Există foarte multe legături între partea juridică și partea teologică

27 iul. 2016
Vizualizari: 2966
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, stăm de vorbă cu dl Tiberiu Chiriluță, care provine din zona alumni a Universității Danubius, Facultatea de Drept. Ați absolvit această facultate acum cât timp?

Tiberiu Chiriluță: Sunt proaspăt absolvent al Facultății Danubius. Continui relația cu Facultatea Danubius – în 2005 și 2007 am urmat un masterat în management financiar și administrație publică, dar undeva aparte pentru mine, de-a lungul timpului a existat această idee de a urma facultatea de Drept.

Nicolae Cîrstea: După ce dumneavoastră anterior știu că ați făcut și o altă facultate.

Tiberiu Chiriluță: Da. Sunt absolvent de Teologie, am lucrat în domeniul administrativ în partea aceasta bisericească și foarte mult m-am lovit de aceste probleme juridice. Am obținut informații de-a lungul timpului dar am considerat că a urma studiile unei facultăți de specialitate în domeniul Dreptului ar fi o încununare a activității mele. Și iată că am reușit într-un sfârșit, am absolvit această facultate, un loc deosebit, în care m-am format, în care mi-am găsit – să spunem așa – locul și am găsit, nu în ultimul rând, oamenii care au reușit să-mi insufle această dragoste pentru partea juridică.

Nicolae Cîrstea: Cum receptează un teolog zona juridică? Practic formarea dumneavoastră inițială vine de acolo, apoi ați asimilat și ați învățat în acest mediu de la Danubius zona juridică. Care sunt lucrurile care se întâmplă în sufletul dumneavoastră, în mintea dumneavoastră, cât de mult v-a schimbat facultatea de Drept?

Tiberiu Chiriluță: Ce să vă spun? Nu m-a schimbat; m-a completat această facultate. Există foarte multe legături între partea juridică și partea teologică. Lucrarea mea de licență tocmai lucrul acesta a încercat să-l demonstreze, că de fapt anumite norme juridice provin tocmai din latura spirituală, din vechi canoane ale sinoadelor ecumenice care au avut loc. Dacă ne uităm în urmă, numai la istoria imperiului bizantin și la istoria imperiului roman, vom vedea că reglementările care au existat atunci au venit mai mult prin latura morală și religioasă, iar mai târziu au fost, cum să spun, adaptate și la condițiile sociale, la perioada în care ne-am dezvoltat mai târziu.

Nicolae Cîrstea: Cum va contribui facultatea de Drept pentru parcursul dumneavoastră profesional în continuare. Rămâneți atașat de zona teologică? Faceți o îmbinare a celor două zone – teologia și juridicul?

Tiberiu Chiriluță: Există o sintagmă care spune așa: Dați cezarului cele ce sunt ale cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu. Nu despărțim nici latura juridică, nici latura religioasă, ci vom căuta să coexiste într-o simbioză și sunt convins că oricine reușește acest lucru va fi un om mai bun, un om mai înțelept, care va cumpăni mai bine, mai întâi din punct de vedere juridic, dar cred că și în latura juridică există loc pentru o latură sufletească.

Nicolae Cîrstea: Care este profesorul care a avut influența cea mai mare asupra dumneavoastră în cei patru ani de studiu? Ce v-a marcat, din ce v-a spus un profesor, din ce v-a transmis?

Tiberiu Chiriluță: Aici e foarte complicat, pentru că nu aș vrea să uit pe nimeni. Aș vrea să mulțumesc tuturor profesorilor, pentru că fiecare a așezat în sufletul meu un anumit lucru. Și acum e greu să mărturisesc lucrul acesta. L-aș aminti aici pe dl profesor conf. Ioan Apostu, care din păcate nu mai este printre noi, dar un om care a reușit să-mi ajungă la suflet și am învățat foarte multe de la dânsul. Și nu în ultimul rând, d-na prof. univ. dr. Gabriela Lucșan, coordonatorul lucrării mele, un om aparte, un om care a reușit să aducă dreptul familiei, să-l înțeleg mai bine nu numai din perspectiva teologică, familia din perspectiva teologică, dar și din perspectiva juridică. Desigur, toți ceilalți profesori îmi sunt apropiați, mi-au fost apropiați și pe această cale țin să le mulțumesc pentru informațiile, pentru pregătirea și dragostea cu care s-au apropiat de noi și ne-au dăruit toată știința dânșilor. Și le mulțumesc încă o dată pentru acestea. M-am repetat, dar trebuie să repetăm de multe ori mulțumesc, pentru că spunem de prea puține ori mulțumesc în viață oamenilor care chiar au însemnat ceva pentru noi.

Nicolae Cîrstea: Cât de importante sunt modelele în parcursul profesional, în parcursul nostru ca oameni de acum înainte, după ce terminăm facultatea de Drept?

Tiberiu Chiriluță: Eu am experimentat, am și o anumită vârstă, o trăire aparte a părintelui profesor Galeriu, la Facultatea de Teologie – un om aparte, un erudit, un model pentru mine. Profesorii mei din seminarul teologic, apoi așa cum au fost profesorii din facultatea de teologie, profesorii mei de la masterat și acum profesorii de la Drept. Și pe parcursul carierei mele am avut oportunitatea de a fi cadru didactic. Și întotdeauna am încercat să găsesc imaginea aceea care m-a fascinat, care mi-a plăcut și imaginea care mi-a creionat mie profesorul desăvârșit. Și eu am încercat în acea perioadă să fiu cât mai aproape de acea imagine. Desigur, nu reușim întotdeauna, pentru că suntem oameni și avem slăbiciuni. Dar am încercat, și important este ca fiecare dintre noi să încercăm să ne apropiem cât mai mult de modelul care ne-a călăuzit pașii.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție foarte interesantă și care cred că poate fi frumos asimilată și înțeleasă și de către colegii care rămân în continuare să studieze la Danubius în Galați.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Tiberiu Chiriluță: Eu vă mulțumesc pentru această oportunitate. Apreciem Universul Juridic, am studiat, ne-am uitat, v-am urmărit – și editura, și pe sait – și astăzi chiar, să spun, m-am simțit aparte pentru că am acest privilegiu de a sta față în față cu dumneavoastră și de a-mi exprima aceste gânduri care, sigur, poate cineva le va citi și vor înțelege oamenii că latura aceasta juridică și latura teologică merg mână în mână și împreună reușesc să facă din noi oameni mai buni. Vă mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Eu vă mulțumesc.

Există foarte multe legături între partea juridică și partea teologică was last modified: iulie 26th, 2016 by Tiberiu Chiriluță

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Tiberiu Chiriluţă

Tiberiu Chiriluţă

Este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea „Danubius” din Galaţi.
A mai scris: