Facilități fiscale

27 sept. 2024
Vizualizari: 308

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 112/2024 privind modificarea și completarea unor acte normative. (M. Of. nr. 959/25 septembrie 2024).

Intrare în vigoare: 25 septembrie 2024

O.U.G. nr. 112/2024 modifică, printre altele și unele prevederi ale O.U.G. nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Modificările și completările aduse O.U.G. nr. 107/2024 se referă, în principal, la următoarele aspecte:

1. Pentru firmele debitoare aflate în procedura insolvenței, administratorii speciali sau judiciari sunt obligați să solicite acordul creditorilor pentru accesarea facilităților fiscale prevăzute de ordonanța de urgență.

2. Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor principale stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pentru anii 2019 și 2020 se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

– toate obligațiile bugetare principale din decizia de impunere din oficiu sunt stinse până la termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1) C.proc.fisc (dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 – 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare; dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 – 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare).

– cererea de anulare a accesoriilor se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, sub sancțiunea decăderii.

3. Obligațiile bugetare principale și accesorii din categoria: (i) ajutor de stat de recuperat, (ii) fonduri ce se cuvin bugetului UE, (iii) cele care fac obiectul unor procese penale în curs de desfășurare la data de 6 septembrie 2024 sau care încep după această dată, (iv) cele stabilite prin hotărâri penale definitive, (v) cele reprezentând prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea nr. 241/2005 care sunt restante la data depunerii cererii de anulare trebuie să fie plătite până la această dată. În caz contrar, ANAF va emite decizie de respingere a cererii de anulare.

4. Debitorii care, la data de 25 septembrie 2024, beneficiază de eșalonare la plată și cei care obțin eșalonarea în perioada 25 septembrie – 25 noiembrie 2024, pot beneficia de amânarea dobânzilor, penalităților și accesoriilor rămase din eșalonarea acordată. Anularea dobânzilor, penalităților și accesoriilor se acordă dacă cererea de anulare este depusă până la data de 25 noiembrie 2024 și eșalonarea se finalizează până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.

Dacă nu se respectă condițiile de mai sus, debitorii pot solicita modificarea eșalonării dacă depun cerere în acest sens în 30 zile de la data comunicării deciziei de pierdere a valabilității amânării la plată. Dacă debitorii nu achită obligațiile bugetare din decizia de pierdere a valabilității amânării la plată ori nu depun cererea de modificare a eșalonării, se va emite o înștiințare de plată, iar obligațiile trebuie achitate în 30 zile de la data comunicării înștiințării.

Dacă eșalonarea la plată aflată în derulare conține numai obligații accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor rămase de plată din înlesnirea la plată acordată fără să le mai achite, iar organul fiscal va emite decizia de anulare a accesoriilor și decizia de finalizare a eșalonării la plată.

Facilități fiscale was last modified: septembrie 27th, 2024 by Emilian Duca

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: