EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 35 – Danny Gabriel Bârdan-Raine și Remus Mîndru: Societatea Avocaților din București – principii, acțiuni, proiecte

21 nov. 2016
Vizualizari: 4108
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Extrase din această ediție:

Danny Gabriel Bârdan-Raine: Societatea Avocaților din București a luat ființă în luna martie 2015, din inițiativa a patru avocați din Baroul București, care fac parte din generația tânără. Noi am urmărit să aducem un plus de valoare în profesia de avocat, împreună cu organele de profesie – mă refer aici la Baroul București, ai cărui avocați suntem membri – și împreună cu UNBR.

Cornel Dărvășan: În acest context, care a fost nevoia pe care ați simțit-o în acest cerc al profesiei de avocat și pe care dumneavoastră ați insistat?

Danny Gabriel Bârdan-Raine: Împreună cu colegii mei, în urma faptului că am dobândit o experiență în această profesie, am constatat că există posibilitatea ca fiecare avocat care are inițiativă să vină cu un plus în ceea ce privește această profesie. Nu trebuie să așteptăm de la organele de profesie să facă ceva pentru noi atât timp cât și noi putem să ne implicăm și să venim cu ceva pozitiv. Pentru aceste considerente, noi am înțeles să înființăm această asociație care vine în completarea organelor de conducere din profesia de avocat.

Remus Mîndru: În principal este important de menționat faptul că este nevoie de o coeziune la nivel de avocați, în perspectiva în care numărul avocaților în principal crește, nevoile noastre sunt din ce în ce mai diferite, soluțiile pe care le putem identifica ne ajută foarte mult să ne consolidăm poziția și să dezvoltăm noi practici în materie avocațială, motiv pentru care o asemenea entitate care să aducă o voce comună, să pună pe masă anumite probleme din practica fiecăruia, în perspectiva unei consolidări, este foarte benefică. Așa cum spunea și colegul meu, de altfel, colaborarea noastră cu UNBR și cu Baroul București este una foarte bună și noi vrem să venim ca o activitate complementară organelor de conducere, tocmai în perspectiva îmbunătățirii climatului în care ne desfășurăm activitatea.

Danny Gabriel Bârdan-Raine: Încă de la început noi ne-am propus să identificăm acele aspecte pozitive din cadrul profesiei, să le promovăm și să le menținem, totodată, și, bineînțeles, să identificăm și acele aspecte mai puțin pozitive, să le analizăm, să identificăm soluțiile pentru a remedia aceste carențe din cadrul profesiei.

[…]

Cornel Dărvășan: Care credeți că sunt principalele pericole ale profesiei de avocat? Faptul că sunt așa de mulți avocați – poate că este cea mai mare profesie liberală din România – este un atu sau este o problemă, dat fiind faptul că doi avocați patru păreri, cum se zice?

Remus Mîndru: N-aș vedea neapărat o problemă în faptul că suntem mulți avocați. Chestiunea asta de număr – mulți sau puțini – nu cred că are o relevanță foarte mare. În fond, avocatura este bine să o practice absolut oricine are înclinații spre avocatură și care, bineînțeles, conform legii dobândește calitatea de avocat. Pericole sunt multe. Există – sper că nu este mult prea forțată sintagma – grupuri de interese care lovesc în profesia de avocat; au fost întotdeauna, sunt și vor fi și de acum încolo. Ține foarte mult de cum înțelegem noi să ne conservăm și să ținem piept acestor șicane. Pe de altă parte, una din problemele principale ale avocaturii a fost și este practicarea clandestină. Există foarte multe persoane care-și însușesc calitatea de avocat, deși n-au dobândit-o în condițiile legii, și care încă încearcă să pledeze în instanțele de judecată.

Cornel Dărvășan: Încearcă și reușesc sau nu.

Danny Gabriel Bârdan-Raine: Exercită profesia fără drept la nivelul instanțelor din București s-a clarificat situația, dar am înțeles că, din păcate, în teritoriu, în anumite zone din afara Bucureștiului sunt tolerați. Ceea ce nu este deloc în regulă. Mai mult decât atât, ca să adaug la acest pericol al profesiei de avocat, îl reprezintă exact această pasivitate a instituțiilor statului în a sancționa această exercitare a profesiei fără drept și a o înlătura odată pentru totdeauna.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Remus Mîndru: Și dincolo de prejudiciile aduse profesiei, de imagine și nu numai, de către aceste persoane care-și arogă calitatea de avocat…

Cornel Dărvășan: Trebuie să fii tare tupeist…

Remus Mîndru: Se pare că nu foarte tupeist, pentru că sunt foarte mulți care practică. Se dau avocați, poartă robă.

Cornel Dărvășan: Dar judecătorul nu are, și el, un telefon la care se poate căuta, sau în computer, la începutul zilei…?

Remus Mîndru: Ba da. Să știți că instanțele fac demersul de a verifica existența calității de avocat a persoanei respective și am găsit un caz recent, în ultimele două săptămâni, în care instanța a pus în vedere respectivei persoane să își dea jos roba de avocat; în instanță. Apreciez atitudinea instanței în sensul acesta. Avocatura clandestină trebuie stopată în cel mai scurt timp cu putință, pentru că dincolo de prejudiciile de imagine aduse profesiei, vorbim despre prejudicii aduse justițiabilului. Pentru că de cele mai multe ori justițiabilul se îndreaptă către un avocat pentru a-și soluționa o problemă fără să facă diferența între un avocat care-și exercită profesia legal și altul care nu. Prin urmare, consecințele pot fi grave.

[…]

Cornel Dărvășan: Care este poziția avocatului tânăr în București? Presupun că ați trecut prin toate furcile caudine ale obținerii statutului de avocat în Baroul București. Nu e foarte ușor să ajungi în Baroul București – e vorba despre ani de studii, despre o pregătire temeinică, despre metri de bibliotecă ce trebuie să-ți treacă prin mâini și prin minte – și, odată ce ai ajuns un avocat tânăr, se zvonește, ca peste tot, că nu poți să-ți exerciți profesia dacă nu ai la spate „material”. Și mă refer, în limbajul acesta de jargon. Dacă nu dai în stânga sau în dreapta, dacă nu „pui osul la treabă”. Ce puteți să ne spuneți despre aceste practici în lumea justiției prezente și despre avocatul tânăr. Ce perspective are el?

Danny Gabriel Bârdan-Raine: Avocatul tânăr, la acest moment, este bine pregătit profesional, este ambițios și este dornic de afirmare. Vrem să vă aducem la cunoștință faptul că examenul de intrare în profesia de avocat este unul foarte dur, riguros și într-adevăr face o selecție printre cei care doresc să acceadă în această profesie. De asemenea, avocații tineri am observat că sunt dedicați profesiei, se implică foarte mult, dar ce pot să le recomand la acest moment este să fie răbdători, pentru că orice sacrificiu pe care-l vor face cu siguranță, la un moment dat, se va întoarce și va fi în beneficiul acestora.

Remus Mîndru: Cât despre mitul „materialului”, dacă-mi permiteți, acum, cel puțin de când noi activăm, mi-e greu să cred că o astfel de ipoteză mai poate fi luată în considerare. În general, absolvenții de facultate de Drept pregătiți și care vor o carieră în avocatură și înțeleg să participe la concursul de admitere și devin membri ai Baroului București, sunt ferm convins că își vor putea exercita profesia la fel de bine ca orice alt membru, atâta vreme cât este pregătit, cât își dorește cu adevărat, cât este ambițios…

Cornel Dărvășan: Vreți să spuneți că întotdeauna un avocat tânăr competent va găsi uși deschise.

Danny Gabriel Bârdan-Raine: Așa este.

Remus Mîndru: Sunt ferm convins că întotdeauna va găsi uși deschise și aici atrag atenția că există, într-adevăr, tendința să sari niște pași, să încerci să-ți deschizi altfel anumite uși. Sunt convins că acestea sunt niște excepții și rămân încrezător că pregătirea profesională și atitudinea personală te poate conduce spre a deveni un avocat foarte bun, fără niciun fel de alte implicații.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Miercuri, 23 noiembrie 2016, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii i-au avut ca invitați pe Av. Danny Gabriel Bârdan-Raine, Președintele Societății Avocaților din București și Av. Remus Mîndru, Vicepreședintele Societății Avocaților din București.

👍Vezi și: Interviu cu Vicepreședintele Societății Avocaților din București

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 35 – Danny Gabriel Bârdan-Raine și Remus Mîndru: Societatea Avocaților din București – principii, acțiuni, proiecte was last modified: decembrie 7th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: