Fără stabilitate, fără înțelegere, fără eliminarea vulgarităților din viața publică, nu putem face nimic

26 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 488

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Sinaia, cu dl Neculai Vițelaru, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. Dle președinte, un moment de bilanț al Consiliului, iată, și un moment aniversar – 100 de ani de antreprenoriat în România Mare. Care ar fi concluziile, la acest sfârșit de an pe care-l are Consiliul la această întrunire a președinților și a liderilor, la nivel național?

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Neculai Vițelaru: Mesajul nostru, cei din Regiunea Nord-Est, în calitatea dublă pe care o am, și de președinte a patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Regiunea Nord-Est, ar fi de stabilitate. Să gândim prin prisma a ce moștenire avem de la înaintași, Iașul, Moldova a făcut niște eforturi ca să fie această Românie Mare, a cedat rolul de capitală Bucureștiului, după aceea a cedat alte posibilități de dezvoltare ca să fie România Mare, iar acum trebuie să ne uităm ce au făcut și ceilalți, în context european, deci Germaniile, ca să se reunească, au făcut eforturi și a fost un pact de stabilitate între patronate și sindicate, muncitorii sau lucrătorii din zona de est aveau salariul cam 20% din valoarea salariului celor din vest. S-a făcut un pact de stabilitate și nimeni nu a avut pretenții salariale în vest, până salariile celor din est nu vor atinge 80% din valoarea salariilor celor din vest. Cu ocazia Centenarului și cu ocazia preluării președinției Consiliului Europei, adresăm mesajul să încercăm să uităm de tot ce se cheamă vrajbă politică și să încercăm să construim. Nu este posibil să se umble numai cu invective și nu mai avem modele. Cum poți să te adresezi la un premier, la un președinte, cu niște cuvinte care ies din limbajul academic și, ne pare rău să spunem, avem și miniștri, avem și vice-prim-miniștri cu un bagaj de cunoștințe foarte modest, aritmetica nu are ce căuta în acest limbaj. De asemenea, cei care am făcut latină și cei care suntem români, „et țetera” nu se pronunță, din păcate avem și ambasadori care se exprimă în felul acesta. Mesajul este, deci, pentru unitate, pentru solidaritate și am o mare admirație pentru fostul cancelar al Germaniei, Helmuth Kohl, care a reușit să facă acea Germanie unită și, când cei din propriul partid l-au acuzat de deturnare de fonduri, a avut verticalitatea să spună: domnule, cât lipsesc din banii partidului? Îi acopăr din averea mea personală, dar eu niciodată nu voi spune că am dat un ban ca cineva să voteze pentru ca Germania să fie mare. La fel, România a intrat în NATO, a intrat în Uniunea Europeană, probabil că au fost și sacrificii, dar tot timpul trebuie să fim răi. Nu e posibil așa ceva. Încă o dată, mesajul nostru este pentru unitate, pentru demnitate, să ne gândim la populația acestei țări. Să fim mândri că suntem români și copiii, nepoții noștri să trăiască în această țară fericiți.

Nicolae Cîrstea: Care dintre proiectele și ideile dezbătute la nivelul Consiliului Național în acest an v-au atras atenția și vă preocupă, inclusiv pentru viitor?

Neculai Vițelaru: Deci am propus anul trecut două legi: Legea prevenției, care s-a transformat în Legea prevenirii, a fost mult diluată, dar este un bun câștigat pentru când vin în control la IMM-uri organele statului nu îți aplică imediat amendă, ci întâi îți face un proces-verbal, constatări, ce probleme sunt din punct de vedere al conformității, îți dă un termen pentru redresare și abia după aceea, dacă nu faci aceste lucruri, poate să te amendeze. Și am mai propus o lege – Legea debirocratizării, care, din păcate, nu s-a pus în practică, sunt parlamentarii noștri atrași de mult mai multe chestiuni, precum salariile și indemnizațiile personale, decât de această lege, care e o singură frază: Nicio entitate a statului român nu poate să ceară un document pe care deja îl deține. Când mă duc să obține o autorizație sau orice act, de la o primărie, de la orice reprezentant al statului român, mă duc acolo cu copii după o grămadă de documente pe care deja le dețin ei. Și câteodată, la primărie, la două birouri alăturate, spun: Măi, dar săptămâna trecută v-am dat aceste acte, că mi-a trebuit de la voi. Da, dar ei au altă arhivă, doar n-o să caut eu în arhiva lor. Deci această lege a debirocratizării este foarte importantă pentru noi. De asemenea, am propus înființarea unui fond de investiții. De fapt este stabilit prin lege să se înființeze patru fonduri de investiții, care ar veni mănușă pentru Start-Up Nation. Pentru că aceste fonduri de investiții n-ar mai chinui întreprinzătorii să umble pe la bănci și, deci, banii efectiv ar fi avansați de acest fond de investiții. Ne-am propus pentru anul 2019 să milităm activ și să înființăm acest fond de investiții, ori în parteneriat public-privat, ori în zonă privată, ca să fim interfață între întreprinzătorii aplicanți și acest program, care este un program util. Acum am mai făcut un pas înainte prin București Start-Up City, deci sunt cu posibilitate de generalizare în mai multe orașe ale țării noastre. Deci avem planuri frumoase, de asemenea la nivelul Uniunii Europene, să ne implicăm activ în președinția Consiliului Europei prin relațiile cu IMM-iștii din Europa, să încercăm să dăm o altă față small-business actualizată. Deci suntem tot cu gânduri bune. Dar, încă o dată, fără stabilitate, fără înțelegere, fără eliminarea vulgarităților din viața publică, nu putem face nimic.

Nicolae Cîrstea: La nivel local, care sunt provocările cărora dumneavoastră, colegii dumneavoastră trebuie să le facă față, fiind și reprezentantul zonei de nord-est?

Neculai Vițelaru: La nivel local am militat activ pentru acea autostradă. Eu am fost, probabil, printre primii care… se vorbea de autostrada Iași-Tîrgu Mureș, eu am spus Chișinău-Tîrgu Mureș, pentru că sunt frații noștri de peste Prut. Am încercat să creăm o bază de colaborare prin programele transfrontaliere, deci împreună cu organizația de IMM-uri din Republica Moldova am derulat programe și în continuare avem programe, am depus proiecte pentru a deveni programe de colaborare, instruim tinerii de pe ambele maluri ale Prutului în domeniul business-ului, făcând parteneriate, făcând firme și pe o parte, și pe cealaltă parte a Prutului și, în felul ăsta, dacă oamenii de afaceri vor colabora, va exista o colaborare activă și de bună-credință, să știți că altfel se vor pune problemele în relațiile interstatale. De asemenea, zic că este foarte important, derulăm proiecte pe acel program al diasporei și, în felul ăsta, eu zic că încercăm să aducem acasă dintre potențialii întreprinzători care pot să vină cu experiența ce au căpătat-o în țările în care au muncit, să vină în România și să pună în practică ce au învățat acolo. Avem bune relații de colaborare cu autoritățile locale, suntem foarte activi în cadrul comisiei de dialog social, sunt și probleme, dar încercăm, împreună, să le depășim.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție și vă doresc succes în implementarea ideilor, proiectelor și, până la urmă, a viziunii dumneavoastră.

Neculai Vițelaru: Mulțumesc foarte mult, și noi vă dorim un an nou cât mai fericit, cu sănătate.

Fără stabilitate, fără înțelegere, fără eliminarea vulgarităților din viața publică, nu putem face nimic was last modified: ianuarie 1st, 2019 by Vițelaru Neculai
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter