Evaziune fiscală. Prejudiciu. Îndreptare erori materiale. Apel (NCPP)

4 aug. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 625

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 68/A/2017

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 278

Admiterea in profesiile juridice

Din verificarea actelor dosarului și criticilor apelantului, Înalta Curte constată că apelul declarat de petent nu este fondat.

Petentul A. a exercitat calea de atac a apelului împotriva încheierii nr. 14 din 14 noiembrie 2016, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/95/2011, prin care a fost admisă cererea formulată de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice Gorj, privind îndreptarea erorii materiale strecurată în minuta și dispozitivul Deciziei penale nr. 237 din 26 iunie 2013, pronunțată de Curtea de Apel, în sensul că în loc de „181.394.912 lei” va fi „18.139.491,2 lei”.

În susținerea orală a apelului, petentul a criticat hotărârea sub aspectul faptului că, în raport cu această nouă sumă care a rezultat după îndreptarea erorii materiale și care stabilește de fapt un prejudiciu mai mic, ar fi trebuit să se reducă și pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evaziune fiscală. Totodată, a formulat critici cu privire la modul de stabilire a prejudiciului, fără efectuarea unei expertize, ci doar pe baza sumei stabilite de experții D.N.A.

Așa cum rezultă din dispozitivul hotărârii atacate, Curtea de Apel Craiova a dispus îndreptarea unei erori materiale care a vizat precizarea cuantumului sumei de bani „181.394.912 lei”, în raport cu denominarea monedei naționale.

Prin raportare la dispozițiile încheierii atacate și la prevederile legale ale art. 278 C. proc. pen., care reglementează instituția procesuală a îndreptării erorilor materiale evidente cuprinse în actele procedurale, se constată că, în realitate, petentul nu formulează critici cu privire la încheierea atacată, ci critici cu privire la chestiuni ce țin de fondul cauzei, precum modul de stabilire a prejudiciului și de individualizare a pedepsei. Or, în prezenta cale de atac nu pot fi valorificate și cenzurate de instanță astfel de critici, cu privire la aspecte ce nu au făcut obiectul încheierii atacate.

Pentru considerentele ce preced, instanța va respinge, ca nefondat, apelul formulat de petentul A. împotriva încheierii nr. 14 din 14 noiembrie 2016, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/95/2011.

Văzând dispozițiile art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga petentul la plata cheltuielilor de judecată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Evaziune fiscală. Prejudiciu. Îndreptare erori materiale. Apel (NCPP) was last modified: august 4th, 2017 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter