EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 80 – Conf. univ. dr. Mirela Gorunescu și prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca: Provocări ale Dreptului penal al afacerilor

13 iun. 2018
Vizualizari: 2170
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

[…]

Nicolae Cîrstea: Trebuie să spunem spectatorilor noștri că motivul întâlnirii noastre de astăzi îl reprezintă apariția Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor, care va fi lansată mâine în cadrul unei conferințe în această materie. Domnule profesor Hotca, cum am ajuns aici, la această revistă? De ce era nevoie de o revistă de drept penal al afacerilor? Sunteți directorul acestei publicații.

Mihai Adrian Hotca: Ca în spatele oricărei activități umane, și în spatele acesteia se află o poveste. Poate, cei care ne privesc ar fi interesați în legătură cu modul în care a apărut această idee. Eram cu dumneavoastră la Oradea și la un moment dat m-ați întrebat: „Ce ziceți dacă Universul Juridic ar edita o revistă de Drept Penal al afacerilor?”. Și atunci eu am zis: „Sunt total de acord. Care e proiectul? Arătați-mi!”.

Nicolae Cîrstea: De asemenea, dumneavoastră mi-ați replicat că vă gândeați, de o bună perioadă de timp, la un asemenea proiect și iată cum două idei paralele s-au reunit la începutul acestui an.

Mihai Adrian Hotca: La un moment dat, cu vreo 15 ani în urmă, împreună cu alți colegi interesați de domeniul acesta – dar domeniul mai larg, dreptul afacerilor în general – am constituit o societate: Asociația Practicienilor din Domeniul Afacerilor. Și eu eram vicepreședinte. Fiind penalist de profesie, m-am gândit să facem ceva în domeniul Dreptului Penal al Afacerilor. Și am propus colegilor de atunci să edităm o revistă. Dar, pentru că așa a fost contextul, n-am reușit să o ducem la bun sfârșit. Și practic dumneavoastră mi-ați retrezit interesul care era latent, stătea de câțiva ani buni în așteptare.

Nicolae Cîrstea: Doamna profesor Mirela Gorunescu, sunteți alături de noi în colegiul de redacție, dar, pe de altă parte, sprijiniți destul de puternic și Revista Dreptul. Cum sunt lucrurile, care ar fi diferențele între aceste două abordări? De ce ar avea succes o revistă atât de nișată, de drept penal al afacerilor?

Mirela Gorunescu: Da, e o întrebare foarte interesantă și probabil că multă lume și-o adresează. Eu am să răspund tot cu un fel de aducere aminte, să spunem așa, în legătură cu acest domeniu. Se întâmplă să fiu unul dintre coautorii unei lucrări care se numește „Dreptul penal al afacerilor”, care a apărut, cel puțin ediția la care eu am participat, încă din 2007, prima ediție fiind din 2003 chiar. Și chiar de la apariția acestei lucrări s-a pus problema dacă această nișare, să spunem, această specializare atât de puternică în domeniul dreptului penal, este binevenită sau nu au fost argumente și pro, și contra, s-a spus că nu există mai multe drepturi penale – nici al afacerilor, nici al mediului, nici al știu eu cărui alt domeniu specializat –, însă în opinia mea, și chiar și a coautorilor de la acea vreme ai acelei lucrări, am considerat că această specializare strictă permite aprofundarea, într-o mai mare măsură, și într-o măsură mai eficientă, chiar, a problematicii pe care un astfel de domeniu, atât de generos, o ocazionează. Nu există incompatibilitate între Revista Dreptul Penal al Afacerilor și Revista Dreptul, care are, și ea, secțiunea de drept penal și de care, într-adevăr, în mod special mă ocup, bineînțeles, cu ajutorul și cu supravegherea domnului profesor Predescu. Cred că, pentru această revistă s-ar califica poate mai mult studiile care se ocupă strict de chestiuni care ar interesa din perspectivă practică pe cel care ar citi un astfel de înscris nou apărut, să spunem așa.

Nicolae Cîrstea: Sper că veți influența, ca membru al colegiului de redacție, această politică editorială, în sensul arătat.

Mirela Gorunescu: Se poate discuta în colegiul de redacție și se poate lua o decizie în acest sens, fără doar și poate. Cred că ar fi interesant pentru cei cărora se adresează această revistă ca între cititorii ei să fie cooptați și cointeresați și cei care nu sunt neapărat juriști, nu sunt neapărat specialiști în domeniul dreptului, dar care sunt specialiști în afaceri, pur și simplu.

Nicolae Cîrstea: O să vă dau și perspectiva editorului cu privire la acest proiect. Este adevărat că foarte mulți colegi mă întreabă de ce avem atâtea proiecte și de ce, într-o perioadă în care revistele nu neapărat mai fac o vânzare atât de mare, Universul Juridic își propune să revitalizeze puțin această zonă. Eu cred că nișarea face mai ușor identificabilă asocierea unor autori în domeniu. În momentul în care ai o revistă foarte largă – cum sunt câteva reviste la noi pe piață –, identificarea ta ca autor, ca specialist în domeniu, cu acea revistă, este un pic mai grea. În momentul în care revistele sunt specializate, cu siguranță putem identifica acea comunitate de autori care să se identifice cu proiectul respectiv. Practic, noi ne dorim la editură să fim alături de aceste comunități, fie că vorbim despre dreptul penal al afacerilor, de procedură civilă, executare silită și alte proiecte pe care le avem în derulare. Autorii se regăsesc mai ușor, cel puțin în București, inclusiv în avocatură există această specializare, la cabinetele chiar și mai mici, nu neapărat foarte mari, astfel încât această comunitate alăturându-se editurii, unei idei, unui proiect, cred că poate să producă mai mult decât ar putea-o face într-un proiect generalist.

[…]

Nicolae Cîrstea: De regulă managerii sunt foarte ocupați, nu au timp, sunt foarte implicați în activitate, fac micro-management ș.a.m.d. Din ce am observat în activitatea mea, unii chiar ignoră cu desăvârșire aceste direcții în care se poate îndrepta o acțiune, un contract, aceste urmări penale. Vă folosiți, în această etapă, de prevenție, de conștientizare, și de alte departamente – departamentul juridic al firmei, alte departamente care sunt implicate – pentru a reuși să determinați această prevenție pentru firmele, pentru managerii, pentru administratorii cu care lucrați?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Mihai Adrian Hotca: Majoritatea oamenilor de afaceri care au fost implicați, într-o formă sau alta, în afaceri penale – că vorbim de evaziune, spălare de bani, delapidări sau alte infracțiuni din domeniul afacerilor –, dacă ar fi fost trași de mânecă la momentul potrivit, nu cred că ar fi ajuns în situația respectivă. N-a fot cine să le spună. S-au maturizat foarte mulți dintre ei, pentru că unii au avut noroc, să spunem, în sensul că, deși au fost implicați în afaceri de natură penală sau gri, să le spunem, în tăvălugul acesta al evenimentelor judiciare, n-au fost prinși și au avut un pic de noroc…

Nicolae Cîrstea: S-au s-a prescris.

Mihai Adrian Hotca: Da. Sau, evident, intervin alte instituții juridice. Cei care au fost implicați și le-a trecut „glonțul” pe lângă ureche, au învățat foarte mult și nu mai sunt, sigur, dispuși să riște. Și, în orice caz, cred că asistăm – în puține cuvinte spus – la o maturizare a întreprinzătorului român; și nu numai, sigur, că sunt și alții. Dar vorbiți de întreprinzătorul român. Căci cei care au venit de afară, de regulă au venit sub forma unor multinaționale și e mai greu să identifici omul din spatele afacerii, pentru că multinaționalele sunt mai degrabă juridice decât fizice, să spunem, așa se văd ele de către noi. Vorbesc despre oamenii de afaceri care au reușit să dezvolte business-uri la un nivel mai mic sau chiar spre mediu. Sunt mulți în România și de aceștia trebuie să avem grijă. Pentru că ei, cei în cauză, sunt aducătorii de venituri la buget, sunt cei care asigură locuri de muncă, cei care, până la urmă, asigură creștereaw economică, sau nu, a României. Este foarte adevărat, sunt câteva multinaționale care contribuie la bugetul general consolidat cu sume importante, dar, totuși, cei mai flexibili în momente de criză, în momente mai dificile ale economiei sunt întreprinzătorii mici și mijlocii. Ei au salvat economia mondială, în opinia mea, în bună măsură – și statele, dar și întreprinzătorii mici și mijlocii –, de un crah și mai mare. Pentru că s-au adaptat, sunt mult mai flexibili, au această particularitate, de a putea să schimbe din mers lucrurile. Multinaționalele sunt niște elefanți care se mișcă greu și atunci când se mișcă, nu întotdeauna se mișcă într-o direcție bună, ca lucrurile să progreseze.

Cam asta este, să spunem așa, în opinia mea, situația întreprinzătorului prin raportare la problemele de natură penală. Au învățat, mulți dintre ei, și acum sunt mai prudenți. Cred că acceptă mai ușor să fie trași de mânecă și țin seama dacă cineva din domeniul de specialitate îi avertizează – nu –, probabil cei mai mulți vor spune că merg pe mâna specialistului.

[…]

Nicolae Cîrstea: Pe ce se bazează succesul unui avocat în domeniul dreptului penal al afacerilor? Ce stă la baza reușirii scoaterii de sub urmărire penală, salvării, libertății, practic, a averii, a unor sume importante…?

Mirela Gorunescu: Din punctul meu de vedere, dacă îmi permiteți, în primul rând o bună pregătire a lui – profesională și teoretică –, experiența practică ajută, și ea, foarte mult, și abilitatea de a reuși să se facă auzit de către partenerul de activitate judiciară pe care-l are în față – procurorul, judecătorul – și de a-l convinge, pe baza unor argumente teoretice, dar și faptice, că lucrurile stau într-o manieră care să fie în avantajul clientului pe care-l asiști, reprezinți, în situația respectivă. Aceasta e opinia mea.

Mihai Adrian Hotca: Într-adevăr, așa cum spunea colega mea, pregătirea profesională este principala armă a avocatului. Dar nu numai a avocatului – și a judecătorului, a procurorului, a polițistului –, a tuturor celor implicați în fenomenul judiciar, să spunem așa. Pe locul al doilea eu aș pune buna credință a avocatului și posibilitatea de a se detașa puțin de subiectivismul specific. Pentru că avocatul, chiar din termenul care denumește această activitate, înseamnă cel chemat în ajutor. Or, la prima vedere, mulți dintre avocați consideră că dacă empatizează foarte mult îl și ajută. Unii dintre colegii noștri ajung să plângă alături de client. Când clientul are un șoc, intră într-un șoc similar. Am văzut avocați plângând alături de client. Este prea mult. Nu că nu e un sentiment normal, firesc; dar avocatul, pentru a-i veni în ajutor, trebuie să se înfrâneze de la această empatie. Să empatizeze, dar să limiteze empatia, compasiunea, până la momentul în care…

Nicolae Cîrstea: Și să fie obiectiv.

Mihai Adrian Hotca: Sigur că da. Să vadă obiectiv, pentru că atunci facem același păcat pe care-l face și procurorul în momentul în care vede numai probele în defavoarea celui…

Mirela Gorunescu: Și-și apără cu orice preț construcția pe care a făcut-o…

Mihai Adrian Hotca: Exact. Aici este și prudență, plecând de la ideea că, cât timp nu s-a întâmplat ceva, în viitor poate să se întâmple și în sens favorabil, și nefavorabil. Adică un echilibru în ceea ce privește anticiparea evoluției, dar stabilind o strategie până la final. Care, dacă se poate, e bine să fie respectată, dacă nu apar elemente imprevizibile. Deci, cu alte cuvinte, strategia trebuie să fie stabilită demult, încă din faza incipientă, și nu să fie schimbată de la o zi la alta sau de la o etapă la alta. Că atunci sigur nu iese bine, chiar dacă, poate, pe fond era o situație discutabilă și șansele erau mari ca omul respectiv să n-ajungă să fie condamnat.

Mirela Gorunescu: Cred că e foarte important ca și procurorul – magistratul, generic să-i spunem –, și avocatul, să reușească să rămână profesioniști. E vorba despre doi profesioniști care se întâlnesc pentru a rezolva o chestiune de serviciu, până la urmă; nu sunt chestiuni personale care sunt implicate acolo și cred că aici ar trebui să fie într-adevăr echilibrul care să permită să rămâi și obiectiv oarecum.

Mihai Adrian Hotca: Avocatul trebuie să poată spune, la un moment dat, când constată că nu există o chimie între el și client: Nu intru în cauza dumneavoastră – să-i spună clientului, punând mai presus de orice interesul clientului, chiar cu care nu se înțelege. În relația avocat – organe judiciare – client, în această trilaterală, avocatul trebuie să se vadă pe locul doi. Pe primul loc este clientul și interesele lui. Și când constată că nu mai poate fi eficient, să facă un pas în spate și să îi spună clientului: „Nu pot să te apăr pentru că: …”. Și să-i explice de ce.

Nicolae Cîrstea: Suntem la finalul emisiunii. Aș încheia cu o întrebare pentru dumneavoastră: Ce mai este „la modă” în instanță, din punct de vedere al dreptului penal al afacerilor? Sunt perioade în care sunt anumite infracțiuni, care țin de un specific, de faptul că anumite autorități se concentrează mai mult într-o anumită zonă? Ce mai este acum la modă în instanțe, din punctul de vedere al dreptului penal al afacerii și cum se adaptează legislația sau care sunt provocările legislative pe care le întâmpinați?

Mihai Adrian Hotca: Cred că perla coroanei încă este evaziunea fiscală.

Mirela Gorunescu: Și ca să rămânem în domeniul „modei”, un must have, pe lângă evaziunea fiscală vine și spălarea de bani.

Mihai Adrian Hotca: Spălarea banilor. Și toate celelalte, după aceea.

Nicolae Cîrstea: Practic, acestea sunt subtemele conferinței noastre de mâine: evaziunea fiscală și spălarea banilor.

[…]


Miercuri, 13 iunie 2018, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorul emisiunii, domnul Nicolae Cîrstea a adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, doi invitați speciali: doamna conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, avocat în Baroul București și domnul prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, avocat și consilier în Baroul București.

Tema emisiunii a fost: „Provocări ale Dreptului penal al afacerilor”.

Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 80 – Conf. univ. dr. Mirela Gorunescu și prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca: Provocări ale Dreptului penal al afacerilor was last modified: iunie 15th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: