EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 39 – Prof. univ. dr. Tudorel Butoi: Ultimele provocări ale criminalisticii

5 apr. 2017
Vizualizari: 1840
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Tudorel Butoi: […] În ce privește criminalistica – este o disciplină de o forță extraordinară, care îndrumă parcursul către adevăr și către aplicarea legii. Fără criminalistică nu se poate proba o faptă. Nu se poate proba indubitabil o faptă, pentru că adevărul ăsta în infracționalitate este un adevăr juridic și un adevăr obiectiv. Adevărul obiectiv, care îmbracă toată paleta săvârșirii unei fapte, îl știe doar Dumnezeu. Este adevărul acela ideal. Poliția prin specialitățile și ofițerii implicați face eforturile de competență, de bună-credință și ajunge la un adevăr juridic, adică „Atât putem, până aici am putut dovedi fapta!”. Ei, dacă tot nu cădem în totalitate pe adevărul obiectiv, păi atunci măcar adevărul acesta juridic să fie pentru judecător dincolo de orice îndoială. Și atunci criminalistica vine și oferă probe, oferă probe, oferă probe…

Lumea modernă însă, din nefericire și din păcate, a dus într-o nișă de marginalizare probațiunea criminalistică, de aceea, cu uimire constat că pe la unele facultăți de drept nu se mai face criminalistică sau se face…

Nicolae Cîrstea: Ca materie opțională?

Tudorel Butoi: Cam opțională, cam un modul – două ș.a.m.d. Nici psihologia judiciară, să știți… Ușor, ușor, pe parcurs rămâne un curs opțional, un modul… În masterate văd că există ambele discipline, la care se adaugă medicina legală. În masterate, da. Dar în anii mici, în licența aceasta de 4 ani, ele se mai pierd pe drum. De ce? Pentru că s-a dat credit unor modalități lesnicioase, puțin costisitoare și care nu reclamă atât de mult profesionalism. Acestea sunt: interceptările, ascultările, filajul, investigația, etc.

Și atunci pretinzându-se că, cel puțin din punct de vedere al laturii subiective a infracțiunii, lucrurile sunt dovedite, când ascuți o interceptare între răufăcători și așa mai departe. Ți se pare undeva că luxul administrări de probe clasice – pentru că nicio infracțiune nu se poate face prin duh, ea lasă urme, indiferent că e economică, că e criminalitate financiară (rămân urme în documente, în schimbul de bani, amprentele prin birouri, pe la calculatoare, prin bazele de date, ș.a.m.d.) – rămâne undeva în derizoriu, până ne judecăm.

Când am ajuns la instanță…

Cornel Dărvășan: Acolo e important!

Tudorel Butoi: Acolo este problema. Și ne ascultă judecătorii și pentru muți dintre ei am tot respectul și toată admirația. Nu sunt cuvinte să exprimăm, pentru noi, aprecierea judecătorului. În momentul acela, cel care este inculpat pe astfel de chestiuni, spune: „Dați-mi voie, domnule președinte, ceea ce aud eu ca mesaj că aș fi spus, nu-mi aparține! Dați-mi voie domnule președinte să mă îndoiesc că aș fi spus sau că aș fi afirmat și așa mai departe, ceea ce există în înregistrările dvs., care vi se spun aprecierii”.

Și atunci să vezi cum procesul pleacă înapoi, pentru că în virtutea rolului activ, judecătorul ține cont de această obiecție, spusă de parte sau de avocat – mai ales. Și spune: „Vă rog să duceți cu această expertiză fono-criminalistică și să o refaceți, în sensul de apune niște experți să verifice dacă sunt trunchieri, dacă sunt adăugiri, dacă sunt decupări, etc.!”.

Cornel Dărvășan: Este foarte dificil să vezi toate lucrurile, pentru chiar se pot face la mare artă aceste (n.r. alterări).

Tudorel Butoi: Cu totul de acord! Și atunci judecătorul, ca să aibă libertatea de a se pronunța trimite aceste expertize să fie refăcute, noua expertiză etc., care toate acestea împiedică celeritatea actului de justiție.

Nicolae Cîrstea: Din ceea ce spuneți, dl profesor, concluzionez că cercetarea la fața locului și celelalte elemente care fac parte din această familie mare a criminalisticii, vin ca probe aproape indispensabile și fără drept de tăgadă, față de alte…

Tudorel Butoi: Sigur că da! Există un principiu de drept că nicio probă nu este pre-evaluată, de la început, asta e mai bună ca asta sau nu știu ce… Dar în algoritmul coroborării lor, judecătorul nu poate să nu vadă că-i lipsește o probă fundamentală, că se îndoiește de o anume probă sau alta sau că îi sunt contestate unele probe, evident mă refer aici la aceste înregistrări și cum spunea dl Dărvășan, așa este, progresul tehnic astăzi, face posibilă orice fel de mixtură, orice fel de mistificare și atunci se cere o nouă expertiză.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Cornel Dărvășan: Domnule profesor sunteți omul care practica deschis tehnica psihologiei criminalistice în România, prin accesul înainte de 1989, în America, aducerea poligrafului în România ș.a.m.d. Ce vreau să vă întreb: am citit un lucru și vreau să-mi confirmați dacă la ora actuală tehnica a ajuns atât de departe? În State Unite ale Americii, cel puțin, există un aparat care poate citi imaginile înregistrate pe retină, în așa fel încât suspectul să poată fi analizat, imaginile acelea sunt înregistrate pe retină, aparatul acesta le poate viziona și le poate scoate la imprimantă, iar el nu mai poate să spună: „Domne, n-am omorât!” pentru că în mintea lui există imaginea cu cuțitul și cu victima… Există așa ceva? Sau e doar în filme?

Tudorel Butoi: Ce se întâmplă? Filmul, romanul, hârtia suportă foarte, foarte multe. Această idee pe care o supuneți discuției noastre – și cred că în momentul acesta deja telespectatorii sunt foarte curioși –  a făcut carieră în romanul polițist și anume faptul că pe retina care începe să moară, victima va materializa ca și pe filmul fotografic, imaginea ultimelor persoane pe care le-a văzut și care sunt asasinii.

Cornel Dărvășan: Și călăul în același timp poate să aibă (n.r. această imagine).

Tudorel Butoi: Da bineînțeles! Sigur că da. Dar vreau să vă spun că este un fals. Această chestiune nu se poate face științific, astăzi, dar m-am confruntat cu această problemă în realitatea ripostei anti-crimă. Am avut tâlhăriți în ca să – mi-aduc aminte ca acum – de către niște tineri – cât de regretabil este să te duci în pușcărie, când ai 21, 22, 23 de ani – care în virtutea acestei zicale, au spart ochii victimelor, pentru ca să nu se găsească eventual pe retina lor imaginile. […]


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Joi, 5 aprilie 2017, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii, Cornel Dărvășan și Nicolae Cîrstea au adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, un invitat special: Prof. univ. dr. Tudorel Butoi.

Tema emisiunii a fost: „Ultimele provocări ale criminalisticii”.

Emisiunea Legal Point va fi transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 39 – Prof. univ. dr. Tudorel Butoi: Ultimele provocări ale criminalisticii was last modified: februarie 6th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: