Emilian Stancu, Teodor Manea: Tactică criminalistică (I). Valerian Cioclei: Drept penal. Partea specială I. Ediția 2. Sebastian Spinei: Drept procesual civil. Vol. I. Teoria generală

27 sept. 2017
Vizualizari: 1338
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Emilian Stancu, Teodor Manea: Tactică criminalistică (I)

Emilian Stancu, Teodor Manea: Tactică criminalistică

Emilian Stancu, Teodor Manea: Tactică criminalistică

Așa cum se știe, studiul criminalisticii implică analiza concertată a aspectelor de tehnică, tactică și metodologie de anchetă. Dintre acestea, tactica reprezintă, în opinia noastră, partea cea mai importantă, dar și mai provocatoare. Este necesar de înțeles că această materie presupune două componente, complementare: modalitatea de strângere a probelor cu respectarea principiilor legalității și loialității procedurii și, în același timp, eficientă realizării procedeelor probatorii din perspectiva criminalistică a descoperirii faptelor și a identificării persoanelor.

Pornind de aici, am ales să realizăm o lucrare care să trateze amplu materia. În cuprinsul său se regăsesc inclusiv o serie întreagă de exemple din practica judiciară prin intermediul cărora încercăm să reliefăm modul în care organele judiciare privesc elementele de tactică din ambele perspective descrise anterior.

De asemenea, nu puteam încheia un astfel de demers fără a ne referi la o serie de elemente de noutate legat de efectuarea procedeelor probatorii, precum: utilizarea reconstrucției locului faptei în varianta tridimensională cu ajutorul teodolitilor sau a scannerelor laser; interviul cognitiv s.a.

Avem convingerea că demersul nostru va fi util practicienilor, dar și studenților care se pregătesc pentru accederea în profesiile juridice, cărora le oferim un material de studiu complex și, spunem noi, ușor de perceput prin raportare la multiplele exemple practice oferite.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Valerian Cioclei: Drept penal. Partea specială I. Ediția 2

Valerian Cioclei: Drept penal. Partea speciala I. Editia 2

Valerian Cioclei: Drept penal. Partea speciala I. Editia 2

Despre lucrare

Partea specială a dreptului penal, privită ca știință ori ca disciplină de studiu, are menirea de a facilita înțelegerea încriminărilor și a modului în care diferite fapte penale pot fi încadrate în tiparele fixate de legiuitor. Este o operație de transpunere în formule, adică în articole de lege, a unor fapte de viață, considerate intolerabile pentru derularea normală a relațiilor sociale. Pentru cei care stăpânesc litera și spiritul Codului, orice formulă are o traducere clară în fapte penale concrete și orice fapta penală concretă poate fi transpusă într o formulă. Operația pare simplă, dar nu este, deoarece faptele de viață, faptele penale în acest caz sunt, de regulă, de o mare complexitate și cu greu se lasă încadrate în tipare.

Cuvintele autorului despre lucrare

Aspirația spre exactitatea formulei matematice, în permanentă confruntare cu incertitudinea dată de complexitatea oricărei fapte penale, reprezintă, deopotrivă, dificultatea și atractivitatea acestei discipline juridice, pe care o numim Drept penal – partea specială. Prezenta lucrare, structurată în două părți, analizează primele două titluri din partea specială a Codului penal: Infracțiuni contra persoanei și Infracțiuni contra patrimoniului.

Ca o replică în oglindă la ediția precedentă, noua lucrare analizează dispozițiile noului Cod, făcând trimitere la vechea reglementare. Au fost preluate elementele de continuitate, atât cele de ordin teoretic, explicativ, cât și cele de ordin aplicativ, jurisprudențial. Au fost explicate modificările apărute în cazul unor infracțiuni, au fost analizate dispozițiile „importate” din alte titluri ale vechii reglementări sau din legile speciale și, firește, au fost creionate elementele de analiză, cu privire la noile incriminări.

Despre Ediția 2

Necesitatea unei noi ediții a cursului a fost impusă de evoluția legislației în domeniu și de acumulările doctrinare.

Din cuprins

  • Infracțiuni contra vieții
  • Infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății
  • Infracțiuni săvârșite asupra unui membru de familie
  • Agresiuni asupra fătului
  • Infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie
  • Infracțiuni contra libertății persoanei
  • Traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile
  • Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale
  • Infracțiuni ce aduc atingere domiciliului și vieții private
  • Furtul
  • Tâlhăria și pirateria
  • Infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
  • Fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice
  • Distrugerea și tulburarea de posesie
  • Infracțiuni care au produs consecințe deosebit de grave

Puncte forte

  • jurisprudența bogată
  • tratarea tematică a materiei, urmărind structura Codului penal
  • tratarea infracțiunilor conform schemei clasice de analiză
  • analiză unor probleme de drept controversate
  • indicarea practicii judiciare relevante

Despre autor

Valerian CIOCLEI este profesor universitar, la disciplinele Criminologie și Drept penal – partea specială, la Facultatea de Drept a Universității din București; membru al Senatului Universității din București; avocat (din 1993); membru în Consiliul științific al INPPA (din 2012); membru al Comisiei de redactare a Noului Cod penal; profesor invitat la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne și la Universitatea Rennes 1.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Sebastian Spinei: Drept procesual civil. Vol. I. Teoria generală

Sebastian Spinei: Drept procesual civil. Vol. I. Teoria generala

Sebastian Spinei: Drept procesual civil. Vol. I. Teoria generala

Lucrarea, o primă parte dintr-o viitoare serie, este consacrată instituțiilor fundamentale ale procedurii civile, respectiv problematicii referitoare la acțiunea civilă, participanții la proces, competența instanțelor, incidentele privitoare la instanța sesizată.

Caracteristicile și regulile unanim acceptate, imuabile, privitoare la aceste instituții sunt prezentate de o manieră structurată, riguroasă, concisă, dar și comprehensivă, substanțială.

Sunt evidențiate aparte discuțiile contradictorii din doctrină și alte observații, comentarii și clarificări. S-a apelat, în acest scop, și la un aparat bibliografic amplu. Unele trimiteri la legislația și doctrina franceză ori italiană s.a. au fost necesare, determinat de faptul că o serie de prevederi din legislația noastră procedurală au fost preluate din aceste sisteme.

Lucrarea se adresează, prin formatul accesibil și structurat și prin conținutul consistent, studenților, absolvenților care se pregătesc pentru examenele de admitere în profesiile juridice, dar și practicienilor. Aceasta este un instrument care permite atât introducerea în studiul procedurii civile, cât și revederea ordonată și de sinteză a materiei, inclusiv a unor aspecte ori nuanțe noi, inedite.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Emilian Stancu, Teodor Manea: Tactică criminalistică (I). Valerian Cioclei: Drept penal. Partea specială I. Ediția 2. Sebastian Spinei: Drept procesual civil. Vol. I. Teoria generală was last modified: septembrie 27th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: