Emisiunea „Insolvența la ea acasă” – Niculae Bălan, Florin Dragomir: Debutul emisiunii

22 sept. 2017
Vizualizari: 2366

Florin Dragomir: „Din informațiile pe care le avem, chiar la congresul trecut a fost o dezbatere aprinsă, uniunea are cele mai mici taxe. La un moment dat am simțit nevoia să le creștem, să găsim altă formă… Uniunea reprezintă toți membrii; adică și cei cu venituri anuale mai mici, și cei cu venituri foarte mari; și cei care se ocupă exclusiv de insolvență, și cei care vin din alte profesii. Având în vedere și rolul public pe care-l au membrii noștri, trebuie să găsim forme în care toți membrii să-și poată plăti taxele, să nu devină împovărătoare. De asta contribuția variabilă este foarte importantă și e normal să reprezinte o sursă importantă, pentru că ea este mai fair, ca să zic așa. Adică plătești în funcție de cât realizezi în această profesie. Deci dacă ești un expert contabil și grosul veniturilor tale provin din profesia de expert, expertizele contabile civile, obișnuite, sau judiciare, și faci 3, 4, 5 lucrări de insolvență pe an, eventual cele plătite din fondul de lichidare colectat conform legii, la nivel național, atunci normal că nu te simți fericit să ai taxă fixă mare. Preferi să plătești o taxă mică variabilă, în funcție de veniturile din această profesie”.


Nic Bălan: Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență – asta este titulatura actuală; am avut și un alt nume, dar era relativ apropiat – Uniunea Națională a Practicienilor în Reorganizare și Lichidare.

Nicolae Cîrstea: A funcționat câțiva ani la început sub această denumire?

Nic Bălan: A funcționat, da.

Florin Dragomir: Până în 2006, când s-a schimbat și ordonanța noastră…

Nic Bălan: Și a intrat ordonanța 86. Deci istoria a fost o asociație, de fapt, la început, așa cum erau tot felul de bresle. În ’99 am avut o primă reglementare, a fost Ordonanța 79, prin care s-a recunoscut profesia de practician în acest gen de business. Am avut o organizare inițială cu 11 membri, cred, în consiliul de conducere, președinte, doi vicepreședinți aveam, și congresul bineînțeles. După ce s-a schimbat titulatura, am căpătat și  altă reprezentare în rândul profesiilor liberale și atunci s-a trecut de la o formă de organizare să spunem generală, de societate cu răspundere limitată, la societăți profesionale, cabinete individuale… Persoanele fizice autorizate au devenit cabinete individuale.


Nic Bălan, Președinte UNPIR: „Ne interesează imaginea pe care o avem. Pentru că de multe ori, din multe motive, sunt puse în discuție teme care ne dezavantajează. Și atunci vrem să avem o anumită conduită, o imagine care să reflecte, într-adevăr, ceea ce facem și ceea ce reușim să rezolvăm zi de zi.

Ne propunem să plece de la noi un asemenea mesaj, iar atunci când apar evenimente de comentat să avem și un comentariu, pentru că toată lumea se întreabă de ce nu există un răspuns la o anumită problemă.

Se spune despre insolvențe ba că durează prea mult procedura, ba că sunt prea puțini bani la buget, și se uită anumite lucruri care sunt făcute de practicieni. Plătim din datoriile curente ceea ce se poate plăti, deci pe măsură ce există resurse financiare, pentru că trebuie să avem grijă și de asigurarea  patrimoniului (de pază, de utilități, de cheltuielile de procedură). După aceea facem o serie de plăți. Am avut discuții cu ANAF; a fost o perioadă în care am avut un schimb foarte bun de păreri, însă materializarea a întârziat.”



„Insolvența la ea acasă” este titlul noii emisiuni din seria Profesioniștii Legal Point, realizată de Editura Universul Juridic în parteneriat cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență. Cele două entități au încheiat de curând un parteneriat mai complex, care cuprinde, pe lângă realizarea în parteneriat a acestei emisiuni, promovarea evenimentelor profesiei, puncte de vedere exprimate în cadrul unor interviuri video preluate de către Editura Universul Juridic și promovate pe canalele sale, realizarea unei colaborări pe partea de comunicare, organizarea în parteneriat a unor evenimente, alături de editarea revistei Phoenix.

Ne propunem ca prin intermediul acestei emisiuni să clarificăm anumite aspecte care sunt importante pentru profesia de practician în insolvență, să intrăm în amănunte cu privire la chestiunile cele mai presante pe care colegii practicieni în insolvență le au în desfășurarea activității lor, sperând ca temele și subiectele acestor emisiuni să suscite interesul nu numai al profesiei, dar poate chiar și al comunității mai largi a juriștilor.

Invitații primei emisiuni sunt dl Nic Bălan – Președinte UNPIR – și dl Florin Dragomir – vicepreședinte. Prima emisiune se realizează în avanpremiera Congresului UNPIR, care se va desfășura în data de 22 septembrie 2017 la București – JW Marriott. Pe agenda primei emisiune se vor regăsi atât subiecte de interes general în profesie, dar și anumite teme care vor fi dezbătute la Congresul Uniunii.

Vă așteptăm alături de noi joi, începând cu ora 13.30 pe canalele binecunoscute: universuljuridic.ro, Facebook, YouTube, dar și pe site-ul Uniunii: www.unpir.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Emisiunea „Insolvența la ea acasă” – Niculae Bălan, Florin Dragomir: Debutul emisiunii was last modified: ianuarie 19th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: