceea ce, anterior, lideri europeni cu un profil asemănător nu reușiseră în țările lor. Victoria lui Trump poate da argumente electoratului din țările Europei aflate în febra alegerilor de a opta pentru un alt gen de lideri, mai vocali, mai excentrici, cu soluții radicale la problemele grave ale societății.

Fenomenul Trump nu este un basm.

Bună dimineața!

Fenomenul Trump was last modified: noiembrie 9th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: