Mihai Adrian Hotca: Faptele de natură contravențională sunt cele mai multe fapte de natură ilicită care se comit într-o societate

22 iun. 2016
Vizualizari: 1877
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, a declarat, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 16 iunie 2016, cu tema Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective:

Mihai Hotca - Procesul contraventional - Actualitate, Pespective

Faptele de natură contravențională sunt cele mai multe fapte de natură ilicită care se comit într-o societate. Și e suficient să ne gândim, de pildă cei care conduc autovehicule pe drumurile publice, nu cred că există un conducător auto cu un pic de experiență care să nu fi comis cel puțin câteva contravenții. Dacă adăugăm aici contravențiile din domeniul construcțiilor, din domeniul faptelor ilicite referitoare la activitatea comercială, a concurenței, protecției consumatorului ș.a.m.d., discutăm de foarte multe fapte contravenționale care, sigur, ele sunt mărunte, unele dintre ele, dar pentru cel în cauză – eventual un contravenient – ele sunt foarte importante. Și vreau să punctez un aspect foarte important:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – nu de azi, de ieri, ci din anii ’70 – a stabilit că aceste fapte pe care anumite state le-au scos din domeniul Dreptului penal, pe care noi le numim contravenții, sunt, în bună măsură de aceeași natură cu infracțiunile. Și a spus Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în esență: Nu contează cum le denumește statul X în legislația internă. Dacă ele sunt fapte care se pretează la aplicarea unor sancțiuni care n-au legătură cu ideea de reparație, de acoperire a unui prejudiciu, înseamnă că au natură penală.

Și, într-adevăr, Curtea Europeană a subliniat un aspect foarte important. Sunt și contravenții care, în afară de o amendă – care uneori este mică, o numim noi modică, printr-un termen; cum ar fi, de pildă, încălcarea unei reguli nu foarte importante în domeniul circulației pe drumurile publice . Dar sunt situații în care, de pildă, dacă se comite o faptă de natură contravențională având ca obiect transportul unor bunuri și nu se poate dovedi proveniența acelor bunuri, în afară de amenda contravențională – care poate fi, să spunem, de câteva sute sau mii de lei – se poate dispune sancțiunea complementară a confiscării mărfii. Or, în unele cazuri, marfa a avut o valoare foarte mare. Sute de mii de euro sau milioane de euro.

Într-un astfel de caz, iată că efectele pentru agentul economic respectiv, pentru cel sancționat contravențional, sunt foarte severe.

👍Vezi EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 18 – Mihai Adrian Hotca și Mircea Ursuța: Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective

Mihai Adrian Hotca: Faptele de natură contravențională sunt cele mai multe fapte de natură ilicită care se comit într-o societate was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: