ELSA ne permite să cunoaștem mult mai bine ce implică meseriile juridice și să facem o alegere la încheierea celor patru ani de studii

Vizualizari: 2185
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Continuăm Maratonul Facultăților de Drept, aici, la Suceava, cu mai tinerii și proaspeții noștri colegi din Filiala Suceava – Maria Petra și Cătălin Boșintă. Bine v-am găsit!

Maria Petrea: Bine ați venit!

Cătălin Boșintă: Bine v-am găsit!

Nicolae Cîrstea: De ce alege un student în anul I să fie membru al ELSA, filiala din Suceava, de data aceasta?

Maria Petrea: În primul rând datorită faptului că ELSA Suceava este o adevărată familie. Sunt nou intrată în ELSA Suceava, nu am intrat în selecțiile care au fost făcute în primul semestru, datorită faptului că nu știam dacă am timp la dispoziție și despre ce este vorba exact. După ce m-am interesat, după ce am luat contact cu oamenii din ELSA, am văzut că sunt oameni de foarte bună calitate, oameni care se dedică cu totul acestei organizații și, cunoscându-i pe ei, am fost convinsă că este una dintre cele mai bune alegeri să devin membru ELSA în cadrul filialei Suceava.

Nicolae Cîrstea: Cătălin, tu cum ai luat decizia aceasta?

Cătălin Boșintă: Eu am intrat în ELSA Suceava anul trecut, în toamnă, pentru că era o organizație de renume, pe care o cunoșteam înainte să încep universitatea și am dorit întotdeauna să mă alătur acestei familii, să fiu împreună cu prietenii pe care-i aveam la universitate și să colaborez cu aceștia pentru a ne dezvolta profesional. Consider că are foarte multe beneficii. Ca membri ELSA suntem altfel văzuți de către profesori, suntem mult mai activi, cunoaștem mult mai bine toate lucrurile ce țin de practică și de teorie.

Nicolae Cîrstea: Practic, voi vedeți, prin implicarea în această organizație studențească, și o apropiere mai mare de partea profesională, o completare a activității voastre în viața de student. Mă înșel?

Maria Petrea: Nu, nu vă înșelați. Avem ocazia să cunoaștem foarte multe persoane din domeniul juridic, datorită activităților care sunt organizate putem să cunoaștem mult mai bine ce implică și meseria de avocat, și cea de judecător, ce alegere putem să facem la încheierea celor patru ani de studii. [Te ajută] faptul că se creează deja o anumită structură de cunoștințe și poți să-ți dai seama exact ce anume dorești să faci pe viitor, având ocazia să discuți cu aceste persoane din domeniu, lucru pe care un student care nu face parte din această organizație și nici nu are acces la conferințe sau nu vrea să participe, nu le poate înțelege decât, poate, printr-o experiență directă. Dar, da, este un mare plus pentru noi.

Nicolae Cîrstea: Cătălin, la tine cum e?

Cătălin Boșintă: Departamentul nostru STEP organizează în principal stagii de practică, astfel încât putem să oferim membrilor ELSA contact direct cu profesioniștii din domeniu. De asemenea, organizăm și conferințe numite „Perspective juridice”, foarte importante pentru studenți, întrucât se prezintă anumite adevăruri juridice, care nu sunt prezentate direct la orele de curs. Fiecare profesor încearcă să arate profesiile, exact cum sunt în realitate, cum putem ajunge la ele și ce calități sunt necesare pentru fiecare.

Nicolae Cîrstea: Din experiența mea, am constatat că în străinătate se pune destul de mare accent pe activitățile extra-curriculare, lucru pe care în România nu-l regăsim foarte mult. Observați această tendință, având în vedere și experiența internațională a ELSA, că acolo este un accent mult mai mare pus pe activitățile acestea extra-curriculare, decât aici, la noi?

Maria Petrea: Da, cred că în ultimii ani începe din ce în ce mai mult să se pună accentul și la noi pe acest gen de activități. Și cred că este datorită deschiderii care există și a faptului că se schimbă modul de gândire și în această profesie și acesta nu poate fi decât un lucru foarte bun. Și tocmai faptul că suntem în această organizație și avem acces la aceste activități ne va ajuta în viitor. Iar contactul pe care-l avem cu organizațiile internaționale – schimbul de idei, discuțiile pe care le avem cu ceilalți studenți, faptul de a înțelege și de a vedea cum se pune problema la ei, în modul de gândire, toate ne ajută enorm.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nicolae Cîrstea: Ai ceva de completat, Cătălin?

Cătălin Boșintă: Atunci când suntem membri ELSA avem contact foarte mult și cu studenții de la alte facultăți; ceea ce ne ajută foarte mult să ne dăm seama despre cum se învață în alte zone ale țării, cum ar trebui să ne pregătim pentru anumite profesii și voluntariatul devine din ce în ce mai mult o necesitate. În America este o necesitate absolută, nu te angajează nimeni fără voluntariat. Este un must have, așa e. La noi devine din ce în ce mai important, diploma este un bonus pe lângă toate informațiile utile pe care le putem obține.

Nicolae Cîrstea: Am văzut că oferta educațională la Universitatea „Ștefan cel Mare” e destul de largă. De ce ați ales, totuși, Facultatea de Drept și Științe Administrative?

Maria Petrea: Eu m-am orientat spre Drept datorită familiei. În familie sunt câțiva membri care deja lucrează în domeniu, și atunci este o… alegere naturală.

Nicolae Cîrstea: Cătălin?

Cătălin Boșintă: Scopul meu este să devin judecător. Și pentru a ajunge, Dreptul este o necesitate. Pe deasupra, Facultatea de Drept mi se pare o necesitate în viața oricărui cetățean, pentru că Dreptul este foarte important și te ajută foarte mult în viață, te ghidează foarte mult. Vreau să înțeleg și lumea, și societatea, din perspectivă juridică.

Nicolae Cîrstea: Cum vă îmbogățește pe voi activitatea aceasta în ELSA România și cum credeți că va influența alegerile voastre după ce veți termina facultatea?

Maria Petrea: Personal cred că va influența foarte mult alegerea locului în care voi decide să lucrez. Sunt diferențe și în abordare, și în modul de gândire… Bine, depinde și de domeniul în care voi alege să lucrez. Dar eu sunt foarte mulțumită de ce-mi oferă județul Suceava și această zonă, de munte. De asemenea, cred că sunt foarte multe șanse în București. Pentru că, fiind capitală, oferă mult mai multe șanse. Dar eu cred că Suceava vine din urmă foarte puternic; și ceea ce oferă devine din ce în ce mai interesant, mai atractiv, și cred că peste câțiva ani Universitatea „Ștefan cel Mare” va fi una din cele mai căutate din Moldova.

Nicolae Cîrstea: Cătălin?

Cătălin Boșintă: Pe mine m-a ajutat foarte mult toată experiența în ELSA România în a mă plia foarte bine pe profesia aceasta de judecător, a ști ce calități trebuie să-mi dezvolt pentru a deveni un judecător bun. De asemenea, am luat în considerare și anumite profesii secundare, cum ar fi cea de grefier sau să fac master în criminalistică pentru a deveni procuror criminalist.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc amândurora și vă doresc succes în alegerile voastre și în activitățile la ELSA România Filiala Suceava.

Cătălin Boșintă: Și noi vă mulțumim.

Maria Petrea: Mulțumim foarte mult și vă așteptăm cu mult drag.

ELSA ne permite să cunoaștem mult mai bine ce implică meseriile juridice și să facem o alegere la încheierea celor patru ani de studii was last modified: iunie 4th, 2018 by Maria Petrea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Maria Petrea

Maria Petrea

Este studentă a Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și membră a ELSA Suceava.
A mai scris:
Cătălin Boşintă

Cătălin Boşintă

Este student al Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și membru ELSA Suceava.