Europa în doliu

12 nov. 2020
Vizualizari: 596

Potrivit unui bilanț publicat, marți, de Reuters și citat de România liberă, în Europa numărul morților de COVID-19 urmează să treacă de 300.000.

„Autoritățile se tem că, în ciuda speranțelor pentru un nou vaccin, decesele și infecțiile vor continua să crească pe măsură ce regiunea se îndreaptă spre iarnă. În total, Europa a raportat aproximativ 12,3 milioane de cazuri și 295.000 de decese, iar în ultima săptămână a înregistrat 280.000 de cazuri pe zi, în creștere cu 10% față de săptămâna anterioară, reprezentând puțin peste jumătate din toate infecțiile noi raportate la nivel global”, relatează România liberă.

„Marea Britanie, care a impus un blocaj nou în Anglia, are cel mai mare număr de decese din Europa, în jur de 49.000 și experții în sănătate au avertizat că, cu o medie actuală de peste 20.000 de cazuri zilnic, țara va depăși scenariul său de «cel mai rău caz» de 80.000 decese. Franța, Spania, Italia și Rusia au raportat și sute de decese pe zi și împreună, cele cinci țări reprezintă aproape trei sferturi din numărul total de decese”, mai arată România liberă.

Presa scrie că europenii își pun mari speranțe în vaccinul anti-COVID, dezvoltat de grupurile farmaceutice Pfizer și BioNTech.

„Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri că a aprobat un contract cu laboratoarele american Pfizer și german BioNTech în vederea achiziționării a peste 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dintre care primele doze ar putea fi livrate până la sfârșitul lui 2020, – cel de-al patrulea contract de acest tip încheiat de Uniunea Europeană (UE) cu grupuri farmaceutice”, relatează AFP, citat de News.ro.

„Pfizer și BioNTech au anunțat într-un comunicat că preconizează primele livrări ale vaccinului lor «la sfârșitul lui 2020, cu rezerva succesului clinic și obținerii autorizațiilor de la autoritățile de reglementare».Cele două laboratoare au anunțat luni că vaccinul lor este «eficient 90%» împotriva infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. «Comisia a lucrat la constituirea unui portofoliu diversificat de potențiale vaccinuri care au la bază diverse tehnologii», a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, un purtător de cuvânt al CE. Livrări vor avea loc numai după ce un vaccin își va dovedi «siguranța și eficiența», a subliniat el”, scrie News.ro.

Italia a depășit pragul de un milion de cazuri și bate recordul pacienților internați în spitale.

„În Italia, de la începutul epidemiei de coronavirus, cel puțin 1.028.424 persoane au luat virusul SARS-CoV-2. În ultima zi, au fost 32.961 cazuri noi, conform Corriere della Sera.În total au murit 42.953 de persoane, din care 623 doar în ultimele 24 de ore. Italia a depășit pragul de un milion de cazuri totale și este, conform OMS, printre cele cinci țări care au înregistrat recorduri de noi cazuri, săptămâna trecută, alături de Statele Unite, Franța, India și Regatul Unit. În ce privește decesele, Italia ocupă locul 6 lume, în fața Franței și după Marea Britanie”, scrie Cotidianul.

Suedia, care părea o oază de sănătate a Europei, anunță, pentru prima oară de la începutul pandemiei, intrarea într-o formă de lockdown. Suedia interzice vânzarea de alcool după ora 22.00 în baruri și restaurante, începând cu 20 noiembrie.

„Toate localurile care vând băuturi alcoolice în Suedia se vor închide la ora 22.30, începând de pe 20 noiembrie.Recent, autoritățile din 13 regiuni din cele 21 ale Suediei au emis recomandări pentru populație, printre acestea numărându-se și evitarea contactului fizic cu persoane din afara locuinței.  Recomandările par însă să aibă efect limitat. În ultima săptămână, numărul infectărilor a atins un nou record, iar spitalele se confruntă cu un număr mare de internări”, scrie Digi 24.

În România, la Baia Mare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș anunță că se instituie carantinare zonală, pentru o perioadă de 14 zile, în orașul Baia Mare.

„Carantina începe miercuri la ora 17.00, conform președintelui CJSU Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Principale măsuri stabilite se referă la interzicerea circulației în spații publice a persoanelor. Botezuri, cununii și înmormântări se pot oficia în biserici cu maxim 16 persoane. (…) Restaurantele, cafenelele, inclusiv terasele, în interiorul și exteriorul clădirilor, nu pot funcționa. Sunt interzise jocurile de noroc, activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat, activitatea cu publicul a hotelurilor, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional. Nu se pot organiza nici spectacole și concerte, dar nici competiții sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de specialitate. Magazinele închid la ora 21,00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de benzină”, scrie Cotidianul.

Și la Sibiu autoritățile sanitare iau în calcul carantinarea municipiului Sibiu, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

„Vă dați seama că luăm în calcul acest lucru și specialiștii în sănătate publică vor găsi cele mai bune metode pentru a preîntâmpina această evoluție fulminantă la Sibiu. Și da, carantinarea este una dintre opțiuni, numai că nu o vom lua noi aici. Propunerile sunt absolut de ordin tehnic și le face DSP-ul”, a spus subprefectul Rareș Macrea, notează Digi 24.

Seară frumoasă!

Europa în doliu was last modified: noiembrie 12th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: