Facilități fiscale pentru domeniile cercetării-dezvoltării și agriculturii

30 iun. 2016
Vizualizari: 857

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în data de 28 iunie, a fost luată printr-o ordonanță de urgență o altă măsură care constă în aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20% la 9% pentru livrarea  celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv:  îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc. Modificarea este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și este de natură a crea premisele pentru:

– stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol;

– creșterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol;

– facilitarea de noi investiții în agricultură în perioada următoare;

– derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în sectorul agricol;

– sustenabilitatea sectorului agricol, în vederea atingerii obiectivelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Pentru identificarea corectă a sferei de aplicare a  bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, care vor intra sub incidența cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat un ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Un alt aspect reglementat de ordonanța de urgență vizează acordarea unui regim fiscal simplificat și tratament fiscal specific în ce privește impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei la care apelează Institutul Național de Statistică și alte instituții publice, este deosebit de importantă pentru respectarea cerințelor regulamentelor UE în ce privește statisticile oficiale.

Mai reiese din comunicat și faptul că o altă modificare adusă de actul normativ va da posibilitatea organizatorilor de nunți și botezuri, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, să solicite organului fiscal, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel de 10.000 lei/persoană, așa cum prevede acum legea. Prevederea, adoptată la solicitarea operatorilor din domeniu, va intra în vigoare începând cu 1 august 2016. Organul fiscal va decide cu privire la cererea depusă de entitate, prin emiterea unei decizii care are valabilitate 1 an de la data comunicării și poate fi reînnoita la cererea solicitantului. Totodată, li se permite agenților economici care efectuează plăți către persoane fizice, indiferent de destinația acestora, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

 

Facilități fiscale pentru domeniile cercetării-dezvoltării și agriculturii was last modified: iunie 29th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.