Extrădare. Regula specialității. Luarea măsurii arestării provizorii față de persoana extrădabilă (NCPP, Legea nr. 302/2004)

30 apr. 2018
Vizualizari: 1653
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 362/2017

NCPP: art. 275 alin. (3) și (6); Legea nr. 302/2004: art. 47

Prin încheierea din 24 martie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2017, a fost menținută măsura arestării provizorii față de persoana extrădabilă A., până la data de 04 aprilie 2017, inclusiv.

Ulterior, prin sentința penală nr. 54/F din 28 martie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2017, în baza art. 47 din Legea nr. 302/2004 s-a dispus extrădarea voluntară a persoanei extrădabile A., cu respectarea regulii specialității și s-a amânat predarea până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen. S-a dispus revocarea măsurii arestării provizorii luate prin încheierea din 24 februarie 2017. S-a luat act că persoana extrădabilă s-a aflat în stare de detenție provizorie din data de 24 februarie 2017 până la data de 28 martie 2017.

În baza art. 47 alin. (1) din Legea nr. 302/2004 s-a luat față de persoana extrădată A. măsura arestării provizorii în vederea extrădării, pe o perioadă de 30 de zile, mandatul de arestare provizorie urmând să intre în vigoare la momentul punerii în libertate ca urmare a liberării condiționate sau ca urmare a executării pedepsei la termen.

Instanța are în vedere dispozițiile art. 47 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, care prevăd că „Persoana extrădabilă are dreptul să declare în fața instanței că renunță la beneficiile pe care i le poate conferi legea de a se apăra împotriva cererii de extrădare și că își dă consimțământul să fie extrădată și predată autorităților competente ale statului solicitant. (…) Dacă se constată că extrădarea voluntară este admisibilă, instanța ia act despre aceasta prin sentință și dispune totodată asupra măsurii preventive necesare să fie luată până la predarea persoanei extrădabile. Sentința este definitivă, se redactează în 24 de ore și se transmite de îndată, în copie legalizată, Ministerului Justiției, pentru a proceda conform legii”.

Pornind de la condițiile admisibilității unei căi de atac, respectiv calea de atac să fie obiectiv acordată, persoana care a exercitat-o să fie una dintre persoanele cărora legea le conferă beneficiul acelei căi de atac și, în raport de situația concretă, calea de atac să aibă pertinența funcțională, adică să poată conduce la satisfacerea intereselor părții respective, Înalta Curte, având în vedere sentința penală nr. 54/F din 28 martie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2017, prin care s-a dispus extrădarea voluntară a persoanei extrădabile A. și s-a luat măsura arestării provizorii în vederea extrădării, pe o perioadă de 30 de zile, constată că prezenta contestație este inadmisibilă, întrucât îi lipsește utilitatea funcțională, ea nemaiputând produce efectele pe care, legal, ar fi trebuit să le aibă în cauză.

Drept urmare, în raport de considerentele expuse, Înalta Curte urmează să respingă, ca inadmisibilă, contestația formulată de persoana extrădabilă A. împotriva încheierii din 24 martie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2017.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 130 lei, se va suporta din fondurile Ministerului Justiției.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul interpretului de limba turcă se va plăti din fondul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sursa informației: www.scj.ro.

Extrădare. Regula specialității. Luarea măsurii arestării provizorii față de persoana extrădabilă (NCPP, Legea nr. 302/2004) was last modified: aprilie 27th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.