Fără proteste spontane

16 oct. 2018
Vizualizari: 1839

Admițând un recurs în interesul legii, Curtea de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ieri că orice adunare publică trebuie declarată prealabil, dacă aceasta se desfășoară pe drumuri publice, în piețe sau în apropierea instituțiilor, fie ele publice sau private. Decizia ÎCCJ a fost urmată de reacții atât din partea politicienilor, cât și a societății civile. Asociația Evoluție în Instituție vrea să dea în judecată statul român la CEDO, după decizia luată luni de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind adunările publice.

„«Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia de astăzi, a limitat dreptul cetățenilor de a protesta spontan! […] Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea nr. 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public. Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea O.U.G. nr. 13/2018, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de ordonanțe de urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă», transmite Asociația Evoluție în Instituție”, scrie News.ro.

Fiecare zi aduce noi declarații sau informații în legătură cu teme mai vechi, în care nu avem încă un deznodământ. Una dintre teme este și numirea viitorului șef DNA. Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni că a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Adina Florea în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat luni seara, la Antena 3, că legea nu îl obligă să facă altă propunere pentru funcția de procuror-șef al DNA, dacă președintele refuză numirea Adinei Florea”, scrie News.ro, în legătură cu următoarea mutare a ministrului Toader, în cazul unui răspuns negativ al președintelui Iohannis.

„La Ministerul Justiției, comisia de evaluare a fost prezidată de mine și au fost cei patru secretari de stat. Am fost ultimul care m-am exprimat. I-am lăsat pe colegii mei, să văd spre cine își îndreaptă atenția. Doamna Florea, cu unanimitate, fiecare membru a spus că dânsa este omul cel mai potrivit pentru această funcție. Ați înțeles corect, legea nu mă obligă să fac altă propunere în caz de refuz”, a afirmat ministrul Tudorel Toader, notează News.ro.

Tot instanța supremă a luat o decizie definitivă și în cazul avocatei Laura Vicol.

„Magistrații instanței supreme au decis achitarea avocatei Laura Vicol în dosarul în care fusese acuzată de favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În această cauză, acum 3 ani, a fost reținută pentru 24 de ore”, scrie Mediafax.

În Parlament se află un nou proiect legislativ, care ar urma să modifice O.U.G. nr. 195/2002.

„Șoferii depistați sub influența alcoolului și-ar putea păstra dreptul de a conduce, dacă vor fi de acord să își monteze pe mașină un dispozitiv care în viitor să depisteze dacă se mai urcă băuți la volan. Mai exact, respectivul aparat ar urma să nu îi lase să pornească motorul autoturismului dacă se află sub influența alcoolului”, se arată în proiectul amintit, scrie Adevărul.

Potrivit Adevărul, cei 28 de parlamentari care au inițiat această modificare legislativă propun ca „șoferii depistați cu o anumită alcoolemie la volan să poată fi sancționați cu restricționarea dreptului de a conduce timp de 6 luni, ca pedeapsă alternativă la ridicarea carnetului. În plus, un șofer care se va afla în perioada de restricționare și care nu va respecta obligația de a dota mașina cu sistemul Alcool-Stop sau care și-a montat sistemul, dar totuși s-a urcat băut la volan, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă”.

În finalul Revistei, scriem despre o decizie majoră a Bisericii Ortodoxe Române, care provoacă tensiuni între Patriarhia Moscovei și Patriarhia Ecumenică din Constantinopol.

„Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relațiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în contextul procedurii privind recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, transmite Tass. Tensiunile între Patriarhia Moscovei și Constantinopol au izbucnit în urma deciziei luate de Patriarhia Ecumenică, în sensul «continuării procedurii pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei». Biserica Ortodoxă din Ucraina este subordonată Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Fără proteste spontane was last modified: octombrie 16th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: