Evaluarea riscului fiscal

29 mart. 2021
Vizualizari: 512

Ordinul președintelui ANAF nr. 393/2021 pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 286/22 martie 2021)

Intrare în vigoare: 22 martie 2021

Prin acest ordin se aprobă:

1. Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) Cod fiscal.

Această procedură se aplică persoanelor impozabile cu sediul activității economice în România, societăți înființate în baza Legii nr. 31/1990, cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. h) C. fisc. (deoarece au prezentat risc fiscal ridicat).

Pentru înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) lit. e) C. fisc., persoana impozabilă trebuie să depună la organul fiscal competent cererea de înregistrare în scopuri de TVA. Evaluarea riscului fiscal se face în baza criteriilor de risc stabilite în Anexa 5, respectiv Anexa 6 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Persoana impozabilă prezint risc fiscal ridicat dacă punctajul final obținut prin însumarea punctajelor aferente fiecărui criteriu de risc este mai mic de 51 puncte. Analiza riscului fiscal are drept scop:

– evaluarea riscului fiscal al persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA;

– stabilirea încetării situațiilor care au condus la anularea codului de TVA, respectiv dacă persoana impozabilă nu mai prezintă risc fiscal ridicat.

2. Procedura de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) Cod fiscal.

Procedura se aplică persoanelor impozabile, societăți înființate în baza Legii nr. 31/1990, cu sediul activității economice în România, a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată în temeiul art. 316 alin. (11) lit. h) C. fisc, și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) lit. e) C. fisc. Aceste persoane vor depune cererea de înregistrare în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. e) C. fisc.

3. Procedura de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) Cod fiscal.

Anularea înregistrării în scopuri de TVA se face de către organul fiscal, în baza art. 316 alin. (11) lit. h) C. fisc. pentru persoanele impozabile, societăți înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, care prezintă risc fiscal ridicat.

Procedura se aplică persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat, în urma selecției efectuate, în mod automat, prin intermediul aplicației informatice dezvoltate la nivel central, în baza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prevăzute în anexa nr. 6 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Acest ordin abrogă OPANAF nr. 2.856/2017.

 

Evaluarea riscului fiscal was last modified: martie 29th, 2021 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: