Exercitarea controlului asupra hotărârilor judecătorești. Recurs (NCPC)

1 mai 2017
Vizualizari: 2328
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ (SC  I) nr. 1473/2016

NCPC: art. 453 alin. (1), Constituția României: art. 129, CEDO: art. 6

Exercitarea căilor de atac are ca efect punerea în mișcare a controlului judiciar îndeplinit de instanțele superioare asupra hotărârilor instanțelor inferioare. Acest control este guvernat însă de principiul legalității căilor de atac, astfel cum acesta este reglementat de art. 129 din Constituție, potrivit căruia împotriva hotărârilor judecătorești, părțile interesate și Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condițiile legii.

Pe cale de consecință, exercitarea controlului asupra hotărârilor judecătorești prin formularea unei căi de atac nereglementată și nerecunoscută de lege, constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac, consacrat de legea procesual civilă, în concordanță cu principiul statuat prin art. 129 din Constituția României, mai sus redat, dar și de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, privind liberul acces la justiție și dreptul la un proces echitabil.

Recunoașterea unor căi de atac în alte situații decât cele reglementate de lege, constituie o încălcare a principiului legalității și al celui constituțional al egalității în fața legii.

Văzând dispozițiile art. 453 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ. potrivit căruia „Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată”, Înalta Curte va dispune obligarea recurentei-reclamante A. la plata către intimata pârâtă B. Ploiești a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs.

Pentru considerentele mai sus expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamanta A. împotriva Deciziei civile nr. 708 din 30 martie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția I civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Exercitarea controlului asupra hotărârilor judecătorești. Recurs (NCPC) was last modified: mai 2nd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: