Eu aș vrea ca instanțele să fie, și ele, mai năstrușnice sau să aibă adesea o viziune mai holistică sau mai abstractă

15 iun. 2016
2 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 5 (2 votes, average: 4,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1321
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Stăm de vorbă cu dna avocat dr. Roxana Vornicu, avocat în cadrul Societății de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Dna avocat, sunteți de părere că diferențele între soluțiile propuse de teoreticienii Dreptului și soluțiile date de instanță sunt mari?

Roxana Vornicu: De la caz la caz. Sunt situații în care există diferențe mari, sunt situații în care instanțele sunt receptive la soluții sau la diagnostice juridice propuse de teoreticieni. Ca și în alte domenii, teoreticienii, adică cei care trăiesc în sfera ideilor, tind să fie mai sensibili și să aibă o viziune mai holistică. De altfel, asta e și misiunea lor; trebuie să tragă concluzii generale sau să își scrie cărțile sau să interpreteze Dreptul în așa fel încât el să corespundă diversității situațiilor de fapt cu care ne întâlnim în viața juridică.

În vreme ce, desigur, judecătorii trebuie să aplice legea la cazul respectiv. E inerent activității fiecăreia dintre cele două categorii profesionale ca unii să aibă o viziune mai largă și poate mai inovativă, cu idei uneori mai năstrușnice, și alții să fie mai conservatori.

Eu aș vrea ca instanțele să fie, și ele, mai năstrușnice sau să aibă adesea o viziune mai holistică sau mai abstractă. Pentru că – nu-i așa – lumea abstractă e lumea inteligenței.

Universul Juridic: Să rămânem în această zonă de practician și dacă e să continuăm ideea, vă rog să-mi spuneți care ar fi dificultățile în instanță legate între aceste două lucruri, adică practician și doctrinar.

Roxana Vornicu: Care ar fi dificultățile în instanță? A convinge judecătorul că, de fiecare dată când avem un caz concret, de fiecare dată când avem fapte concrete cărora trebuie să le aplicăm o instituție sau un diagnostic juridic, de fapt trebuie să facem un istoric al instituției, un istoric al respectivei idei, ceea ce presupune un efort pentru care poate nu au întotdeauna disponibilitate, poate nu au întotdeauna timp sau poate nu-i văd întotdeauna utilitatea.

Universul Juridic: Să rămânem în sfera acestor – să zic așa – procese. În ultimul timp se vorbește foarte mult de aglomerarea instanțelor. Dar nu se vorbește mai deloc de aglomerarea avocaților. Cum vedeți această latură?

Roxana Vornicu: Păi nu se vorbește, pentru că nu-i un lucru nou. Avocați au fost, mai ales în România ultimilor ani, mai ales avocatura pe care am experimentat-o eu, la nivel foarte înalt, foarte mult, foarte rapid și foarte bine. Nu avem a ne plânge. Pentru că, la fel cum judecătorii au o misiune – și o știm și așa e și normal să fie, au un sens și un rol nu doar instituțional, dar poate chiar și etic și spiritual pentru societatea în care lucrează ca judecători – avem și noi misiunea noastră și sperăm să fim demni de ea și să o ducem la capăt cu corectitudine față de clienți și față de noi înșine și față de colegii mai mari și mai mici.

Universul Juridic: În încheiere, aș dori să ne comunicați și câteva aspecte legate de conferință. Cu ce impresii ați rămas în urma acestui eveniment?

Roxana Vornicu: Cu impresii minunate. Deși eu am mai participat la conferințe, pentru că am contact cu viața academică, am avut contact cu viața academică, cea de astăzi a fost cu adevărat minunată, partea introductivă, cu acești monștri sacri ai Dreptului european a fost hrană pentru suflet și pentru gând și pentru… O Românie și un grup de specialiști ai Dreptului european, care devin din ce în ce mai înțelegători, mai receptivi, mai performanți și, da, nu am decât cuvinte extraordinare. Îi felicit pe organizatori, pentru că a fost un efort extraordinar și pentru mine o îmbogățire.

Universul Juridic: Mulțumim frumos și vă dorim toate cele bune.

Roxana Vornicu: Mulțumesc.

Pachet: Principiile procedurei judiciare
Eu aș vrea ca instanțele să fie, și ele, mai năstrușnice sau să aibă adesea o viziune mai holistică sau mai abstractă was last modified: iunie 28th, 2016 by Roxana Vornicu
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Roxana Vornicu

Roxana Vornicu

Este Senior Associate în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter