Este foarte bine ca studenții să fie informați cu privire la specificul fiecărei profesii, cu privire la provocările fiecărei profesii

24 iun. 2016
Vizualizari: 1933
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună cu dl profesor Dan Constantin Mâță, reprezentant în cadrul prezidiului din această zi atât a Facultății de Drept, cât și ca avocat. Domnule profesor, cum se prezintă concluziile după această conferință foarte interesantă, organizată de ELSA și Facultate – Admiterea la INM și admiterea în barou?

Dan Constantin Mâță: Bună ziua. Din punctul meu de vedere, sigur, concluziile sunt îmbucurătoare. Studenții care au venit astăzi, nu toți în anii terminali – trebuie să spunem acest lucru – au găsit de la practicieni, mă refer la ceilalți colegi din prezidiu, atât de la decanul baroului Iași, cât și de la alți avocați consilieri în cadrul Consiliului Baroului Iași, multe aspecte interesante, legate de intrarea în avocatură, de dificultățile tânărului avocat și de perspectivele acestei profesii în viitor.

Nicolae Cîrstea: Sunteți în fața studenților nu numai cu aceste ocazii, dar mai ales în activitatea de zi cu zi ca profesor. Cât de bine sunt pregătiți în acest moment studenții de la „Al.I. Cuza” din Iași pentru admiterea în profesiile juridice?

Dan Constantin Mâță: Eu cred că sunt cel mai bine pregătiți – și încerc să fiu cât se poate de serios când spun acest lucru. Sunt foarte bine pregătiți, marea lor majoritate au o pregătire în ceea ce privește disciplinele fundamentale necesare pentru admiterea în profesii la nivel de top. Lucrul acesta se vede și în statisticile, atât la nivelul INM, cât și la nivelul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, pentru că foarte mulți dintre cei care trec de aceste examene atât de dificile provin de la Iași. Și ne face, sigur, bucurie, faptul că rezultatele acestea reflectă și o parte din efortul nostru ca profesori de peste ani.

Nicolae Cîrstea: Cele două examene – de admitere la INM și admitere în avocatură –, ca rigurozitate și seriozitate a examenelor s-au uniformizat, aproape, în ultimii ani. Este aproape la fel de dificil să devii sau să intri în profesia de avocat, cum este să intri la Institutul Național al Magistraturii. Care ar fi performanțele pe care trebuie să le atingă un student pentru a face față acestor examene?

Dan Constantin Mâță: Este o pregătire care trebuie să înceapă chiar din primii ani de facultate. Și lucrul ăsta îl spun atât eu, cât și ceilalți colegi ai mei la cursuri, la seminarii. Este foarte bine ca studenții să fie informați cu privire la specificul fiecărei profesii, cu privire la provocările fiecărei profesii – mă refer atât la cea de magistrat, cât și la cea de avocat –, să-și facă un traseu profesional și, pe cât posibil, să-l urmeze. Asta înseamnă că chiar din primii ani de facultate trebuie să se dedice în mod cât se poate de serios studiului, să urmărească toate modificările referitoare la intrarea în aceste profesii – modificări normative –, să fie la punct cu tot ceea ce se cheamă a fi schimbare de cadru normativ, astfel încât încercările lor să fie urmate de reușită cât se poate repede, nu după foarte multe încercări.

Nicolae Cîrstea: Apropo de aceasta, tocmai în aceste zile există o modificare substanțială a Codului de procedură penală – peste 130 de modificări. Cât de mult afectează activitatea didactică aceste foarte dese modificări legislative?

Dan Constantin Mâță: Foarte mult. Nu doar activitatea didactică; activitatea fiecărui jurist. Nu e un lucru comod să ai toată această avalanșă de acte normative peste tine, modificări, corelări și toate chestiunile de genul acesta. Dar e, cumva, de ce să nu o spunem, e în fișa postului oricărui jurist. Acela de a face față tuturor acestor încercări legate de puternicele fluctuații din sfera normativă.

Nicolae Cîrstea: Domnule profesor, vă mulțumesc. Sper să vă vedem și altă dată alături de ELSA România, filiala Iași, la manifestări similare.

Dan Constantin Mâță: Și eu vă mulțumesc.

Este foarte bine ca studenții să fie informați cu privire la specificul fiecărei profesii, cu privire la provocările fiecărei profesii was last modified: iunie 28th, 2016 by Dan Constantin Mâță

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice