Examinarea admisibilității recursului împotriva hotărârii definitive pronunțate într-o contestație în anulare, având ca obiect îndreptarea erorii materiale privind o decizie civilă
- Constituţia României: art. 129
- NCPC: art. 446
- NCPC: art. 457 alin. (1)
- NCPC: art. 493 alin. (5)
- NCPC: art. 496 alin. (1)
- NCPC: art. 499
- NCPC: art. 508 alin. (4)
- NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 1
Prin încheierea de ședință din data de 01 martie 2023, pronunțată de Curtea de Apel București – secția a IV-a civilă, în dosarul nr. x/2022, a fost respinsă cererea de îndreptare a erorii materiale formulată de recurentul-reclamant A. împotriva deciziei civile nr. 106R din 08 februarie 2023 pronunțate de Curtea de Apel București – secția a IV-a civilă în dosarul nr. x/2022, ca nefondată.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 640 din 5 martie 2024)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
În condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ. și art. 499 teza finală C. proc. civ., examinând cu prioritate excepția inadmisibilității recursului, invocată din oficiu, Înalta Curte constată următoarele:
Principiul legalității căii de atac, consacrat de dispozițiile art. 457 C. proc. civ., stabilește că legea este cea care recunoaște sau nu dreptul la exercitarea unei căi de atac, iar nu judecătorul. Exprimarea din alin. (1) al articolului anterior menționat este foarte clară, în sensul că hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta.
În raport cu prevederile art. 129 din Constituția României și cele ale art. 457 alin. (1) C. proc. civ., admisibilitatea unei căi de atac și, pe cale de consecință, provocarea unui control judiciar al hotărârii judecătorești este condiționată de exercitarea acesteia în condițiile legii.
Potrivit dispozițiilor art. 634 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., „Sunt hotărâri definitive: 1. Hotărârile care nu sunt supuse apelului și nici recursului”.
Dispozițiile alin. (2) al aceluiați text de lege prevăd că „Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunțării”.
Art. 457 C. proc. civ. stipulează că: „l) Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, indiferent de mențiunile din dispozitivul ei (…)”.
Dispozițiile art. 508 alin. (4) C. proc. civ. prevăd că „Hotărârea dată în contestație în anulare este supusă căilor de atac ca și hotărârea atacată”, iar dispozițiile art. 446 C. proc. civ. prevăd că „Încheierile pronunțate în temeiul art. 442 și 443, precum și hotărârea pronunțată potrivit art. 444 sunt supuse acelorași căi de atac ca și hotărârile în legătură cu care s-a solicitat, după caz, îndreptarea, lămurirea sau înlăturarea dispozițiilor contradictorii ori completarea”.
În speță, decizia civilă nr. 470R din 19 mai 2023 a Curții de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie este pronunțată în soluționarea contestației în anulare formulate de contestatorul A. împotriva încheierii de ședință din data de 01 martie 2023 pronunțate în dosarul nr. x/2022 de Curtea de Apel București – secția a IV-a civilă, încheiere prin care s-a soluționat o cerere de îndreptare materială. Respectiva încheiere este supusă, potrivit art. 446 C. proc. civ., aceleiași căi de atac ca și hotărârea a cărei îndreptare s-a solicitat, respectiv o hotărâre pronunțată în recurs care este definitivă (decizia civilă nr. 106R/08.02.2023 pronunțată de Curtea de Apel București – secția a IV-a civilă în dosarul nr. x/2022).
Ca atare, decizia civilă recurată în prezenta cauză este o hotărâre definitivă în sensul dispozițiilor art. 634 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ.
Din coroborarea dispozițiilor legale anterior menționate rezultă că, în accepțiunea C. proc. civ., prin noțiunea de hotărâre definitivă se înțelege acea hotărâre care nu mai este susceptibilă de a fi atacată nici prin intermediul apelului și nici al recursului.
Pentru a da eficiență acestor reglementări legale, instanța este obligată să examineze căile de atac cu care este învestită prin prisma îndeplinirii condițiilor de exercitare stabilite de legea procesuală și să respingă, ca inadmisibilă, orice cale de atac neconformă acestora.
Față de cele ce preced, decizia civilă nr. 470R din 19 mai 2023 a Curții de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie nu este susceptibilă de exercițiul căii de atac a recursului.
În consecință, având în vedere dispozițiile legale anterior evocate și pentru considerentele expuse, în temeiul art. 493 alin. (5) rap. la 496 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge ca inadmisibil recursul.
Sursa informației: www.scj.ro.