EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 77 – Vladiana Constantin și Filip Tisu: Conducerea ELSA România – mandatul 2018-2019

23 mai 2018
Vizualizari: 2024
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

[…]

Cornel Dărvășan: Filialele ELSA România, care sunt cele mai importante aspecte?

Nicolae Cîrstea: S-au ales conducerile și la nivelul filialelor, sau urmează?…

Vladiana Constantin: În majoritatea s-au ales, dar mai urmează. Acum este o perioadă în care se fac alegerile.

Nicolae Cîrstea: Până la 1 iunie, sau e posibil…?

Vladiana Constantin: Cam așa, da.

Filip Tisu: Până la 1 august, toate vor fi alese, acum filialele noastre au autonomie, și administrativă, și financiară, și aleg singure când să-și organizeze alegerile. În momentul de față, într-o mare parte sunt alese persoanele din conducere. Noi avem șase grupuri locale în zona Ardealului, ca să spunem așa – Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș –, trei în zona de sud a țării – Craiova, București și Constanța – și trei în zona Moldovei.

Nicolae Cîrstea: Așteptările voastre cele mai mari pentru mandatul viitor, de colaborare și interacțiune, cu care sunt? Cu toate sperați să aveți aceeași colaborare? Știu că unele sunt mai „tinere”, sunt grupuri mai noi… Galați, Suceava… Alții sunt „veterani”, să zic…

Vladiana Constantin: Da, așa este. Eu, una, îmi doresc să inovez și să aduc cât mai mult, și din acele grupuri locale, care sunt poate la început, chiar mi-aș dori să evolueze și să fie în rând cu celelalte și chiar și celelalte să-și mențină această calitate de a face proiecte cât mai mari și de a ieși în evidență. Chiar mi-aș dori ca toate grupurile locale să iasă în evidență și să fie la fel de bune.

Nicolae Cîrstea: Am avut o experiență foarte interesantă – acum trei săptămâni, cred, am fost la Suceava și nu știu dacă nefiind, să zic, în interiorul mandatului… Noi avem de câțiva ani un proiect pe care-l facem cu ELSA, Maratonul Facultăților de Drept – am fost încântat de discuțiile pe care le-am avut la Suceava cu colegii voștri. În fine, era acel CNC de la Constanța în același timp, cred că acum trei săptămâni sau aproape o lună au fost… Dar extraordinar de dezinvolți, cu personalitate, cu amprentă foarte proprie la tot ce au spus colegii voștri. Eu am fost plăcut surprins de discuțiile de acolo, precum și de toată interacțiunea cu colegii de la Suceava. Deși te-ai aștepta ca, fiind un grup tânăr, lucrurile să nu stea chiar foarte bine, uite că se dovedește contrariul. Cred că și ceea ce se întâmplă în interiorul facultății, al universității, modul lor de lucru, toate acestea contribuie la niște rezultate pozitive, pe care eu, personal, le-am constatat.

👍Vezi interviul cu Marcela Bejinariu, Vicepreședinte Seminare și Conferințe ELSA Filiala Suceava: ELSA este ca o familie foarte apropiată

Vladiana Constantin: Chiar la acea întrunire pe care dumneavoastră ați precizat-o, și eu am fost surprinsă să văd că lumea este motivată; lumea chiar își dorește. Și eu cred că cu puțin sprijin, colaborare, grupurile locale chiar vor prospera. Pentru că motivație la nivel de grup local există; și cred că trebuie lucrat puțin pe această parte. Dar există motivație și cred că au potențial foarte mare, fiecare dintre ele, să facă lucruri cât mai bune.

Filip Tisu: Să știți că de obicei grupurile locale noi, care sunt mult mai motivate să se dezvolte, sunt cele care fac cele mai multe surprize. Și chiar ne bucurăm. Noi sperăm să continuăm dezvoltarea lucrărilor locale actuale și, totodată, vrem să ne extindem și în alte centre universitare, pentru a dezvolta organizația noastră națională. Chiar există potențial, mai sunt multe lucruri.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

[…]

Cornel Dărvășan: Deci în ELSA se pot înscrie și studenții de la universitățile private, aceasta a fost ultima idee… Se înscriu studenții?

Filip Tisu: Să știți că da. Cel puțin în grupurile locale sau București, fiind destul de dezvoltat mediul universitar privat, se înscriu. În celelalte centre din țară mai puțin, să spunem, dar din București avem foarte mulți studenți de la Universitatea „Nicolae Titulescu”, de la…

Cornel Dărvășan: Care este contribuția studentului din punct de vedere financiar, ca să fie în ELSA?

Filip Tisu: În primul rând, în cadrul ELSA noi avem taxă de…

Vladiana Constantin: 5 lei pe lună.

Filip Tisu: Nu-i spunem taxă; îi spunem cotizație de membru. Noi credem că, pentru a fi responsabili și a participa la evenimentele noastre și la tot ce face ELSA, cotizația aceasta este, cum spunea și Monica, una dintre acele condiții pentru obținerea dreptului de vot ș.a.m.d. În afară de aceasta, pentru a participa la anumite evenimente, se impun taxe, dacă se ajunge la nivel național sau internațional, taxele sunt mai mari, cel mai mult din cauza transportului. Transportul este cea mai mare problemă a noastră în momentul de față. Dar nu credem că este dificil. Pe lângă asta, atât ELSA România, cât și ELSA Internațional, au niște fonduri de dezvoltare, prin care se oferă burse studenților, pentru a participa la evenimentele noastre, inclusiv internaționale.

Nicolae Cîrstea: Funcționează activitatea de voluntariat? Cum e ea privită atunci când mergeți la un interviu? În curând bănuiesc că veți dori să accesați intership-uri. Contează, în analiza CV-ului vostru? Este o chestiune care depinde de angajator, de cel cu care stați de vorbă? Mie, unul, mi se pare că în România, din păcate, activitatea de voluntariat nu e prețuită la nivelul la care ar merita sau la nivelul la care este apreciată în străinătate.

Filip Tisu: Da, să știți că, din păcate, față de nivelul din țările Europei de vest, în România voluntariatul nu este atât de dezvoltat în momentul de față, însă tinerii din România au reușit, pe partea aceasta în ultimii ani de zile, cel puțin, prin organizațiile studențești și organizațiile de elevi ș.a.m.d. să ajungă foarte departe. În cadrul ELSA voluntariatul funcționează foarte bine, contează și la angajare, și avem multe alte beneficii pe partea aceasta, dar aici cred că este foarte important să vorbim despre partenerii noștri și pe această cale mulțumim foarte mult și Universului Juridic, care este un partener foarte important pentru ELSA România, deoarece și de aici pornește dezvoltarea voluntariatului. În momentul în care persoanele private din România sunt decise să investească în voluntariat și în organizații de tineri, zona aceasta se dezvoltă. Spre exemplu, am observat: cei din străinătate beneficiază de burse – de exemplu colegii noștri din Cehia beneficiază de burse din partea facultăților, pentru a participa la evenimente internaționale, ceea ce ar fi frumos să ajungă și la noi, în timp, să suporte chiar instituțiile asemenea costuri.

Nicolae Cîrstea: Noi ne-am asumat, în această colaborare cu ELSA, în special această zonă de vizibilitate. Am încercat să stăm de vorbă cu cât mai mulți dintre colegii voștri din filialele locale, pentru a transmite mesajul lor și, la nivel național, am susținut transmisia live a unora dintre conferințele pe care le organizați la facultate și suntem dispuși să o facem și pe viitor, astfel încât să contribuim la vizibilitatea proiectelor voastre și a lucrurilor pe care doriți să le realizați în legătură cu proiectul respectiv. Dar, pentru că tot ați adus vorba de parteneri, cum reușiți să vă finanțați proiectele pe care le desfășurați?

Filip Tisu: Prin activitatea de fundraising… Acum, la nivel național, ELSA România nu desfășoară atât de multe proiecte pentru a fi nevoie de o finanțare extraordinară, precum au nevoie grupurile locale. În ELSA București, spre exemplu, activitatea de fundraising a fost unul dintre principalele puncte în acest an, pentru că sunt foarte, foarte multe proiecte, cum spunea și Vladiana, dar cred că ea poate să vă spună cel mai bine de ce proiectele noastre conving partenerii să ne susțină financiar, pentru că Vladiana va organiza proiecte în anul următor.

Vladiana Constantin: Proiectele noastre… Noi încercăm să-i atragem pentru o efectivă colaborare. Pentru că și anumiți parteneri pot avea niște avantaje, și noi. Pentru că îi aducem în calitate de speakeri, iar studenții efectiv beneficiază de acest lucru, pentru că așa cunosc care sunt casele de avocatură, care este mediul juridic, cam cum să relaționeze văzându-i într-o conferință sau în cadrul altei prelegeri. Și este important să ajungi la contactul acesta direct; este un beneficiu dublu, atât pentru noi organizatorii,  cât și pentru casele de avocatură, pentru că își cunosc studenții.

Prin proiectele pe care noi le realizăm încercăm să atragem cât mai mulți parteneri. Este, cumva, un beneficiu pentru toată lumea. Și, să atragem prin aspectele acestea, de promovare prin evenimente…

[…]

Nicolae Cîrstea: Spunea Filip mai devreme că aceste cheltuieli de transport sunt cele care vă dau cele mai mari bătăi de cap în structurarea unui buget. Poți să definești mai mult? Adică a merge la o altă filială, un alt grup de studenți, apasă bugetul cel mai mult? Dacă poți să detaliezi puțin.

Filip Tisu: În momentul de față s-a mai schimbat situația, pentru că, față de ceea ce spunea Monica, între timp a intrat gratuitatea de transport pentru studenți și este ușor, din punctul acesta de vedere, la nivel național. Însă unele proiecte necesită transport de materiale logistice, ceea ce presupune a veni cu o mașină. Și problema cea mai mare se pune la evenimentele internaționale. Pentru că acolo este mult mai greu. Dacă, spre exemplu, evenimentul nici măcar nu este într-o țară a Uniunii Europene, nu avem nici măcar transportul feroviar. Trebuie să mergem cu mașinile sau cu avionul și se complică lucrurile. Dar aș spune că cel mai important cost este cel pentru materialele de marketing și de obicei partenerii se întreabă: „Voi ce faceți cu banii? Că voi trebuie să faceți voluntariat, nu trebuie să fiți plătiți, sălile le primiți de la facultate…”. Dar de obicei oferim participanților mape, badge-uri, stickere ș.a.m.d. – și cred că de acolo provin majoritatea cheltuielilor.

Nicolae Cîrstea: Poate, în măsura în care există disponibilitate și din partea voastră, ne așezăm la masă și putem să contribuim și noi, nu numai cu partea de comunicare, transmisii și interviuri, și cu această zonă de tipărituri, să le zicem, printuri de care voi aveți nevoie.

Filip Tisu: Sigur, pentru ELSA România aici e mai greu, în grupurile locale, pentru ELSA România, din nou, datorită parteneriatului cu Universul Juridic – și este un lucru extraordinar pentru noi – reușim să decontăm toate aceste costuri. Și la fiecare eveniment, Universul Juridic ne-a susținut pentru aceste cheltuieli. Dar pentru grupuri locale uneori este dificil. Fiind și Școala de vară, cu 60 de participanți internaționali, se așteaptă să primească foarte, foarte multe…

Nicolae Cîrstea: Discutăm. Eu zic că un început, un prim pas care a fost făcut la ELSA România, poate fi derulat inclusiv pe plan local sau prind aceste proiecte speciale, în care până la urmă e vorba și de reprezentarea noastră ca țară, ca grup din România, în fața unor studenți care vin cu experiență, iată, internațională, din afară.

Cum merg procesele de recrutare la voi? Practic avem o nouă conducere, recrutările când încep? În luna octombrie, după ce încep cursurile?

Vladiana Constantin: Da, după prima săptămână noi începem recrutările, prima fază prin chestionar, apoi interviul și apoi perioada de mentorat. Fiecare va trece prin aceste trei etape și la sfârșit se va decide dacă acea persoană este material ELSA. Noi încercăm să le arătăm cum suntem noi, cum ne desfășurăm activitatea și realizăm la început de an niște evenimente prin care să fim deschiși față de ei și să le arătăm, cumva, dacă ei se identifică cu noi. Mie mi se pare că momentan stăm bine și mi-aș dori să stăm și mai bine, pentru că lumea dacă ar vedea exact ce este ELSA și ce implică și cum te dezvoltă, mult mai mulți ar fi atrași. Pentru că mulți refuză această idee, nu vor să facă voluntariat și nu știu ce implică, și atunci refuză ideea din start. Dar cred că dacă ar trece dincolo de această barieră și ar observa ce înseamnă ELSA, cred că mult mai mulți ar fi atrași…

Filip Tisu: Totodată, diferă de la un centru universitar la alt centru universitar. Nevoile sunt altele, cerințele sunt altele și, spre exemplu, în București perioada de recrutare se desfășoară în cele trei etape – chestionar, interviu, după care perioada de mentorat în care îi testăm cum s-ar descurca, li se dă un proiect fictiv de organizat –, însă în alte centre universitare se întâmplă altfel, și aici este frumusețea, că de fiecare dată încercăm să dezbatem cu ce soluții vin fiecare dintre colegii noștri și să găsim niște soluții comune, care poate ni s-ar potrivi și nouă ș.a.m.d. De fapt, aceasta căutăm – creativitate, imaginație, să aibă membrii noștri.

[…]


Marți, 22 mai 2018, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii, domnii Nicolae Cîrstea și Cornel Dărvășan, au adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, doi invitați speciali: Vladiana Constantin, viitorul vicepreședinte Seminare și Conferințe 2018-2019 și Filip Tisu, viitorul președinte ELSA România.

Tema emisiunii a fost: „Conducerea ELSA România – mandatul 2018-2019”.

Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 77 – Vladiana Constantin și Filip Tisu: Conducerea ELSA România – mandatul 2018-2019 was last modified: mai 25th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: