Efectuarea demersurilor în vederea introducerii în cauză a moştenitorilor reclamantului. Anularea recursului declarat

12 mai 2023
Vizualizari: 250
  • NCPC: art. 452
  • NCPC: art. 453 alin. (1)
  • NCPC: art. 483 alin. (3)
  • NCPC: art. 486 alin. (1)
  • NCPC: art. 488
  • NCPC: art. 489 alin. (1)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului București la 28 noiembrie 2018, reclamantul A. a chemat în judecată pe pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, solicitând să se dispună acordarea de măsuri reparatorii sub forma compensării prin puncte pentru terenul în suprafață de 258,00 mp, situat în București, Strada x nr. 2, identificat ca Strada x nr. 5, cu cheltuieli de judecată.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1416 din 16 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Se reține că potrivit art. 489 alin. (1) C. proc. civ., recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepția cazului prevăzut la alin. (3), iar potrivit alin. (2) al aceluiași articol aceeași sancțiune intervine în cazul în care în motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute la art. 488.

Obiectul și scopului recursului sunt reglementate, în mod imperativ, prin dispozițiile art. 483 alin. (3) C. proc. civ., potrivit cărora recursul urmărește să supună Înaltei Curți de Casație și Justiție examinarea, în condițiile legii, a conformității hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

Așadar, în măsura în care recursul nu este motivat ori atunci când aspectele învederate în cererea de recurs nu pot fi încadrate în dispozițiile art. 488 alin. (1) pct. 1-8 C. proc. civ., calea de atac va fi lovită de nulitate.

Recursul este calea de atac de reformare prin care se realizează exclusiv un control de legalitate a hotărârii atacate, această cale de atac nefiind un al treilea grad de jurisdicție. Prin urmare, motivarea recursului conform exigențelor prevăzute de dispozițiile art. 486 alin. (1) C. proc. civ. presupune ca în cuprinsul motivelor de recurs să fie expusă o argumentare juridică a nelegalității hotărârii atacate, prin indicarea dispozițiilor legale pretins încălcate ori greșit aplicate de instanță.

Înalta Curte constată că recursul nu a fost motivat în drept, iar criticile prin care recurenta a invocat că nu a rămas în pasivitate, ci a efectuat demersuri în vederea introducerii în cauză a moștenitorilor reclamantului A. nu sunt susceptibile de încadrare în motivele de casare prevăzute de art. 488 alin. (1) C. proc. civ.

Recurenta a mai arătat că a formulat adrese la mai multe instituții, iar de la Camera Notarilor Publici București a primit răspuns în sensul că succesiunea în urma defunctului nu a fost dezbătută.

Se constată, astfel, că recurenta-pârâtă nu a formulat critici de natură să permită încadrarea lor, din oficiu, într-unul din cazurile expres și limitativ prevăzute de art. 488 C. proc. civ., rezumându-se la expunerea diligențelor efectuate pentru introducerea în cauză a moștenitorilor reclamantului, fără ca acestea să prezinte relevanța sub aspectul legalității soluției de suspendare a judecării apelului declarat de pârâtă împotriva sentinței civile nr. 2104 din 30 decembrie 2020 pronunțată de Tribunalul București.

Aspectele invocate prin cererea de recurs se pot circumscrie, eventual, în motive pentru reluarea judecării cauzei, fără a putea fi reținute drept critici de nelegalitate cu privire la încheierea de suspendare recurată, întrucât nu au fost indicate greșelile de judecată săvârșite de instanța de fond.

Pentru considerentele expuse, reținând că în speță nu este posibilă încadrarea criticilor în motivele de recurs, în condițiile dispozițiilor art. 493 alin. (5) C. proc. civ., constatând că nu au fost identificate motive de ordine publică ce ar putea fi invocate din oficiu, Înalta Curte urmează a anula recursul declarat de pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Față de soluția pronunțată în cauză, în temeiul dispozițiilor art. 453 alin. (1) coroborat cu art. 452 C. proc. civ., recurenta-pârâtă Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor urmează a fi obligată la plata sumei de 1.190 RON către C., D. și E., moștenitori ai intimatului-reclamant A., cu titlu de cheltuieli de judecată, astfel cum acestea au fost dovedite prin înscrisurile aflate la dosar.

În ceea ce privește cheltuielile efectuate cu expedierea actelor de procedură la instanță, se reține că nu s-a făcut dovada că au fost suportate de moștenitorii intimatului-reclamant A., ci acestea au fost achitate de reprezentantul convențional al acestora, conform facturii și chitanței de la fila x.

Sursa informației: www.scj.ro.

Efectuarea demersurilor în vederea introducerii în cauză a moștenitorilor reclamantului. Anularea recursului declarat was last modified: mai 11th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.