[Precizările ASD] Fără lucrare de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București

20 ian. 2017
Vizualizari: 21581

Update 20 ianuarie 2016: Precizările ASD

Asociația Studenților în Drept, în calitatea sa de asociație reprezentativă a studenților Facultății de Drept din cadrul Universității din București, dorește să facă următoarele precizări referitoare la eliminarea lucrării de licență:

1. Decizia luată de Facultatea de Drept a Universității din București a fost o decizie cântărită și asumată de întreaga comunitate academică, adică atât de către profesori, cât și de studenți și absolvenți. Din perspectiva studenților, trebuie să menționăm că dezbaterile noastre au fost largi și, ca urmare a acestora, a avut loc și o sesiune de vot al studenților. Fiecare dintre cei patru ani de studiu din cadrul ciclului licență a votat pentru eliminarea lucrării de licență, astfel că votul studenților reprezentanți, membri în Consiliul Facultății de Drept a fost unanim pentru eliminarea lucrării de licență.

2. Nu trebuie uitat faptul că pe lângă lucrarea de licență, în acest moment eliminată, studenții susțin și un test grilă din cele patru materii fundamentale, un examen riguros cu nivel de dificultate conform standardelor academice conturate în spațiul juridic.

3. Deși mass-media formulează o opinie unidirecțională, prezentând ca unic motiv al eliminării lucrării de licență faptul că se dorește eliminarea plagiatelor, apreciem această concluzie ca fiind cel puțin limitată raportat la multitudinea de argumente în favoarea eliminării lucrării de licență. Chiar dacă acesta ar fi un argument, este de departe a fi argumentul principal, pentru motivele expuse anterior.

În realitate, se urmărește interesul studenților de a dobândi o pregătire mai atent îndreptată către examenul scris, pregătire ce folosește și pentru examenele de admitere în profesie. Dezinformarea poate duce la opinii greșite și neargumentate, în necunoștință de cauză. Facem apel la toți reprezentanții mass-mediei să cântărească decizia având în vedere întregul context, nu doar un posibil argument, departe de cel principal.

4. Nu considerăm că eliminarea lucrării de licență poate afecta calitatea actului educațional și a rezultatelor absolvenților Facultății de Drept a Universității din București. Absolvenții facultății noastre sunt întotdeauna, numeric, cei mai mulți admiși în cadrul examenelor de admitere în profesii, rezultat al unei pregătiri riguroase pe parcursul celor patru ani de studiu, dar și al unei probe scrise extrem de serioase în cadrul examenului de licență. Pentru argumentele expuse anterior, pregătirea va fi cu atât mai atentă ca urmare a deciziei eliminării lucrării de licență.

Eliminarea obligativității realizării și prezentării unei lucrări de licență face ca studiul pentru examenul de licență (partea scrisă) și examenele de admitere în profesie să fie mult mai aprofundat, astfel că preconizăm că rezultatele facultății noastre vor fi și mai bune în anii următori.

În final, precizăm că intenția este aceea de a prioritiza interesele studenților în vederea asigurării unei pregătiri juridice temeinice.

Asociația Studenților în Drept – Facultatea de Drept, Universitatea din București.

👍Vezi și: Interviu cu prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias – Renunțarea la lucrarea de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București


20 ianuarie 2017: Fără lucrare de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București

Senatul Universității din București a aprobat eliminarea lucrării de licență pentru Facultatea de Drept, începând cu sesiunea 2017. Pentru a lua licența a rămas o singura probă, și anume examenul scris de tip grilă.

„Deschideți internetul și veți găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultățile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm”, a spus pentru Digi24 decanul Facultății de Drept, dl. Flavius Baias. Acesta este principalul motiv pentru care Facultatea de Drept a decis să renunțe la lucrarea de licență.

„Nu se justifică să achiziționăm un soft pentru lucrările de diplomă care costă câteva zeci de mii de euro și apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica dacă lucrurile sunt plagiate sau nu, Nu avem cum să controlăm fenomenul scrierii de către altă persoană”, a adăugat decanul Facultății.

În cadrul dezbaterilor, Asociația Studenților în Drept a prezentat o serie de argumente pro și contra eliminării lucrării de licență:

Pro eliminării lucrării de licență:

a) Mai mult timp pentru examenul de licență;

b) Mai mult timp pentru admiterile în profesii;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

c) Mai mult timp pentru studiul aferent examenelor din anul al IV-lea;

d) Se poate ajunge la creșterea dificultății examenului de licență (chiar să fie introduse grile semi-deschise la licență), ceea ce poate crește gradul de pregătire a studenților pentru examenele de admitere în profesie;

e) Lucrarea nu este tocmai ușor de realizat.

Contra eliminării lucrării de licență:

a) Lucrarea te dezvoltă profesional, te învață să cauți, să sintetizezi, să creezi – aspecte ce se vor întâlni și în profesii;

b) Ajută la media finală a licenței;

c) Toate facultățile de Drept din Hexagon păstrează lucrarea de licență;

d) Eliminarea lucrării de licență poate duce la introducerea grilelor semi-deschise la licență (în acest moment, grilele sunt închise). Se dorește de mult timp creșterea gradului de dificultate a grilelor la licență, însă programul încărcat al anului IV a fost argumentul pentru care o asemenea măsură nu a fost adoptată. Degrevarea de lucrarea scrisă ar putea fi urmată de modificarea structurii grilelor.

Propunerea de eliminare a lucrării de licență s-a ridicat la nivel de facultate și în trecut, fiind neadoptată la acel moment.

Sursa informației

👍Vezi și: Interviu cu prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias – Renunțarea la lucrarea de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București

[Precizările ASD] Fără lucrare de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București was last modified: februarie 10th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: