Excepţia nulităţii contestaţiei pentru nesemnare. Sancţiunea nulităţii contestaţiei pentru lipsa semnăturii (NCPC)

6 dec. 2021
Vizualizari: 2227
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SCAF) nr. 6851/2020

NCPC: art. 148 alin. (1), art. 196 alin. (1) și (2), art. 248 alin. (1)

În ordinea de soluționare a excepțiilor, Înalta Curte se va pronunța mai întâi asupra excepției nulității contestației pentru lipsa semnăturii, deoarece este un aspect prealabil peremptoriu, de natură a determina neregularitatea învestirii instanței, astfel că admiterea acestei excepții exclude cercetarea celorlalte aspecte invocate.

Analizând cu prioritate excepția nulității contestației pentru nesemnare, invocată din oficiu, în temeiul art. 248 alin. (1) din C. proc. civ., Înalta Curte constată că excepția este întemeiată, pentru următoarele considerente.

În conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (1) C. proc. civ., orice cerere adresată instanțelor judecătorești trebuie să cuprindă inclusiv semnătura. Totodată, potrivit art. 196 alin. (1) și (2) C. proc. civ., cererea urmează a fi anulată pentru lipsa semnăturii, dacă partea care a lipsit la termenul la care s-a invocat lipsa de semnătură nu se conformează obligației de a semna, în măsura în care aceasta a fost înștiințată prin citație, cel mai târziu la primul termen după cel la care se invocă lipsa de semnătură.

Verificând îndeplinirea condițiilor de admisibilitate a contestației, din perspectiva cerinței de formă prevăzute la art. 148 alin. (1) din C. proc. civ., a cărei neîndeplinire este sancționată cu nulitatea, potrivit dispozițiilor art. 196 alin. (1) din C. proc. civ., constatând că cererea comunicată instanței prin e-mail nu a fost semnată (de către reprezentantul organizației locale, așa cum prevede Statutul partidului) și nici nu conține atașată o semnătură electronică, potrivit Legii nr. 455/2001, prin rezoluția din 15 decembrie 2020, Înalta Curte a pus în vedere contestatoarei A. să depună la dosar contestația semnată în original, sub sancțiunea anulării, fiind emisă în acest sens citația din 15 decembrie 2020.

În cauza de față, în aplicarea art. 196 alin. (2) C. proc. civ., care prevede că lipsa semnăturii se poate acoperi în tot cursul judecății, Înalta Curte a pus în vedere părții contestatoare să depună la dosarul cauzei un exemplar original al contestației semnate, respectiv care să cuprindă semnătura olografă a reprezentantului său, însă, deși i s-a adus la cunoștință să complinească această cerință, potrivit dovezii de înmânare a citației din 15 decembrie 2020, aflată la dosar, aceasta, prin reprezentantul său, nu a înțeles să se conformeze și nici nu s-a prezentat la primul termen de judecată din 16 decembrie 2020 pentru a proceda la semnarea exemplarului aflat la dosarul cauzei.

Prin urmare, Înalta Curte constată că nu sunt întrunite condițiile de formă ale contestației prevăzute de dispozițiile art. 148 alin. (1) C. proc. civ., contestația necuprinzând semnătura olografă a reprezentantului părții contestatoare, urmând a aplica sancțiunea nulității contestației pentru lipsa semnăturii, în condițiile art. 196 alin. (1) din C. proc. civ.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va constata nulă contestația declarată de contestatoarea A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Excepția nulității contestației pentru nesemnare. Sancțiunea nulității contestației pentru lipsa semnăturii (NCPC) was last modified: decembrie 6th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.