Fără secrete

6 aug. 2018
Vizualizari: 715

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a desecretizat, în acest weekend, un protocol de colaborare cu SRI.

„Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a publicat vineri un protocol de colaborare «pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale», încheiat cu Serviciul Român de Informații (SRI) în iunie 2005, documentul fiind semnat de procurorul general de atunci, Ilie Botoș, și de directorul SRI de la acea vreme, Alexandru Radu-Timofte. Conform protocolului, «părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism și a altor infracțiuni grave, precum corupția, criminalitatea organizată, macro-criminalitatea economică și criminalitatea informatică»”, scrie News.ro.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute, pe 26 septembrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese”, au precizat vineri, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale a României, joi, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative”, mai scrie Agerpres.

Astăzi, Ministerul Justiției a început o nouă selecție pentru propunerea de numire în funcția de procuror-șef al DNA.

„Potrivit Ministerului Justiției, noua procedură se va desfășura în perioada 6 august – 6 septembrie. […] Potrivit calendarului, candidații pot depune cereri de înscriere pentru funcția de conducere vacantă până la data de 24 august inclusiv. Cererile de participare la selecție vor fi însoțite de dovada îndeplinirii condițiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activității profesionale a procurorului participant la selecție și orice alte înscrisuri considerate a fi relevante”, notează Agerpres.

DIICOT are un nou procuror-șef adjunct.

„Giorgiana Hosu a fost delegată, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT, în urma unei decizii luată de procurorul general, Augustin Lazăr. Potrivit unor surse judiciare, cel care a propus-o pe Giorgiana Hosu pentru această funcție a fost șeful DIICOT, Felix Bănilă. Giorgiana Hosu a mai ocupat funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT, în perioada în care instituția era condusă de Alina Bica”, scrie Agerpres.

Și la DNA Ploiești a fost delegat un nou procuror-șef.

„Procurorul Marin Nicolae de la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost delegat în funcția de procuror-șef al Serviciului teritorial Ploiești, în locul lui Lucian Onea, suspendat de CSM după ce Parchetul General a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă, a anunțat, vineri seară, procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor”, scrie News.ro.

Și tot procurorul-șef adjunct al DNA, Nistor Călin, a declarat vineri că, din cele aproximativ 300 de dosare înregistrate la DNA – în care sunt cercetați judecători și procurori -, în doar patru cauze, opt magistrați au calitatea de suspect, respectiv inculpat, restul fiind „in rem”.

„«În aceste 300 de cauze, sunt 6 suspecți și 2 inculpați, în patru cauze. Șase persoane au calitatea de suspect și două calitatea de inculpat», a subliniat procurorul-șef adjunct al DNA, care a adăugat că restul cauzelor sunt «in rem», a explicat procurorul-șef adjunct al DNA, Nistor Călin, scrie Agerpres.

„Nistor Călin a mai spus că anul trecut au fost soluționate în jur de 370 de cauze cu magistrați”, mai notează Agerpres.

Ministrul justiției a anunțat, sâmbătă dimineață, că va solicita DNA să îi comunice situația delegărilor și detașărilor în funcție, precum și dacă nu au fost îndeplinite condițiile legale în acest sens.

„Luni dimineață, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări și detașări în funcție, precum și situația exactă a acestora. Voi solicita să ne comunice dacă au existat situații în care, la momentul delegării sau detașării, nu erau îndeplinite condițiile legale”, a anunțat ministrul justiției, pe pagina sa de Facebook, arată News.ro.

„Tudorel Toader preciza că se va verifica și dacă este conformă declarația unuia dintre procurorii-șefi adjuncți, în sensul că «doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegați. În DNA nu există procurori detașați…». Ulterior, ministrul a precizat, tot pe Facebook, că, urmare a promptitudinii procurorului-șef adjunct al DNA, constată că sunt 20, și nu 7 delegări la DNA, dar așteaptă răspunsul complet”, mai scrie News.ro.

În finalul Revistei, semnalăm un nou succes al tenisului românesc.

„Mihaela Buzărnescu, locul 24 WTA și cap de serie numărul 5, a câștigat primul trofeu din carieră, după ce a întrecut-o, cu 6-1, respectiv 6-0, pe sportiva Maria Sakkari din Grecia, locul 49 WTA, în finala competiției de categorie Premier de la San Jose. Buzărnescu va ocupa locul 20 WTA, cel mai bun din carieră, începând de luni. Ea va primi un premiu de 136.695 de dolari și 470 de puncte WTA pentru victoria de la San Jose”, notează News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Fără secrete was last modified: august 6th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: