Elena Simina Tănăsescu: Reformele substanțiale realizate până acum în domeniul justiției, progresele remarcabile realizate în lupta împotriva corupției în ultimii ani trebuie să fie consolidate

13 iul. 2017
Vizualizari: 1973

Elena Simina Tănăsescu: Distinși invitați, stimați colegi, doamnelor și domnilor, sunt onorată să dau curs invitației de a participa la sărbătorirea Zilei Justiției, chiar dacă celebrarea n-a mai fost marcată de actori instituționali anul acesta, așa cum exista o tradiție la un moment dat, în baza unei hotărâri de guvern, justiția este, totuși, sărbătorită astăzi, printr-o uniune care reunește aproape toate asociațiile profesionale. Și acest semnal de coeziune e unul care cred că trebuie să ne bucure și merită salutat.

Ziua Justiției reprezintă, ca în fiecare an, un prilej de reflecție asupra trecutului și un moment de a privi către viitor, de a consolida viziunea unui sistem de justiție performant, echilibrat, integru și, desigur, în folosul cetățenilor. Fără justiție, drepturile și libertățile fundamentale se transformă în iluzii. Justiția garantează, pe de o parte, faptul că societatea este dreaptă față de membrii săi, dar pe de altă parte garantează și că membrii colectivității se comportă corect unii față de ceilalți și față de societate în ansamblu.

Ne aflăm în anul 2017, adică la zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, și acest moment poate fi unul propice pentru diagnoză și prognoză, incluziv din perspectiva angajamentelor pe care justiția din România și l-a asumat în folosul beneficiarilor sistemului și serviciului public de justiție.

Reformele substanțiale realizate până acum în domeniul justiției, progresele remarcabile realizate în lupta împotriva corupției în ultimii ani trebuie să fie consolidate. Sub nicio formă ele nu trebuie puse sub semnul întrebării prin diferite instrumente – legislative, administrative sau judiciare. Lupta împotriva corupției rămâne un subiect de mare interes pentru cetățeni și un efort încurajat și susținut de partenerii strategici ai țării noastre la cel mai înalt nivel. Reformele nu trebuie să devină, însă, reformită. Nu toate lucrurile trebuie neapărat schimbate și nu toate neapărat în același timp. Stabilitatea legislativă nu este un scop în sine; e un mijloc pentru a putea garanta predictibilitatea conduitelor umane. Coerența, predictibilitatea cadrului legislativ – sunt trăsături de bază ale statului de drept și reprezintă, de asemenea, o garanție pentru încrederea cetățenilor în autorități pentru un act de justiție corect și profesionist. Orice modificare legislativă ar trebui atent cumpănită și viu discutată înainte de a fi adoptată; căci impactul real pe care ea îl poate produce este mai dificil de cuantificat. Uneori e mai greu, chiar, de evaluat ex ante.

Cât despre prognoză, viziunea unei românii prospere nu poate fi atinsă fără un efort comun, fără implicarea tuturor actorilor interesați de o justiție modernă, performantă și independentă.

Închei prin a vă felicita pentru această inițiativă, pentru rolul activ pe care vi l-ați asumat. Închei prin a felicita pe toți aici prezenți, dar, dincolo de aceștia. Cei de aici cred că sunt doar reprezentanții celor care activează în domeniul justiției și care,toți, împreună, își realizează activitatea corect, profesional, într-un mod independent, așa cum trebuie să o facă orice sistem de justiție.

Îmi doresc în continuare să ne vedem în aceeași formulă, poate chiar într-una mai lărgită, și să reușim să ne menținem pe aceeași linie și, de ce nu, la următoarea sărbătoare, a douăzeci de ani de aderare a României la Uniunea Europeană, să putem constata că am progresat, nu că am involuat.

Elena Simina Tănăsescu: Reformele substanțiale realizate până acum în domeniul justiției, progresele remarcabile realizate în lupta împotriva corupției în ultimii ani trebuie să fie consolidate was last modified: iulie 13th, 2017 by Simina Tănăsescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Simina Tănăsescu

Simina Tănăsescu

Este profesor de drept constituţional şi european la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de drept constituţional şi instituţii politice. Din 2008 este responsabil pedagogic pentru Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest şi preşedinte al Asociaţiei franco-române a juriştilor. Din data de 14 ianuarie 2015 este Consilier Prezidențial.
A mai scris: