Etica erorilor. Ce a învățat Cătălin Tolontan din propriile investigații

5 mart. 2016
Vizualizari: 1498
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol publicat în revista Dor.

Highlights de Irina Tacu || Fotografii de Cătălin Georgescu

Tolontan la CreativeMornings Bucuresti

Cătălin Tolontan, jurnalist sportiv și de investigație, a vorbit la CreativeMornings Bucharest despre etica erorilor și despre lucrurile pe care le-a învățat greșind în propriile anchete pe care le-a condus la Gazeta Sporturilor. Iată ce am învățat, la rândul nostru, de la autorul celor mai importante investigații din ultimii ani:

• Mi-am dat seama că etica are o caracteristică excepțională. Etica niciodată nu este carismatică, etica nu are șarm, etica nu vinde, etica nu este spectaculoasă în niciun fel și totuși ea este practicată în continuu de mulți; de oameni care nu știu că o practică, chiar dacă sunt extrem de atașați de reguli și de felul în care se face o meserie.

• Etica e privită mai degrabă ca un lux, aproape ca o compulsie pentru a plăcea celorlalți. Psihologii consideră că cei care au – știți expresia celebră – „centrul de acceptare” în afara lor și care se vor iubiți, apreciați de ceilalți, au o propensiune în același timp pentru etică. Încearcă să respecte regulile, să le arate celorlalți că le respectă. Etica, într-un fel, cumpără aprecierea celorlalți sau dorește să facă asta.

• [Etica] profesională funcționează. Vorbind în termeni poate puțin prea corporatiști, etica ne ajută să creăm produse mai bune, servicii prietenoase și branduri care să meargă către mintea și, mai ales în zilele noastre, către sufletul publicului nostru. Etica nu este de fapt ceva vag, înseamnă a internaliza și a respecta normele pe care nu le inventezi tu, ci care vin dintr-o experiență umană profundă a ghildelor din această lume.

• În toți acești ani am fost întrebați: „Ce faceți voi la Gazeta Sporturilor de reușiți, într-un fel sau altul, să fiți măcar puțin mai sus de nivelul pieței?” Fie că e vorba de piața de publicitate, fie că e vorba de cititori, fie că e vorba de afacere sau de imaginea digitală sau de print a ziarului la care lucrez, a companiei pentru care lucrez. (…) Nu suntem în niciun caz mai inteligenți, nu suntem mai talentați, nu suntem nici măcar de fiecare dată mai muncitori decât alții, suntem doar mai organizați și mai atașați unor reguli, pe care nu le-am inventat noi, ci le-am luat de-afară în principal și încercăm să le respectăm în fiecare zi. Nu vom reuși și nu reușim în fiecare zi și despre asta e această întrebare: despre cum arată erorile prin intermediul eticii.

_P4A6612

Cazul incendiului din Colectiv:

• Cazul Colectiv m-a învățat un alt lucru pe care îl știam: tu scrii pentru public nu ca să te simți bine, nu ca să te iubească oamenii despre care scrii, nu ca să te admire și să spună „vai, ce jurnalist bun care scrie ce vreau eu”.

• Au fost niște reacții foarte dure la adresa noastră zilele acelea. Noi ne-am dat seama că de fapt nu facem prea multe, facem prea puține. Dar n-am știut asta atunci, am știut asta cam peste o săptămână. Pentru că vreme de o săptămână am rămas cu toții – și noi, și voi, și familiile răniților – prinși în paradigma pe care ne-o furnizaseră autoritățile încă din acea noapte. Că statul român, prin toate autoritățile sale, prin cei mai numeroși reprezentanți ai săi – pompierii, medicii, asistentele -, au făcut tot ce era de făcut pentru a-i salva pe cei care erau în stare critică.

• La început am reflectat cazul Colectiv exact ca toată lumea. Am început să relatăm despre autorități foarte lent. Am încercat să explicăm și public de ce facem asta și a fost foarte greu. Replica generală era: „Lăsați-i pe oamenii ăia să-și facă datoria. Nu veniți voi cu tot felul de scorneli și căutări pe ușile închise, că nu e nimic de căutat aici. Nu e acum momentul să vorbiți despre lucrurile astea delicate”. Și am crezut acest lucru și noi, și restul presei. Chiar dacă am fost ceva mai incisivi decât alții, am trădat etica în acele zile. Pentru că etica spune un lucru extrem de simplu: „Când media se poartă bine cu autoritățile, autoritățile se poartă crud cu oamenii”.

• Filmul Spotlight e un film foarte bine făcut, un film total antieroic despre presă, antipatetic, excelent făcut, cu o doză de sumbru foarte bine gândită. Pentru mine, Spotlight este Colectiv, pentru că jurnaliștii de acolo s-au luptat împotriva propriilor prejudecăți de a plăcea publicului lor, pentru că lucrau împotriva abuzurilor pe care le comiteau preoții și înalții prelați într-un Boston care era profund religios; înalții prelați și simplii preoți erau zei pentru oamenii de acolo. La fel s-a întâmplat în cazul Colectiv nu doar cu noi, ci și cu oamenii în general, în cazul medicilor. Ceea ce reprezentau oamenii din Boston pentru publicul de acolo reprezentau și reprezintă în continuare medicii, cu misiunea lor nobilă și cu adevărul care salvează viața zi de zi în România. Adică ceva neatacabil, ceva despre care nu poți să vorbești fără să te expui în mod îngrozitor.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

• Și noi am greșit încălcând etica profesiei o perioadă de timp, până când ne-am dezmeticit. Nu trebuie să plăcem nimănui, nu candidăm nicăieri, nu ni se „plebiscitează” ceea ce scriem. E treaba oamenilor s-o ia cum vor, dar noi trebuie să ne facem datoria cum e ea scrisă în standardele și normele acestei profesii. Abia când am ajuns să fim atacați din toate părțile, am răsuflat în sfârșit ușurați. Am spus: „Ok, acum suntem în poziția bună, acum suntem cum ar fi trebuit să fim din primele zile ale acestui caz”.

Citiți articolul integral în revista DoR.

Etica erorilor. Ce a învățat Cătălin Tolontan din propriile investigații was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: