Elveţia deschide porţile muncitorilor români

2 nov. 2018
Vizualizari: 1193

Ieri, în urma unei întâlniri a președintelui Iohannis cu președintele Elveției, Alain Berset, a fost anunțată deschiderea pieței muncii din Elveția pentru români, începând cu luna iunie 2019. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă cu șeful statului elvețian, Alain Berset.

„Sper că sunt în asentimentul domnului președinte Berset dacă divulg o parte din discuția noastră tete-a-tete. În mod natural, această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să știu părerea președintelui elvețian și care a fost motivația revenirii la un contingent și cum e real văzută comunitatea de români din Elveția. Concluzia e foarte bună și pozitivă. Elveția, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente și, în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile sunt pe o notă pozitivă în România, în societatea elvețiană nu rămâne decât să spun că, de la sfârșitul lunii mai 2019, nu va mai exista nicio restricție”, a declarat președintele Klaus Iohannis joi, la Palatul Cotroceni, scrie Ziarul Financiar.

O altă știre interesantă, care ar putea produce schimbări importante în organizarea taximetriei din Capitală și chiar din România, e consemnată azi de Cotidianulsub titlul: „Lovitură dură dată taximetriștilor. Curtea de Apel București a suspendat decizia prin care aplicațiile de taxi sunt obligate să aibă dispecerate”.

„«Dispune suspendarea HCGMB nr. 626/19.12.2017 până la pronunțarea instanței de fond asupra acțiunii de fond asupra acțiunii în anulare. Cu majoritate de voturi, obligă intimații pârâți, Municipiul București și CGMB, să achite recurentei reclamante suma de 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanță și recurs, reduse de instanță», se arată în hotărârea de joi a Curții de Apel București”, citată de Cotidianul.

Decizia instanței, care este definitivă, a fost dată după ce Star Taxi a cerut, în instanță, anularea acestei hotărâri”, mai arată Cotidianul.

Presa continuă și astăzi să aducă în atenția publicului noi declarații în legătură cu revocarea procurorului general al României, Augustin Lazăr.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat că cele 20 de puncte din raportul încheiat în urma evaluării activității procurorului general Augustin Lazăr, prin care cere revocarea din funcție a acestuia, «puteau fi mai multe» și că acestea «sunt și rămân valabile» ”, scrie News.ro.

„«Dosarul la finalizarea perioadei de înscriere nu era complet, recunoaște ministrul justiției de atunci, prin faptul că la două zile după revine la CSM, chiar dacă dosarul nu era complet. Nu avea relații privind sancțiuni disciplinare trimise la CSM, CSM-ul avizează, dar nu face referire la aceste două probleme, mai departe trimite la Cotroceni, Cotroceniul dă decretul de numire cu un dosar incomplet», a spus ministrul Tudorel Toader”, mai arată News.ro.

Ieri, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a ieșit într-o conferință de presă pentru a vorbi despre dosarul de candidatură a procurorului general Augustin Lazăr.

„Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a afirmat joi, într-o conferință de presă, că nu a văzut în dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr nicio ordonanță de clasare, în opinia sa, acest subiect fiind «lansat» în spațiul public pentru a arăta că a existat «un pretins șantaj la Președintele României». Prună era ministru al Justiției în 2016, fiind parte a procesului de selecție a procurorului general al României”, relatează Agerpres.

Presa notează azi și faptul că Parchetul General a publicat joi, pe pagina de Facebook a instituției, un răspuns de la CSM din octombrie 2018, în care se arată că procurorul general Augustin Lazăr a obținut, începând cu anul 1984 până în 2016, numai calificativul „foarte bine”.

„În răspunsul semnat de vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, se mai arată că Augustin Lazăr nu a fost sancționat niciodată disciplinar. De asemenea, Parchetul General a publicat hotărârea Secției pentru procurori a CSM din aprilie 2016, prin care s-a dat aviz favorabil numirii lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, CSM a comunicat, prin adresa nr. 22234 din 30 octombrie 2018, rapoartele de evaluare obținute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind «foarte bine». De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancționat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru numirea lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general, așa cum rezultă și din hotărârea Secției pentru procurori din 21 aprilie 2016”, notează Agerpres.

„Omul de afaceri Liviu Luca are de executat 10 ani de închisoare, după rămânerea definitivă a deciziei Tribunalului Prahova de contopire a pedepselor primite în patru dosare penale”, notează azi Agerpres.

Într-un alt dosar despre care presa scrie azi, instanța obligă DNA să finalizeze cercetările în următoarele 5 luni.

„Tribunalul Prahova a dispus ca procurorii DNA să decidă în privința unei cauze pe care o instrumentează din anul 2014, măsura fiind luată după ce unul dintre inculpații în acest dosar s-a adresat instanței de judecată printr-o contestație privind durata procesului penal. În acest dosar sunt implicați omul de afaceri Cristian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, dar și fostul deputat Vlad Cosma și tatăl acestuia, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, și Sebastian Ghiță”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Elveția deschide porțile muncitorilor români was last modified: noiembrie 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: