„Evoluția fenomenului infracțional îngrijorează autoritățile din toate statele!” Interviu cu domnul Constantin Ilie Aprodu, vicepreședinte, ONPCSB

14 feb. 2022
Vizualizari: 871

Universul Juridic: Bună ziua doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm lângă Aula centrală din cadrul Academiei de Studii Economice din București, la Conferința dedicată soluțiilor de combatere și prevenire a spălării banilor. Avem plăcerea să-l avem alături de noi pe domnul Constantin Ilie Aprodu. Domnia Sa este vicepreședintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Bine ați venit!

Constantin Ilie Aprodu: Bine v-am găsit!

Universul Juridic: Este o plăcere pentru Universul Juridic faptul că Oficiul a acceptat să fie parte din acest eveniment, cu atât mai mult cu cât tema aleasă de această conferință, nu este prima dată, iterează o problemă ce frământă societatea în ansamblul ei. Faptul că există în continuare criminalitate economică de acest tip, care se leagă de spălarea banilor, este firesc să rămână în atenția publică, în atenția generală a Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București și nu numai. Cum vi se pare faptul că mai multe entități, mai multe organizații sunt preocupate, în afară de Oficiu, de această temă?

Constantin Ilie Aprodu: Eu, în primul rând, vreau să mulțumesc Grupului Universul Juridic. Este a 4-a ediție a unei conferințe pe această temă. Într-adevăr, este un domeniu de interes, așa cum bine ați spus dumneavoastră, de interes național, dar nu numai. Este un domeniu de interes și pentru Uniunea Europeană, și pentru întregul mapamond. Se pare că evoluția fenomenului infracțional îngrijorează autoritățile din toate statele, și asta nu face decât să determine factorii decizionali, Comisia Europeană, Comitetul de Experți Moneyval de la Strasbourg, autoritățile noastre naționale, în a emite reglementări care să ducă la prevenirea și combaterea acestui fenomen atât de dăunător economiilor naționale și ale statelor membre.

Universul Juridic: Cadrul național legislativ în această direcție, atribuțiunile directe ale Oficiului sunt pe deplin armonizate cu ceea ce se întâmplă la nivel european?

Constantin Ilie Aprodu: În România, activitatea de prevenire și combatere a spălării banilor este reglementată de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, lege care a implementat sau, mai bine spus, s-a armonizat legislativ cu Directiva a IV-a și a V-a pe prevenirea și combaterea spălarea banilor.

În momentul de față, suntem la doi ani și jumătate de la armonizarea acestei legi. Într-adevăr, constatăm anumite prevederi care nu au produs efecte așa cum ne-am fi dorit, drept pentru care considerăm că, dincolo de armonizarea legislativă care s-a făcut și care a fost conformă cu prevederile Directivei, sunt necesare anumite amendamente care vor fi aduse în perioada imediat următoare.

În acest sens, am și lansat o propunere de lege ferenda către autoritățile statului implicate în fenomenul de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, dar și către acele categorii de entități raportoare organizate la nivel de uniuni și asociații profesionale liberale, cum ar fi organizațiile care reunesc avocații, notarii, consultanții fiscali, experții contabili, evaluatorii, practicieni în insolvență.

Universul Juridic: Este firesc să vă întreb dacă Oficiul, în activitatea sa din ultima perioadă, în ultimii ani, a constatat, a soluționat, a contracarat tentative sau chiar acte de spălare a banilor?

Constantin Ilie Aprodu: Răspunsul este favorabil, în sensul că informările pe care Oficiul le-a transmis către organele de parchet, respectiv Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cazul infracțiunilor de spălare a banilor, informările pe care le-a trimis pentru suspiciuni de finanțare a terorismului către Serviciul Român de Informații sau infracțiuni care au precedat infracțiunea de spălare a banilor, așa-zisele infracțiuni-predicat și care au avut ca destinatar organele de anchetă, alte organe de anchetă, fiecare dintre acestea, au fost valorificate în produse, care, ulterior, și-au găsit urmările în rechizitorii și, eventual, ulterior, în funcție de deciziile în instanță, în decizii ale instanțelor și, implicit, în acțiuni de sechestrări de bunuri, confiscări ș.a.m.d.

Universul Juridic: O ultimă întrebare: cum colaborați cu organismele organizațiilor omoloage din Europa, cu Comisia Europeană, în domeniul combaterii și prevenirii spălării banilor?

Constantin Ilie Aprodu: Aș începe prin a aduce la cunoștință faptul că, în momentul de față, ne aflăm într-un proces de negociere, în calitate de stat membru. Oficiul, în calitate de reprezentant al României, colaborează cu Președinția franceză pe noul pachet de anti money laundering (AML), un nou pachet legislativ, care cuprinde o directivă și trei regulamente și care se dorește a înlocui Directiva actuală 2015/249.

Avem întâlniri de două ori pe lună cu Președinția franceză, în care se dezbate fiecare punct din propunerile respective de directivă și de regulament. Sperăm, inclusiv Comisia, ca la începutul anului viitor să avem deja directiva, o directivă și cele trei regulamente adoptate, astfel încât, ulterior, în legislația națională să modificăm și să completăm legislația în vigoare la momentul acesta și să aplicăm regulamentele ca atare.

În ceea ce privește relația Oficiului cu partenerii noștri, avem relații pe plan european cu unitățile de informații financiare din fiecare stat membru. Schimbăm informații, folosim o platformă de schimb de informații care, în prezent, a fost transferată de curând de la Europol către Comisia Europeană, respectiv la DG Fisma (Departamentul pentru stabilitate financiară și piețele de capital), care este Direcția Generală Specializată în Identificarea Fraudelor, cu care noi avem permanentă legătură.

În plan internațional, folosim o rețea de schimb de informații numită EGMONT, suntem membri ai Grupului EGMONT. Plătim cotizația anuală și suntem membri ai acestui grup, cu care schimbăm informații cu unități de informații financiare de pe întregul mapamod.

Universul Juridic: Domnule vicepreședinte, vă mulțumim! Mulțumim Oficiului pentru faptul că a găsit de cuviință să fie alături de Universul Juridic în seria aceasta de evenimente!

Constantin Ilie Aprodu: Mulțumesc și eu!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Evoluția fenomenului infracțional îngrijorează autoritățile din toate statele!” Interviu cu domnul Constantin Ilie Aprodu, vicepreședinte, ONPCSB was last modified: februarie 11th, 2022 by Constantin Ilie Aprodu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice