EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 46 Proiecte și perspective ale Casei de Asigurări a Avocaților din România

26 mai 2017
Vizualizari: 1490
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Florin Petroșel: Este bine de precizat de la început că actualul consiliu de administrație al Casei a avut o filosofie de lucru cu niște proiecte multianuale. De aceea, sigur că putem să vorbim – și vă spun că am avut o fază de realizare a primelor proiecte. Căci, știți, noi ne aflăm în prezentul mandat începând cu luna iulie 2015. Deci, practic avem doi ani de mandat; suntem la jumătatea mandatului. Primele proiecte, pentru că în 2015, când noi am fost aleși, proiectele erau deja stabilite de vechiul consiliu.

Nicolae Cîrstea: A trebuit să continuați.

Florin Petroșel: Am continuat, dar nu erau foarte multe proiecte, să o spunem pe cea dreaptă. Am schimbat această filosofie și am început foarte puternic, cu proiecte pe parte de IT, atât în ceea ce privește hardware-ul, cât și în ce privește software-ul.

Nicolae Cîrstea: Trebuie să spunem că dumneavoastră veniți cu un background pentru Casa de Asigurări a Avocaților din România, pornind de la Casa de Asigurări a Avocaților din București, care a avut o serie de proiect foarte bine primite, informatizarea, în special, pe care înțelegem că ați vrut să le duceți și la Casa centrală.

Florin Petroșel: Așa este. Proiectele realizate la București – unde mai am puțin și termin al treilea mandat. Ca an l-am terminat. Sunt în momentul de față într-un interimat, pentru că nu am putut să ținem adunarea generală electivă a filialei București. O să discutăm și despre problema aceasta. Altfel trebuie să știți că în cei peste 12 ani pe care eu îi am ca experiență în activitatea de președinte a unui filiale mari, cum este filiala București, care însumează cam 45% din toți avocații din România, pentru mine a reprezentat o bază de pornire deosebită. Și, sigur, proiectele realizate în acești 12 ani acolo, îmi place să cred și să spun că filiala București este, probabil, cea mai informatizată filială din sistemul CAA. Mai departe am încercat ca experiențele bune de acolo să le ducem și la nivel național și să le putem extinde la nivelul întregii țări, în așa fel încât la sfârșitul mandatului prezentului consiliu de administrație să putem spune că am informatizat în totalitate activitatea casei de asigurări.

Nicolae Cîrstea: În ce stadiu sunteți după acești primi doi ani la casa națională?

Florin Petroșel: Trebuie spus că proiectele erau foarte multe de la început; ele sunt concepute într-un sistem modular, având o bază pe care dacă tu o pui la punct reușești, după aceea, pe bază de aplicații, să faci câte proiecte vrei. Asta este partea frumoasă, să spunem. Partea delicată a fost că am pornit la nivel național, în mare majoritate, de la contabilitate și informații în cea mai mare parte ținute pe hârtie, pe ici, pe colo, informatizate numai în ceea ce privește părțile sau încasarea și cam atât. Am pornit cu niște proiecte care au vizat în primul rând, să spunem așa, constituirea bazei de lucru. Baza de lucru înseamnă ca toate informațiile privind un avocat să intre într-un program de bază care se numește Program Gestiune de Avocat – acesta stochează toate informațiile de bază, iar apoi, pe baza unor programe mai simple, pe care noi le numim aplicații, să reușim să creăm o serie de rapoarte în funcție de cerințe. De exemplu, cum este raportul numit Contul meu, prin care avocatul poate să-și vizualizeze în permanență unde se află, cât a cotizat pe fiecare lună în parte, pe ani, câte puncte de pensie a acumulat. Mai departe, având la dispoziție, legat tot de acest produs, un simulator de pensie, un simulator de penalități, în situația în care el plătește cu întârziere să știe de la început cât are de plată și cu titlu de penalitate, pentru contribuția restantă.

Nicolae Cîrstea: Practic, o transparență totală.

Florin Petroșel: Transparență totală, exact. Și am extins-o până acolo încât, în momentul de față, cel puțin avocații din București și o să vă spun pe urmă în ce stadiu suntem cu aceste proiecte pentru avocații din țară, dar ca să termin un pic cu conținutul acestui proiect, care este unul foarte important – avocații au posibilitatea să-și depună toate declarațiile pe care legea îi obligă pentru sistemul de asigurări în sistem informatic. Se ține o evidență a acestor declarații, ei le pot rectifica. Legat de declarații și de părți, există un alt modul, care le gestionează datoriile și-i pot informa în permanență, pe baza unei simple solicitări, care sunt datoriile restante, atât în ceea ce privește datoria principală, deci a contribuției, cât și datoria accesorie, a majorărilor de întârziere.

În momentul de față am terminat programul acesta, care este de bază, de gestiune de avocați.

Nicolae Cîrstea: La nivel național.

Florin Petroșel: Este baza pentru nivelul național. Vorbim acum de nivelul național. Ele au fost scrise într-un limbaj modern – că și aici am avut foarte mari probleme –, într-un Java variantă 2016. Am folosit o platformă care, cu costuri minime, îți dă posibilitatea, la un moment dat, să ajungi la un număr foarte mare de informații, pentru un număr, să zicem, care este în momentul de față limitat cam la 50.000 de participanți. Eu vă spun că în sistemul nostru sunt, în momentul de față, 27.000. Vom vedea cum va merge avocatura, dar un astfel de program permite…

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Permite chiar dublarea informației gestionate.

Florin Petroșel: Sigur. Altfel ar fi însemnat să trecem pe o altă platformă, cum era Oracle, dar unde discutăm de cu totul alte costuri, pe care nu știu dacă noi ni le permiteam în momentul de față. Cred că am luat decizia justă. Avem o platformă modernă și care permite, să spunem, extinderea informațiilor existente în prezent pentru fiecare avocat în parte, pe principiul fagurelui de albine, până la toți avocații din România și putem extinde acest număr de informații la dublare, triplare față de cel pe care noi îl avem în momentul de față.

Nicolae Cîrstea: Deci, contrar unei accepțiuni publice, avocații sunt chibzuiți la cheltuieli, nu?

Florin Petroșel: Foarte chibzuiți.

Nicolae Cîrstea: Ați lucrat cu chibzuință.

Florin Petroșel: Trebuie să vă mai spun ceva: Deosebirea între noi și sistemul public. Sistemul public există și este foarte bine că există, dar nu este un sistem de pensii real; este un sistem de pensii pe care statul îl subvenționează, altfel nu-și permitea… Știți durerea mea cu pensiile speciale, și văd că se reactivează moda și sunt din ce în ce mai multe categorii profesionale sau sociale, ca să spun așa, care pretind pensii speciale, care n-au nicio legătură cu contribuția, iar statul intervine de fiecare dată și face bugetul după necesități, fără a fi legat de banii care au fost colectați. Ei, noi nu ne-am permite. Asta ar fi fost un lux pentru noi. Ar fi fost extraordinar să putem face lucrul ăsta, dar nu am putut. Al nostru este, probabil, sistemul contributiv real din România. Pentru că la noi banii sunt cei pe care i-au plătit avocații, pensiile se plătesc numai din banii avocaților, n-avem nicio altă posibilitate de finanțare importantă. Altfel, sigur, dacă e să discutăm ca filosofie, legea mai prevede niște posibilități, dar sunt nesemnificative.

Nicolae Cîrstea: Mai sunt, d-le președinte, alte categorii sociale, profesionale, care au casă de pensii proprie în România?

Florin Petroșel: Istoric, înainte de ’45 erau vreo 18-20. Tendința a fost aceea a etatizării. Cu toate acestea, chiar comuniștii au lăsat să existe și sisteme, să spunem, neintegrate – așa le numeau ei. Sistemele neintegrate, care îi priveau și pe avocați – și sub comuniști sistemul nostru era cel mai important. Pe lângă acesta, erau cele două, ale cooperației – Cooperația de consum și cooperativele agricole, aveau și ei două. Mai erau cele ale muzicienilor, cele ale artiștilor plastici și diversele culte religioase.

Nicolae Cîrstea: Și în acest moment?

Florin Petroșel: În momentul de față mai există 8 sisteme neintegrate – cel mai puternic este cel al avocaților. Și mai sunt 8 care aparțin diverselor culte ale Bisericii Catolice și care activează mai mult în Transilvania. Biserica Ortodoxă a fost etatizată, a preferat să treacă la stat din ’92.

Nicolae Cîrstea: Am înțeles. Deci experiența dumneavoastră ar putea fi împărtășită și categoriilor respective.

Florin Petroșel: Sigur. Vă mai spun ceva: Că România, prin pactul de aderare la Uniunea Europeană, a avut un capitol referitor la asigurările sociale și și-a luat, pe undeva, chiar angajamentul de a sprijini aceste sisteme neintegrate și a le face, pe undeva, să se dezvolte. Și pot să spun că, ușor-ușor, chiar dacă am avut și noi momente foarte dificile, care au culminat cu încercări de etatizare, întâi pe față – vorbesc de perioada Boc – și apoi, să spunem, voalat, prin care au fost create instrumente fiscale prin care avocații, mai ales cei fără clientelă, erau considerați că, totuși, desfășoară activități dependente, și exista principiul că cel care desfășoară o activitate dependentă era obligat să cotizeze la sistemul public. În momentul de față cam 70% din avocați nu desfășoară o activitate independentă după criteriile vechiului cod fiscal, pentru că sunt avocați stagiari care depind, clar, de un maestru, după aceea, în toate structurile există foarte mulți colaboratori, care, chiar prin legea noastră, n-au dreptul la o clientelă personală. Ei depind de clientela structurii profesionale, care este cu totul altceva. Dacă acești 75% ar fi fost trecuți în mod forțat la sistemul public, sigur că și noi, ceilalți, nu ne mai aveam rostul și eram desființați.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Marți, 23 mai 2017, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorul dl. Nicolae Cîrstea, a adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, un invitat special: Florin Petroșel, av. dr.

Tema emisiunii va fi: „Proiecte și perspective ale Casei de Asigurări a Avocaților din România”.

Emisiunea Legal Point a fost transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 46 Proiecte și perspective ale Casei de Asigurări a Avocaților din România was last modified: iunie 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: