Europarlamentarul Cristian Bușoi reunește factorii de decizie din UE, autoritățile statelor membre și industria, în lupta împotriva hidrofluorocarburilor (HFC) de pe piața neagră

25 nov. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
35 views

În cadrul evenimentului „Comerțul ilegal cu HFC: bune practici din statele membre UE”, organizat în data de 23 noiembrie de Comitetul Tehnic European pentru Fluorocarburi (EFCTC), factorii de decizie din Instituțiile Uniunii Europene (UE) și din statele membre, precum și liderii din industrie au discutat despre cum pot stopa contrabanda cu hidrofluorocarburi (HFC). Discuțiile au fost moderate de europarlamentarul Cristian-Silviu Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Contrabanda a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor Uniunii Europene referitoare la cotele de fluor pentru produse HFC. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a face schimb de experiență și de a identifica soluții pentru a opri comerțul ilegal, crima organizată și subminarea politicii UE în materie de climă.

Experții au ajuns la concluzia că nu există o singură modalitate de a combate contrabanda cu HFC și că autoritățile trebuie să fie foarte agile: „Trebuie să ținem pasul cu traficanții. Sunt foarte inteligenți în a găsi noi oportunități de a face profituri în mod ilegal”, a declarat Ernesto Bianchi de la Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF.

Bente Tranholm-Schwarz, Șef Adjunct de Unitate, Direcția Generală Politici Climatice, Comisia Europeană, a adăugat: „Comisia își propune să spună stop acestei probleme cu ajutorul noului regulament privind gazele fluorurate, ce va fi propus anul viitor.”.

Recent, unele state membre au luat măsuri eficiente pentru abordarea acestei probleme. Konstantinos Aravossis, Secretar General pentru Mediu Natural și Apă în cadrul Ministerului Mediului și Energiei din Grecia, a vorbit despre hotărârile recente, adoptate de țara sa, pentru combaterea contrabandei cu HFC. Pärtel Niitaru de la Ministerul Mediului din Estonia a prezentat și măsurile planificate în țara sa, care includ amenzi mai mari și interzicerea deținerii și vânzării containerelor de unică folosință.

Din cauza naturii complicate a contrabandei cu HFC, autoritățile trebuie să identifice modalități variate de abordare a problemei. „Amenzile mai mari sunt doar o parte a puzzle-ului, dar avem nevoie și de o aplicare fermă”, a adăugat Pärtel Niitaru. Alte măsuri menționate includ dotarea autorităților vamale cu instrumentele și informațiile potrivite verificării importurilor de agent frigorific.

Schimbul de informații între autoritățile statelor membre a fost invocat ca o altă modalitate de a rămâne cu un pas înaintea traficanților de HFC. Experții au sugerat colectarea informațiilor și datelor, din mai multe surse, pentru a înțelege mai bine și a combate comercializarea ilegală a HFC-urile la intrarea în UE. Cooperarea ar asigura, de asemenea, aplicarea de măsuri ferme la toate frontierele UE, astfel încât organizațiile criminale să nu se mai poată reorienta către alte puncte de intrare în țară sau alte rute comerciale.

Europarlamentarul Cristian-Silviu Bușoi a încheiat discuția cerând deputaților europeni să mediatizeze această problemă în țările lor de origine, prin transmiterea către colegi și prin încurajarea presei să scrie despre subiect.

Alte declarații:

Cristian-Silviu Bușoi, a declarat: „Comisia ar trebui să ofere statelor membre orientări mai clare în acest domeniu și ar trebui să urmărim o mai bună aplicare a legislației viitoare pentru a asigura integritatea pieței unice.”.

Murli Sukhwani, Președintele EFCTC pentru date și investigații și director principal pentru politici UE al Chemours Company, a declarat: „Cu toate că se fac progrese notabile în lupta împotriva HFC-urilor importate ilegal, trebuie făcut mai mult pentru a opri contrabanda. Discuțiile constructive purtate astăzi de oficialii guvernamentali pentru intensificarea măsurilor împotriva contrabandei cu HFC sunt încurajatoare. Aștept cu interes ca mai multe state membre să le urmeze exemplul și să creeze condiții echitabile pentru toți actorii din lanțul valoric. Traficanții nu ar trebui să aibă unde să se ascundă.”.

Bente Tranholm-Schwarz, Șef Adjunct de Unitate, Direcția Generală Politici Climatice, Comisia Europeană, a adăugat: „Nu există niciun glonț de argint sau o autoritate unică care să poată preveni importurile ilegale în UE, așadar, coordonarea, schimbul de informații și o înțelegere clară a reglementărilor sunt esențiale. Prevenirea importurilor ilegale reprezintă o prioritate pentru Comisie și facem tot posibilul pentru a respecta normele actuale privind gazele fluorurate și regulile vamale. În viitor, verificările vor deveni mai automatizate și ne propunem să le facem și mai eficiente, în conformitate cu noile reglementării privind gazele fluorurate pe care Comisia le va propune în primăvara anului 2022.”.

Ernesto Bianchi, Directorul pentru venituri și operațiuni internaționale al Oficiului European de Luptă Antifraudă și Director General Adjunct interimar (OLAF) a declarat: „În misiunea sa de investigație, OLAF evaluează în detaliu toate informațiile pe care le primește de la autoritățile vamale, agențiile de aplicare a legii și părțile interesate private. În contextul activităților sale care vizează importurile ilicite de agent frigorific, OLAF colectează informații din diferite surse, inclusiv din Linia de Acțiune EFCTC. Raportarea comportamentelor suspecte a condus la mai multe confiscări de transporturi ilegale de HFC în toată Europa.”.

Konstantinos Aravossis, Secretarul general pentru Mediu Natural și Apă al Ministerului Mediului și Energiei din Grecia, a declarat: „Registrul HFC prevăzut în decizia ministerială a Greciei este cheia pentru combaterea contrabandei cu HFC. Lupta eficientă împotriva comerțului ilegal cu HFC este posibilă numai prin armonizarea programului de eliminare a HFC cu protocolul de la Montreal și amendamentul de la Kigali.”.

Pärtel Niitaru, Ofițer superior la Ministerul Mediului din Estonia, a declarat: „Ca parte a măsurilor planificate în Estonia, va exista, printre altele, o creștere a amenzilor și interzicerea deținerii și vânzării de containere de unică folosință. Autoritățile de aplicare vor beneficia, de asemenea, de noi modalități prin care vor găsi mărfurile interzise și vor lua măsuri. Sperăm că hotărârile viitoare vor acționa ca un factor de descurajare pentru comerțul ilegal cu HFC.”

Mai multe informații

Linia de Acțiune pentru raportarea produselor și comerțului ilicit cu gaze fluorurate

Oricine poate raporta activități suspecte către Linia de Acțiune EFCTC, care examinează informațiile și le transmite autorităților responsabile. EFCTC îi invită pe toți actorii implicați în lanțul valoric HFC să se alăture angajamentului dedicat care încurajează acțiunile comune pentru eradicarea pieței negre a HFC.

Europarlamentarul Cristian Bușoi reunește factorii de decizie din UE, autoritățile statelor membre și industria, în lupta împotriva hidrofluorocarburilor (HFC) de pe piața neagră was last modified: noiembrie 25th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter